Ο αρχαίος θεός των Ρωμαίων ο Ιανός είχε δύο πρόσωπα. Πέρα δηλαδή από την αμφισημία του και ό,τι αυτή συμβόλιζε, ήταν και ένας πρακτικός θεός.
Για κάποιους λόγους που μόνον ο θεός της αδηφαγίας μπορεί να σκεφτεί, ο κ. Τόμσεν προχώρησε σε αυτοκριτική και ο κ. Σόιμπλε σε επιβράβευση της ελληνικής κυβέρνησης και όλα αυτά διότι η Ελλάδα με πόνο και με αίμα κατάφερε να φτάσει στο εντυπωσιακό πλεόνασμα που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤΤον τοποθετούσαν σε σταυροδρόμια όπου η μία όψη του έδειχνε προς μία κατεύθυνση και η άλλη του σε διαφορετική. Ο συμβολισμός είναι σαφής.
Για κάποιους λόγους που μόνον ο θεός της αδηφαγίας μπορεί να σκεφτεί, ο κ. Τόμσεν προχώρησε σε αυτοκριτική και ο κ. Σόιμπλε σε επιβράβευση της ελληνικής κυβέρνησης και όλα αυτά διότι η Ελλάδα με πόνο και με αίμα κατάφερε να φτάσει στο εντυπωσιακό πλεόνασμα που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ.
Μόνο που το πλεόνασμα αυτό είναι πρώτον αποτέλεσμα της αναστολής πληρωμών του κράτους προς την ιδιωτική οικονομία και τους ιδιώτες γενικότερα και δεύτερον είναι προϊόν μιας υπέρογκης υπερφολόγησης.
Προφανώς και δεν διέλαθε της προσοχής του Ιανού της τρόικας πως αυτό το αποτέλεσμα προϋποθέτει ότι η οικονομία πάγωσε, οι εφεδρείες στέρεψαν και πως η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ένα απατηλό όνειρο.
Κατόπιν όλων τούτων η τρόικα επιστρέφει προκειμένου να συνταχθούν τα κείμενα και η συμφωνία της αξιολόγησης ολοκληρώνεται στις 22 Μαΐου στο προκαθορισμένο Eurogroup.
Ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε πως το πλεόνασμα του 2016 ξεπέρασε τις προσδοκίες και πως η Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια είναι σε θέση να πετύχει τέτοιου επιπέδου πλεονάσματα. Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε πως οι υπολογισμοί της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικοί από αυτές του ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ πριν από δύο εβδομάδες είχαν φτάσει σε μία συμφωνία βάσει της οποίας η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει κυρίαρχο πεδίο αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας.
Ήταν και η αμερικανική κυβέρνηση η οποία την ύστατη στιγμή έριξε το βάρος της προς την πλευρά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ήταν και η πολιτική συγκυρία με τις πρόωρες εκλογές στη Μ. Βρετανία και βεβαίως τις εκλογές της Γαλλίας με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται αύριο Κυριακή.
H στροφή Τόμσεν
Στροφή 180 μοιρών κάνει το ΔΝΤ δια μέσω Πόουλ Τόμσεν όσον αφορά το εάν μπορεί η Ελλάδα να πετυχαίνει το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια.
Η δήλωση Τόμσεν αλλάζει σημαντικά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μας, καθώς μόλις πριν δύο ημέρες, στην εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor, το Ταμείο προέβλεπε πως η χώρα μας δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τουλάχιστον έως το 2022.
Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για την αλλαγή στις εκτιμήσεις του Ταμείου.
Συνέντευξη Τόμσεν
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι μεγαλύτερο από κάθε πρόβλεψη, δήλωσε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ενώ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά αν, εκτός από τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, δεν ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των μέτρων για το δημόσιο χρέος.
Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ενώ παραδέχθηκε ότι το Ταμείο έκανε λάθη στις προβλέψεις του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υποτιμώντας τις ελληνικές δημοσιονομικές επιδόσεις.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ζήτημα είναι η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον, ενώ επέμεινε ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό δημόσιο τομέα, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, θα ενίσχυε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά όπως διευκρίνισε, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί.
Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση και υπογράμμισε ότι η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστικά του επείγοντος.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019, ωστόσο κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Όπως διευκρίνισε τούτο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται στην Ελλάδα από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα να διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Η «φιλική επίθεση» Σόιμπλε
Πάνω από μισή ώρα, διήρκησε εχθές η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και σ` αυτήν, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του ελληνικού προγράμματος.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνέντευξη Τύπου της G20 ρωτήθηκε για το πλεόνασμα και δήλωσε ότι τα ελληνικά νούμερα απoδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και σημείωσε ότι το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 καταδειχθεί πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.
Διαβάστε επίσης: