O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του στα Βαλκάνια με κυρίαρχο στόχο την διπλωματική ενδυνάμωση της ισχύς της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της euractiv. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεσμεύεται να χαλαρώσει τις εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, καθώς και το πολιτικό αδιέξοδο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση στην Άγκυρα.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ερντογάν έχει τοποθετηθεί ως βασικός διαμεσολαβητής στον πόλεμο, διαπραγματευόμενος ανταλλαγές κρατουμένων και τη διακίνηση σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν τον Ιούνιο του 2023, επιθυμεί να τοποθετηθεί ως βασικός διπλωμάτης και παγκόσμιος πολιτικός άνδρας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πιθανότητές του στις κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και για την άμβλυνση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας» τόνισε.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν μίλησε για την υποστήριξή του προς το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για την αντιμετώπιση των προκλήσεών τους και ευχήθηκε για μια βιώσιμη λύση στις συνεχιζόμενες εντάσεις.

Όταν ρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι ευθύνεται για την κρίση στην Ουκρανία, ο Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μοιράστηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι η Τουρκία υποστήριζε πάντα μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι σκοπεύει να διατηρήσει την ίδια άποψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν αρκετά κράτη στη Δύση, των οποίων την προσέγγιση δεν θεωρούμε σωστή. Υπάρχει μια πολιτική που βασίζεται στις υποκινήσεις, η οποία είναι αυτή που ακολουθείται από τη Δύση. Όταν σχεδιάζεις να εφαρμόσεις μια πολιτική που βασίζεται στις προκλήσεις, δεν μπορείς να έχεις αποτελέσματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον Μάιο του 2022, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ μετά από συνάντηση με την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία, ως σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, δεν βλέπει τίποτα κακό στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ. Έχουμε λάβει μέτρα. Όπως κάναμε στην περίπτωση της αναγνώρισης, έτσι θα κάνουμε και για τη διαδικασία ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ».

Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, μετά τον αιματηρό πόλεμο του 1998-1999, κατά τον οποίο εκτοπίστηκαν 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί και ο οποίος τερματίστηκε με τον βομβαρδισμό υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Βελιγραδίου. Παρά τις συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία υπό την αιγίδα της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες και η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, η κατάσταση ξέσπασε σε μικρές συγκρούσεις μεταξύ των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των αρχών της Πρίστινα. Αυτές περιλάμβαναν επιθέσεις σε χώρους της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, διαμαρτυρίες και αποκλεισμό αρτηριών και συνοριακών σημείων διέλευσης.

Η κατάσταση εκτονώθηκε μέσω της διπλωματίας της ΕΕ και των ΗΠΑ και του έργου της KFOR, της ειρηνευτικής δύναμης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στη χώρα από το τέλος του πολέμου.

Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ στα τέλη του 2023 και τώρα εξετάζεται από την Σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά με πέντε κράτη μέλη της ΕΕ να μην αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, ο δρόμος προς την ένταξη θα είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια.

Πηγή: euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης