Την άσκηση ποινικής δίωξης ζητεί με παραγγελία της η Οικονομική Εισαγγελία για τα δάνεια των κομμάτων με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Με την παραγγελία ζητείται να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος 115 προσώπων για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία, ανά περίπτωση. 

Αφορά στελέχη έξι τραπεζών, μέλη των επιτροπών δανειοδοτήσεων και εκπροσώπους κομμάτων,  υπεύθυνους για τα οικονομικά ή υπογράφοντες τις δανειακές συμβάσεις.

Πρόκειται για  την έρευνα, που είχε τεθεί στο αρχείο, και ανακινήθηκε εκ νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το 2017 με αποτέλεσμα τελικά να αναβιώσει το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη το οποίο μιλούσε εξ αρχής για δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση προς τα κόμματα απλώς και μόνο με εγγύηση τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση.

Ως γνωστόν η περίφημη τροπολογία του 2013 έθετε την υπόθεση στον αρχείο με δύο προϋποθέσεις:

Α) Να υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργανων των τραπεζών (επιτροπών πιστοδοτήσεων). Αυτές υπήρχαν.

Β) Να έχουν τηρηθεί οι κανόνες της ΤτΕ για τη χορήγηση δανείων. Δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Με βαση το πόρισμα Καλούδη που αναβιώσε με την παραγγελία δίωξης, ο σκόπελος της τροπολογίας ξεπεράστηκε με το σκεπτικό ότι  δεν μπορεί να τεθεί θέμα «αμνηστίας» για τα επίμαχα δάνεια. 

Η παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης αφορά τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2000-2011, ενώ η Οικονομική Εισαγγελία ζητάει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για αυτά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι είτε εξόφλησαν πλήρως τις οφειλές τους είτε τις ρύθμισαν και εξυπηρετούνται. Το συνολικό ποσό των δανείων για κάθε κόμμα ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια ευρώ με τους τόκους, ενώ προέρχονται από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Attica.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τα δύο μεγάλα κόμματα εκείνη την περίοδο είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους.

Έτσι, άλλοτε παρέτειναν το χρόνο αποπληρωμής και άλλοτε εξασφάλιζαν και νέα δάνεια με την ίδια επίδικη δανειακή σύμβαση.

Πόλεμος ΝΔ-Μαξίμου για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα… » υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη. Και μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα:
 
«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Οι πολίτες, όμως, έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. 
 
Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».