Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πρότεινε τελικά ο Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους της Ελλάδας και της FYROM, στη χθεσινή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.  

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, εξήγησε πως οι προτάσεις του προσφέρουν τη δυνατότητα μίας εκατέρωθεν αξιοπρεπούς λύσης και πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, επισημαίνοντας: «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε το μέλλον». Μετά από μία πρώτη εκτίμηση και ύστερα από τις πρόσφατες τοποθετήσεις της Αθήνας, φαίνεται πως ο Μάθιου Νίμιτς επέλεξε μία σύνθετη ονομασία με αυστηρά  γεωγραφικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που έχει προσδιορίσει εξαρχής η ελληνική διπλωματία. Το επόμενο διπλωματικό ραντεβού των δύο πλευρών και του κ. Νίμιτς ορίστηκε γύρω στις 20 Οκτωβρίου.  

Συγκεκριμένα, στην πρόταση Νίμιτς επισημαίνεται: “Κανένα κράτος ή επίσημη υποδιαίρεση αυτού δεν θα αναφέρεται για καμία διεθνή χρήση και σε καμία περίπτωση σε «Μacedonia ή Makedonijα»”

και παρακάτω: “Επισημαίνεται πως το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα χρησιμοποιείται αυστηρά για εσωτερική χρήση από το κράτος που θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»”.  

Στο κείμενο του Non Paper αναφέρονται τα εξής:

Για όλες τις επίσημες χρήσεις στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, το κράτος που έγινε αποδεκτό ως «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας» από τούδε και στο εξής θα αναφέρεται στο μέχρι σήμερα «Republika Makedonija» και θα ισοδυναμεί νομίμως στο συνταγματικό όνομα του κράτους για διεθνείς και επίσημες χρήσεις, ενώ άλλοι επιθετικοί προσδιορισμοί και άλλες αναφορές σε αυτό (το κράτος) θα αντιστοιχούν στη φόρμουλα που αναφέρεται σε αυτή την απόφαση.

Λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η «Μακεδονία» αναφέρεται σε γεωγραφική περιοχή με τμήματα που ανήκουν σε διάφορα κράτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται στο κράτος που γίνεται αποδεκτό ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Επίσης, λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η «Μακεδονία» έχει σημασία σε μία μακρά σχέση με την ιστορική κληρονομιά, πολιτισμό και ιστορία με την ελληνική δημοκρατία και τον ελληνικό λαό από τους αρχαίους χρόνους. Η «Μακεδονία» είναι ένα όνομα που χρησιμοποιείται και αναφέρεται σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος και οι πολίτες αυτής της περιοχής εντός της ελληνικής δημοκρατίας αναφέρονται κατά παράδοση ως «Μακεδόνες».

Η αντίδραση της Αθήνας

«Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πριν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενημερωθούν επίσημα για το περιεχόμενο της πρότασης Νίμιτς και την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις.

«Η δήλωση Νίμιτς στην ουσία προαναγγέλλει μία λύση που βρίσκεται μακριά από εκείνη που θα εξασφαλίζει ο προσδιορισμός «Μακεδονία» ή παράγωγό του στην ονομασία της FYROM, ότι θα έχει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό περιεχόμενο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Συνασπισμός δηλώνει την εμμονή του στη θέση «για αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις» και αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί υπεύθυνα στη νέα πρόταση Νίμιτς, όταν θα ενημερωθεί επίσημα για το πλήρες περιεχόμενό της.

«Ευτυχώς που οι Σκοπιανοί δεν καταλήγουν μεταξύ τους. Διαφορετικά θα αποδεικνυόταν η γύμνια του υπουργείου Εξωτερικών και η παταγώδης αποτυχία των διπλωματικών χειρισμών της κ. Μπακογιάννη…», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.