Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ο κ. Βίτσας ανέφερε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να κλείσουμε μια συμφωνία. Η προσπάθειά μας έχει τρία κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι είναι μια συμφωνία πάνω σε δημοσιονομικά και άλλα μέτρα. Εκεί μέσα έχουμε παραδεχθεί ότι υπάρχουν μέτρα επώδυνα, που δεν θα θέλαμε αλλά είναι μέσα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, μέτρα που κάτω από κάποιες προϋποθέσεις μπορούν να αποδειχθούν και υφεσιακά, δηλαδή δεν βγαίνουν. Και κάθε φορά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης πρέπει να λες ‘’γιατί να το κάνω αυτό’’. Για παράδειγμα, ανοιχτά όλα τα μαγαζιά τις Κυριακές. Γιατί; Να μου αποδείξει ο άλλος γιατί πρέπει να είναι ανοιχτά τις Κυριακές και εσύ να είσαι έτοιμος να πεις τι θα συμβεί.

»Το δεύτερο κομμάτι. Αυτή τη συμφωνία τη χρειάζεσαι, από τις 12 του Ιούλη και μετά, για να υπάρχει μια βάση, δεν θα έλεγα πλήρως σταθερή, ώστε να ακολουθήσεις μέτρα πολιτικής. Ποια είναι αυτά; Το ένα είναι αυτό που λέμε αντίρροπα μέτρα, όχι ισοδύναμα. Μέτρα που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη και την ανακούφιση. Από κει και πέρα, το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το χρέος. Εμείς λέμε πως δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος κοιτάξει πότε λήγουν τα ομόλογα, πότε λήγουν οι δόσεις των δανείων, βλέπει πως έχεις ένα ποσόν υπέρμετρο για να πληρώσεις στους δανειστές. Έχουμε λοιπόν συμφωνήσει ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί και να δοθεί οριστική λύση. Μπήκε στο τραπέζι. Προαπαιτούμενο όμως αυτής της συζήτησης για το χρέος, είναι να υπάρχει συμφωνία. Βέβαια, εμείς καθόμαστε και τα συζητάμε όλα αυτά στην πλάτη του Τσίπρα. Υπέγραψε στις 12 του Ιούλη και εμείς μετά καθόμαστε και λέμε σενάρια και ιστορίες. Τι έγινε με το ένα, με το άλλο και ποιος είναι ο τρίτος πόλος.

»Υπάρχει και το τρίτο κομμάτι, που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και εκεί πρέπει να επιμείνουμε. Ήδη ξεκίνησε η μάχη ενάντια στη διαφθορά, στη διαπλοκή στη φοροδιαφυγή. Όλα τα προηγούμενα χρόνια φτιάχτηκε το πελατειακό κράτος. Στην παραγωγική ανασυγκρότηση το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ανεργία και το δεύτερο η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που προσδίδουν αξία. Δεν μπορούμε να συζητάμε λες και ‘’λεφτά υπάρχουν’’, γιατί δεν υπάρχουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις περιοδείες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

«Μου φαίνεται λίγο παράξενο, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν περιοδείες υπό την υπογραφή ενός ιστότοπου. Κάνουν λάθος για μια άλλη φορά. Αλλά χρειάζεται περισσότερο θάρρος σε αυτό το πράγμα. Το ζήτημα είναι το εξής: εμείς έχουμε τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενα στον Συνασπισμό. Γίνεται μια συζήτηση, όπου διαμορφώνεται μια πλειοψηφία και μειοψηφίες. Ως την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας υπήρχε η ασφάλεια της μειοψηφίας και η προσπάθεια της πλειοψηφίας να κάνει σύνθεση. Έτσι κι αλλιώς η διαδικασία ήταν διαδικασία εκφώνησης πολιτικής. Άρα είναι λάθος να νομίζει κάποιος σήμερα ότι υπάρχει αυτή η ασφάλεια, γιατί εδώ διαμορφώνεται πρακτικό αποτέλεσμα. Έχει να κάνει με την ίδια την κυβέρνηση της Αριστεράς».

Σχετικά με τις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις, τόνισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για το άμεσο μέλλον, η σειρά των πραγμάτων είναι: Κάνουμε προσπάθεια, γίνεται συμφωνία. Από κει και πέρα, για να πας σε διαδικασία διαπραγμάτευσης του χρέους χρειάζεσαι μια ισχυρή κυβέρνηση, ώστε να διαπραγματευτεί το χρέος. Μια ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει ότι έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά συγκεκριμένη στρατηγική και συγκεκριμένη τακτική και πολιτική. Μπορεί λοιπόν μια κυβέρνηση μειοψηφίας να είναι μια ισχυρή κυβέρνηση; Όχι δεν μπορεί. Μπορεί μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει ενιαία στρατηγική και ενιαία στόχευση να είναι ισχυρή κυβέρνηση; Όχι. Άρα πάει και η κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Συνεπώς, αυτή διαδικασία θέλει αναβάπτιση των πολιτικών δυνάμεων και καινούρια πολιτική εντολή από τον ελληνικό λαό. Άρα εκλογές.

»Αυτό που χρειάζεται ο τόπος δεν είναι η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεσαι συγκεκριμένη πολιτική. Στη συγκεκριμένη πολιτική έχουμε τεράστιες διαφορές. Η ΝΔ, για παράδειγμα, έλεγε και λέει πως το χρέος είναι βιώσιμο. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται να δικαιώσει την πολιτική του από το 2010, όταν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές επιλογές.

»Πάμε στην περίπτωση όπου γίνονται εκλογές, εδώ έχουμε δυο σενάρια. Το πρώτο είναι αυτό που παλεύουμε εμείς. Είναι να βγει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση η οποία θα μπορεί με την ίδια τακτική και λογική αλλά και με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να διαπραγματευτεί το χρέος. Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που μπορεί να πει κάποιος πως η ψήφος έχει δύναμη και το αποτέλεσμα δυναμική. Δεν θα πω να ξαναπάμε σε εκλογές. Η κυβέρνηση θα παλεύει -και τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί- να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, στον βαθμό που θα γίνει κατανοητό ότι πρέπει να προχωρήσεις, να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες που έχεις ως χώρα, η οποία βρίσκεται υπό επιτήρηση, που όμως βρίσκεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης