Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση
Κριτική κόλαφο κατά της κυβέρνησης ΣYΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε στο πλαίσιο αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο zougla.gr, ο πρώην Υπουργός Επικρατείας-Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης.
«Αυτή δεν είναι διαπραγμάτευση. Είναι δίπρακτο θεατρικό έργο κωμωδίας και δράματος. Από την φαρσοκωμωδία του “ουάου” του Βαρουφάκη, στο δράμα “αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, χανόμαστε” του Τσακαλώτου. Με τον ίδιο πάντα σκηνοθέτη, τον κ.Τσίπρα».
Απαντώντας στο καίριο ερώτημα αναφορικά με το αν η Κυβέρνηση θα αποφύγει ή όχι τη εφαρμογή του αποκαλούμενου «ως κόφτη», ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε: «Θεωρώ απίθανο να αποφύγει η Κυβέρνηση τον ‘’κόφτη’’, τον ερχόμενο Απρίλιο. Γιατί τα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν ήδη στη Βουλή και εκείνα που θα ψηφιστούν σε λίγες μέρες, συνολικού ύψους 5,4 δις ευρώ, δεν πρόκειται να αποδώσουν. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και είναι αστείο να πιστεύει κάποιος πως θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να ανταπεξέλθουν σε νέα αυξημένα βάρη στις ασφαλιστικές εισφορές και στην άμεση και έμμεση φορολογία που προβλέπουν. Το μόνο σίγουρο ποσό που θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση είναι εκείνο που θα προκύψει από τη μείωση των συντάξεων ύψους 1,8 δις ευρώ. Γι’ αυτό πιστεύω, πως το ανώτερο όριο της πρωθυπουργικής θητείας του κ. Τσίπρα φτάνει μέχρι τον Απρίλιο 2017. Όταν, δηλαδή, προκύψει ανάγκη ενεργοποίησης του ‘’κόφτη’’».
Ο κ. Σταμάτης επέκρινε σκληρά τους Κυβερνώντες αναφορικά με όσα υποστήριξαν στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσα φαιδρά ακούστηκαν στη Βουλή από τα κυβερνητικά στελέχη και ιδιαίτερα από τον κ. Κατρούγκαλο, δείχνουν πως οι άνθρωποι βρίσκονται εκτός πραγματικότητας ή στη σφαίρα των ‘’ψευδαισθήσεων’’ του κ. Τσίπρα».
Το Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, εξηγώντας το γιατί η ΝΔ ζητάει εκλογές, είπε χαρακτηριστικά: «Η Νέα Δημοκρατία ζητά εκλογές όχι μόνον για την αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία αλλά για τη γενική ανικανότητά της να διοικήσει τη χώρα». Απάντησε στο τι μπορεί να αλλάξει η ΝΔ «ως κυβέρνηση» με όλα αυτά που έχουν ψηφίσει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και τοποθετήθηκε για το νέο εκλογικό νόμο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ερ: Ο «μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους» μαζί με τα εναπομείναντα μέτρα ώστε να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης, πηγαίνουν προς ψήφιση στη Βουλή, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2016. Με τα νέα φορολογικά μέτρα –που βαραίνουν τις πλάτες των Ελλήνων, θα αποφευχθεί ή όχι η εφαρμογή του αποκαλούμενου ως «κόφτη»;
Απ: Θεωρώ απίθανο να αποφύγει η Κυβέρνηση τον ‘’κόφτη’’, τον ερχόμενο Απρίλιο. Γιατί τα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν ήδη στη Βουλή και εκείνα που θα ψηφιστούν σε λίγες μέρες, συνολικού ύψους 5,4 δις ευρώ, δεν πρόκειται να αποδώσουν. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και είναι αστείο να πιστεύει κάποιος πως θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να ανταπεξέλθουν σε νέα αυξημένα βάρη στις ασφαλιστικές εισφορές και στην άμεση και έμμεση φορολογία που προβλέπουν. Το μόνο σίγουρο ποσό που θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση είναι εκείνο που θα προκύψει από τη μείωση των συντάξεων ύψους 1,8 δις ευρώ.
Γι΄ αυτό πιστεύω, πως το ανώτερο όριο της πρωθυπουργικής θητείας του κ.Τσίπρα φτάνει μέχρι τον Απρίλιο 2017. Όταν, δηλαδή, προκύψει ανάγκη ενεργοποίησης του ‘’κόφτη’’.
Ερ: Αυξήσεις φόρων παντού είτε έμμεσων είτε άμεσων. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μείωση αφορολογήτου. Πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ο Έλληνας φορολογούμενος;
Απ.: Σας προανέφερα πως τα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν, στο ύψος που υπολογίζει η κυβέρνηση. Όσα φαιδρά ακούστηκαν στη Βουλή από τα κυβερνητικά στελέχη και ιδιαίτερα από τον κ.Κατρούγκαλο, δείχνουν πως οι άνθρωποι βρίσκονται εκτός πραγματικότητας ή στη σφαίρα των ‘’ψευδαισθήσεων’’ του κ.Τσίπρα.
Ερ: Τι χάνει κάθε νοικοκυριό από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα;
Απ: Συνολικά τα νοικοκυριά θα επωμισθούν το βάρος 9 δις ευρώ. Ο επιμερισμός δεν είναι εύκολο να γίνει τώρα γιατί εξαρτάται από την επαγγελματική και οικονομική θέση του καθενός πολίτη ξεχωριστά. Το βέβαιο είναι ότι η αύξηση κυρίως των έμμεσων φόρων – όπως π.χ. η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% – θα επηρεάσει σημαντικά τα χαμηλότερα εισοδήματα και θα μειώσει την κατανάλωση της μικρομεσαίας οικογένειας.
Ερ: Υπουργέ χρειαζόταν όλα αυτά τα μέτρα και γιατί πιστεύετε φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, όταν επί ημερών σας η ελληνική οικονομία έδειχνε σημάδια ανάκαμψης;
Απ: Σε αυτό δεν χρειάζεται να απαντήσω εγώ. Απάντησε πριν 15 ημέρες ο Αντιπρόεδρος της Κομισιονκ, Ντομπρόβσκις, που είπε επί λέξει: «η Ελλάδα με την Κυβέρνηση Σαμαρα, θα είχε ήδη βγει από τα μνημόνια τον προηγούμενο χρόνο». Αυτή είναι η αλήθεια. Οι πολίτεςπλήρωσαν και πληρώνουν πολύ ακριβά τα «καραγκιοζιλίκια» του Βαρουφάκη και τις «ψευδαισθήσεις» του Τσίπρα.
Ερ: Η Νέα Δημοκρατία γιατί ζητάει εκλογές; Αν γίνουν και αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας, τι οικονομική πολιτική μπορείτε να εφαρμόστε ώστε να ελαφρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος;
Απ: Η Νέα Δημοκρατία ζητά εκλογές όχι μόνον για την αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά για τη γενική ανικανότητά της να διοικήσει τη χώρα. Δείτε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Πατρίδα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε όλα τα επίπεδα και συγκρίνετέ την με εκείνην πριν από δύο χρόνια. Όσον αφορά στην οικονομία η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη. Με αυτή την υψηλή φορολογία ούτε η χώρα θα σταθεί στα πόδια της, ούτε οι πολίτες.
Ερ: Μπορεί να αλλάξει «κάτι» με όλα αυτά που έχουν ψηφίσει τα δύο κόμματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Απ: Ασφαλώς μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Εμείς δίνουμε βαρύτητα στη μείωση των κρατικών δαπανών και όχι στην αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων ή των φυσικών προσώπων. Γι’αυτό θα προχωρήσουμε σε αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, χωρίς να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους. Και θα πάμε πολύ καλύτερα. Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά θα τα καταφέρουμε. Όπως τα καταφέραμε με την κυβέρνηση Σαμαρά, τότε που τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα και ο κ.Τσίπρας έλεγε πως δεν θα αντέξουμε περισσότερο από 6 μήνες.
Ερ: Από την προσωπική σας εμπειρία, σε ποια επίπεδα κινήθηκε «η διαπραγματευτική πολιτική της Κυβέρνησης» και τι «είδους διαπραγμάτευση εφάρμοσε»;
Απ: Αυτήν δεν είναι διαπραγμάτευση. Είναι δίπρακτο θεατρικό έργο κωμωδίας και δράματος. Από την φαρσοκωμωδία του ‘’ουάου’’ του Βαρουφάκη, στο δράμα ‘’αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, χανόμαστε’’ του Τσακαλώτου. Με τον ίδιο πάντα σκηνοθέτη, τον κ.Τσίπρα.
Ερ: Ποια η άποψή σας, για το νέο εκλογικό νόμο που θέλει να φέρει η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου;
Απ: Δεν ξέρω τι μαγειρεύουν. Θεωρώ όμως σίγουρο πως θα ψάξουν κάτι που να δυσκολεύει τη Νέα Δημοκρατία.
Όμως εκλογικός νόμος που να κάνει το δεύτερο κόμμα (που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ) πρώτο, δεν έχει βρεθεί ακόμη πουθενά!