Η Δημοκρατική Αριστερά έδωσε στη δημοσιότητα το αναλυτικό εκλογικό της πρόγραμμα.
Οι προτάσεις που περιλαμβάνει πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «συγκροτούν μια διαφορετική πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής με ισοδύναμα μέτρα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στοχεύουν στη σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου μέσα από έξι συγκεκριμένες τροποποιήσεις και την αντικατάσταση του από ένα σύμφωνο ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής».
Οι προτάσεις αρθρώνονται σε οκτώ βασικούς άξονες:
1. Ανατροπή του πολιτικού συστήματος και των κατεστημένων
Προώθηση του γενικού συμφέροντος κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και τις συντεχνιακές αντιλήψεις. Καταπολέμηση της διαπλοκής και των παρεμβάσεων ιδιωτικών συμφερόντων και εξωθεσμικών παραγόντων, διαφάνεια παντού. Ξεκάθαρες σχέσεις ΜΜΕ και πολιτικής- αυτονομία της πολιτικής. Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε τα πιθανά αδικήματα να τιμωρούνται. Υιοθέτηση της απλής αναλογικής.
Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων και του κομματισμού, τερματισμός της αναξιοκρατίας ολοκληρωμένη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και εξάλειψη των αργομισθιών.
2. Δημοσιονομική προσαρμογή με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια:
Αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, διαφορετικά μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος που στοχεύουν στο δίκαιο επιμερισμό των βαρών με αυξημένη συμμετοχή των κατεχόντων
Πάταξη της φοροδιαφυγής. Γενική εφαρμογή «πόθεν έσχες». Εντοπισμός και φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού. Αύξηση φορολογίας οικονομικά ισχυρών. Μείωση του ΦΠΑ ιδιαίτερα στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Σταθερό τέλος ακίνητης περιουσίας συμβατό με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αντιμετώπιση του κινδύνου παράλυσης της οικονομίας, δανειοδότηση των ΜΜΕ , ρύθμιση και κούρεμα δανείων, μείωση τιμών με αντιμετώπιση καρτέλ.
Μείωση των δαπανών με την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς. Διασφάλιση της δημοσιονομικής διαφάνειας. Καθιέρωση του Προϋπολογισμού απόδοσης, ώστε να δοθεί τέλος στην πελατειακή σπάταλη, αναποτελεσματική χρήση των κονδυλίων . Αναδιοργάνωση των συστημάτων προμηθειών ώστε να καταπολεμηθεί η σπατάλη και η διαφθορά και να μειωθούν οι δαπάνες. Περιορισμός των δαπανών υγείας με εξάλειψη της σπατάλης και της ιδιοποίησης δημόσιων πόρων. Μειώσεις του κόστους της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Εξυγίανση όλων των επιχειρήσεων που είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Αναστολή κάθε τρέχουσας παραγγελίας νέων οπλικών συστημάτων.
3. Προώθηση μιας νέου τύπου ανάπτυξης με απασχόληση, οικονομική δημοκρατία και περιβαλλοντική προστασία.
Πράσινες πολιτικές παντού. Ολοκλήρωση υποδομών για την διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων Συντονισμένη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος (προστατευόμενες περιοχές) σε συνδυασμό με τοπικά αναπτυξιακά μοντέλα με έμφαση σε αγροτικές και ήπιες τουριστικές δραστηριότητες. Κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εθνικού Χωροταξικού . Έμφαση στην εκτεταμένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μετά από σωστό σχεδιασμό . Ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων (νερό άρδευσης/ύδρευσης, ατμόσφαιρα, δάση κλπ).
4. Σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος:
Άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού. Σίτιση για τους έχοντες ανάγκη. Πρόνοια για τους άστεγους. Υποστήριξη οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Στήριξη ΑΜΕΑ. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ορθολογική διαχείριση των πόρων με εξάλειψη της ιδιοποίησης και απόδοση προτεραιότητας σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας με τομές και ριζική αναμόρφωση. Ρήξη µε πρακτικές διαπλοκής εταιρειών-υπηρεσιών-γιατρών, µε την κυριαρχία του πελατειακού κράτους, που θα συνεπικουρείται από τον ιδιωτικό τομέα με σαφείς κανόνες.
5. Δυναμική ένταξη στην κοινωνία της γνώσης
Συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε η εκπαίδευση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Αναμόρφωση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με παρέμβαση στα προγράμματα σπουδών και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την κοινωνία και την αγορά εργασίας, με εξωστρέφεια, εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές
6. Ποιότητα ζωής, καθημερινά, παντού
Πολιτισμός: Αναμόρφωση της σχέσης κρατικού – ιδιωτικού , αναμόρφωση των θεσμών άσκησης της πολιτιστικής πολιτικής.
Αθλητισμός: Αντικατάσταση του μοντέλου του κρατικοδίαιτου αθλητισμού/ πρωταθλητισμού
Μετανάστευση: Καταγραφή, απαίτηση για συνολική ρύθμιση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δίκαιο σύστημα αναγνώρισης πολιτικού ασύλου, δημιουργία ανοικτών δομών φιλοξενίας για ειδικές ομάδες, φύλαξη συνόρων.
7. Ανοιχτοί ορίζοντες για τη νεολαία: Νέα συμφωνία γενεών
Υποστήριξη για ένταξη στην παραγωγική διαδικασία – νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Σπάσιμο των επετηρίδων στο πολιτικό σύστημα και την παραγωγή, μάχη για την αναβάθμιση των κοινωνικών αγαθών. Αλλαγή στο καταναλωτικό πρότυπο.
8. Η Ελλάδα ευρωπαϊκή δύναμη στον κόσμο:
Ευρωπαϊκός προσανατολισμός, αγώνας για μια νέα Ευρώπη, αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης στη διεθνή σκηνή. Ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες . Δίκαιη λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Ενεργοποίηση των διαδικασιών για την ΑΟΖ.
Έξι τροποποιήσεις
Σε αυτή τη φάση η Δημοκρατική Αριστερά προσπάθεια θεωρεί απαραίτητη την προώθηση έξι τροποποιήσεων.
Συγκεκριμένα:
1. Αλλαγή των μέτρων ύψους 11,5 δις για τη δημοσιονομική προσαρμογή 2012-2014 (που προβλέπεται να αποφασιστούν έως τον Ιούνιο) με προστασία του λαϊκού εισοδήματος και απόδοση βαρύτητας στην καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
2. Ευνοϊκότεροι διακανονισμοί σε σχέση με τον χρόνο κάλυψης του στόχου μηδενικού ελλείμματος και βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους, ώστε να ορθολογικοποιηθούν οι ρυθμοί δημοσιονομικής προσαρμογής, να ανακοπεί η πίεση στο λαϊκό εισόδημα, να δοθεί η χρονική δυνατότητα αποκόμισης αποτελεσμάτων από την ανάπτυξη άλλων πολιτικών και την εφαρμογή διαφορετικών μέτρων.
3. Άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς και επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε συνδυασμό με ένα διαφορετικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
4. Αλλαγή της πρόβλεψης για δέσμευση όλων των εσόδων στην εξυπηρέτηση του χρέους , ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ανάπτυξης δικτύου κοινωνικής προστασίας.
5. Αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση του δημόσιου πλούτου , την αντικατάσταση της εισπρακτικής λογικής , τη σύνδεση της όλης διαδικασίας με την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και τη δημιουργία μιας νέας λειτουργικής σχέσης κράτους.
6. Ενίσχυση της ανάπτυξης με ωφέλεια για τους πολλούς, μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά