Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup ενημέρωσε τους ομολόγους του για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος των χρηματοδοτήσεων και οι προϋποθέσεις για την παροχή τους στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό αρωγής, στον οποίο έχουν συμφωνήσει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του σημερινού Ecofin στη Μαδρίτη, ο υπουργός οικονομίας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η εν λόγω επιστολή δεν συνιστά ενεργοποίηση του μηχανισμού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίησή του.

Επισήμανε επίσης ότι το πολυετές πρόγραμμα, στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του, επί της ουσίας είναι το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων, που θα έχουν από την Δευτέρα στην Αθήνα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, παρά το γεγονός πως πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων, είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και ότι όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία.

Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το πρόγραμμα που θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια».

Αναφέρθηκε δε στην εκ μέρους του ενημέρωση των ομολόγων του σχετικά με το πώς υλοποιείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την εξαιρετικά σημαντική μείωση, της τάξεως 40%, που έχει σημειωθεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Επίσης, μίλησε για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων -ρυθμίσεις που, αν όλα πάνε καλά, θα διευθετήσουν τα συγκεκριμένα θέματα, όπως είπε, μέχρι το καλοκαίρι.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όσον αφορά το 2010 ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, σχετικά με τη δήλωση στην οποία φέρεται να προέβη ο Πρόεδρος της ΕΚΤ για ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι, αφενός μεν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν προέβη σε καμία ανάλογη δήλωση κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, αφετέρου δε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες, αντίθετα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές, δεν εξετέθησαν σε τοξικά προϊόντα.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο, όμως αυτήν την περίοδο υποφέρει από το κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργούν -ως ένα βαθμό- και τα διεθνή ΜΜΕ.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα να αποδειχθεί υψηλότερη από την αναμενόμενη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι εκκρεμεί από τη Eurostat η εκτίμηση για το ύψος της ύφεσης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος κατά 6%, επομένως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υλοποίηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010, αν η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης