Η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να προχωρήσουν σε φορολογικούς ελέγχους τηρώντας τους τύπους και όχι την ουσία, αναδείχτηκε από την κατάθεση που έδωσε ο Φωκίων Γεωργακόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόεδρός του όταν υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη σχετική δίκη. «Αντίθετα με όσα σε υμβαίνουν σε άλλες ευρωπαικές χώρες, η Ελλάδα υστερεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν προσηλωμένες στην τυπολατρεία και αδυνατούν να διαπιστώσουν τα ποσά που εμβάζονται στο εξωτερικό και περιλαμβάνονται στις λίστες που κατά καιρούς φτάνουν στα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι διάλογοι στο δικαστήριο:

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Ανάλογες λίστες από τον Φαλτσιανί πήραν και άλλες χώρες. Τί έγινε εδω με τη λίστα;

Γεωργακόπουλος:
Για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται διακριτικότητα, μηχανισμός νομοθετικός και διοικητικός που να διευκολύνουν τους ελέγχους. Στις άλλες χώρες που λέτε ισχύουν άλλα.

Εισαγγελέας:
Δηλαδή μας λέτε πως είμαστε άχρηστοι. Δεν τους έχουμε αυτούς τους μηχανισμούς;

Γεωργακόπουλος: Δεν υπάρχουν, ασφαλώς, για αυτό και μέχρι σήμερα η εν λόγω λίστα ακόμα δεν έχει ελεγχθεί. Σας τα λέω αυτά, με γνώση του χώρου. Εχω υπηρετήσει χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών… Ετσι όπως είναι διαρθρωμένα τα πράγματα οδηγείται η διοίκηση σε απόλυτη τυπολατρία.

Εισαγγελέας: Μπορούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου να υποβάλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να δεί τι μπορεί να κάνει με τη λίστα ;

Γεωργακόπουλος: Είναι θέμα επιλογής του εκάστοτε υπουργού αν θα απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υποβαλλόταν το ερώτημα για τη λίστα, η απάντηση θα ήταν, ότι ήταν παράνομο υλικό και δεν μπορούσε χρησιμοποιηθεί. Τώρα αν το παράνομο υλικό θελήσει κάποιος να το χρησιμοποιήσει άτυπα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Τσόλας:
Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η λίστα; O επικεφαλής του ΣΔΟΕ χρειαζόταν εντολή;

Γεωργακόπουλος:
Ατυπα ναι. Θα μπορουσε, όπως γίνεται και με μία απλή πληροφορία.

Αρεοπαγίτης: Ο έλεγχος εμποδίζεται;
 
Γεωργακόπουλος: Βεβαίως εμποδίζεται. Ατυπα μόνον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας λίστας.

Συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Βασιλακόπουλος:
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μόνον για ένα λόγο έπρεπε να δικαστεί στο υπουργοδικείο. Γιατί έλαβε γνώση ενός υλικού που είχε ληφθεί παράνομα. Πως είναι δυνατόν να λέμε για τη λίστα, ότι είναι παράνομο υλικό αλλά παρόλα ταύτα να λέμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή τί λέμε σε αυτή την αίθουσα ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι ολίγον έγκυος…

Γεωργακόπουλος: Να σας επαναλάβω ότι αν κάποιος έχει ένα παράνομο υλικό δεν μπορεί μεν να το χρησιμοποιήσει, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί εξ ιδίας πρωτοβουλίας, να διενεργήσει ελέγχους με όσους ευχέρειες του δίδει ο νόμος.

Συνήγορος υπεράσπισης, Τάκης Βασιλακόπουλος:
Εστω ότι δεν πρωτοκολλήθηκε η λίστα. Τί κέρδισε ο Παπακωνσταντίνου, αρνήθηκε ποτέ ότι την παρέλαβε;

Γεωργακόπουλος: Νομίζω ότι, όταν δεν αρνείται την ύπαρξη της λίστας, η πρωτοκόλληση της δεν σημαίνει κάτι.

Συνήγορος υπεράσπισης Βασίλειος Δημακόπουλος: Γιατί όταν εστάλη το αίτημα στη Γαλλία για να μας σταλεί η λίστα το σχετικό έγγραφο δεν πρωτοκολλήθηκε;

Γεωργακόπουλος: Αν το έγγραφο είναι στο πλαίσιο επαφών που δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα, ή αναφέρεται σε στοιχεία αμφιβόλου νομιμότητας, τότε δεν μπορεί να πρωτοκολληθεί.

Συνήγορος υπεράσπισης Δημακόπουλος: Ούτε η Γαλλία το πρωτοκόλλησε.