Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Με δύο αποφάσεις της, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου βάζει τέλος στις όποιες απαιτήσεις των συνταξιούχων βουλευτών περί καταβολής αναδρομικών, τα οποία -όπως ισχυρίζονταν- παρανόμως δεν έλαβαν.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας, τις οποίες δημοσιεύει η zougla.gr, αφορούν σε δύο αγωγές που είχαν καταθέσει οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Δημήτριος Σαρρής και Νικόλαος Αναγνωστόπουλος και αναιρούν τις (υπ. αριθ. 2496/2008 και 0081/2009) αποφάσεις του δεύτερου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους βουλευτές.

Μέσω των αγωγών τους οι δύο βετεράνοι πολιτικοί διεκδικούσαν τις διαφορές των αποδοχών τους, που «παράνομα» -όπως υποστήριζαν- δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των απολαβών των δικαστικών λειτουργών, βάσει της επίμαχης απόφασης του Μισθοδικείου το 2006.

Ειδικότερα, ο κ. Σαρρής, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, διεκδικούσε περί τα 284.000 ευρώ για «αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το χρονικό διάστημα από 1.3.2001 μέχρι και 31.05.2004». Παράλληλα, ζητούσε 10.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Σε ό, τι αφορά τον κ. Αναγνωστόπουλο, διεκδικούσε την καταβολή 341.796 ευρώ για το διάστημα από 1-1- 2001 μέχρι και 1-10-2007, ενώ παράλληλα διεκδικούσε και 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Τα αιτήματα των συνταξιούχων βουλευτών είχαν γίνει δεκτά από το δεύτερο τμήμα του Ε.Σ., στο οποίο προήδρευε η κυρία Φλωρεντία Καλδή, ενώ ακολούθως είχε υπάρξει αντίδραση από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε καταθέσει αίτηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων, παραπέμποντας την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική «δικαίωση» των δύο πολιτικών βασιζόταν στο Ζ’ Ψήφισμα της Βουλής του 1975, που αναφέρει ότι οι αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών συμπαρασύρουν και τις απολαβές των βουλευτών.

Οι πρόσφατες αποφάσεις

Η κρίση των δικαστών της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν, όμως, τελείως διαφορετική. Κατά πλειοψηφία αποφάνθηκαν ότι οι συνταξιούχοι βουλευτές δεν δικαιούνται να λάβουν τα αναδρομικά, καθώς τα χρήματα που χορηγήθηκαν στους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του ΝΣΚ βάσει της απόφασης του Μισθοδικείου δεν αποτελούσαν αύξηση των αποδοχών τους αλλά «έκτακτη παροχή», η οποία ορίστηκε να καταβληθεί τμηματικά σε βάθος εξαετίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, η «επίμαχη έκτακτη παροχή που χορηγήθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς δεν μπορεί να επεκταθεί στους τυχόν εξομοιοούμενους μισθολογικά με αυτούς δημόσιους λειτουργούς ή υπαλλήλους, ούτε να επηρεάσει κατ’ αύξηση το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης και κατ’ επέκταση το ύψος της βουλευτικής σύνταξης, σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής που ελήφθη κατά την ΚΔ΄/22.12.1964 συνεδρίασή της και διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 1. Παράγραφος 1 του Ζ’/1975 Ψηφίσματος…».

Αξίζει, βέβαια, να αναφερθεί ότι και στις δύο αποφάσεις υπήρχαν τέσσερις δικαστές, οι οποίοι μειοψήφησαν. Για την υπόθεση του κ. Σαρρή διαφορετική γνώμη από εκείνη της πλειοψηφίας εξέφρασαν οι κυρίες Χρυσούλα Καραμαδούκη, Μαρία Βλαχάκη, Ελένη Λυκεσά και Κωνσταντίνα Ζωή, ενώ για εκείνη του κ. Αναγνωστόπουλου οι κ.κ. Μιχαήλ Ζυμής, Χρυσούλα Καραμαδούκη, Μαρία Βλαχάκη και Ελένη Λυκεσά.

Δείτε τις αποφάσεις

   

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλος αριθμός συνταξιούχων βουλευτών, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, έχει καταθέσει αγωγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ στα Διοικητικά Δικαστήρια. Το ακριβές ποσό που ζητούν οι πρώην βουλευτές μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε ο καθένας.

Ορισμένοι, μάλιστα, έχουν καταθέσει και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους.