Σε μία προσπάθεια να διαψεύσει το σενάριο για 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής:

Η επικείμενη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων δεν οδηγεί σε αθρόες απολύσεις, και κάθε συζήτηση για 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015 είναι περιττή και αβάσιμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O υπουργός σημείωσε πως όσο πιο γρήγορα διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες της διαθεσιμότητας, τόσο πιο γρήγορα θα εξασφαλιστούν οι εξερχόμενοι υπάλληλοι, σε μόνιμες θέσεις κοινωνικής υπηρεσίας.

Ο κ. Μανιτάκης έψεξε τους επικριτές του ότι καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία, επιλέγοντας την χειρότερη δυνατή ερμηνεία των Μνημονίων. «Κάνω τα πάντα για να μην επιτείνω το κλίμα τρόμου και ανασφάλειας. Εγώ νομίζετε πως δεν αγωνιώ; Αλλά αυτό που έκανα, δεν νομίζω πως οδηγεί σε αθρόες απολύσεις, όπως ισχυρίζονται» ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μανιτάκης υπενθύμισε τους υφιστάμενους περιορισμούς στις προσλήψεις και την υποχρέωση «να μπουν στο σχήμα της κινητικότητας 2.000 υπάλληλοι» (αντί της αρχικής πρόβλεψης για 15.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2012). Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων που μισθοδοτούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, (συμπεριλαμβανομένου και του εκτάκτου προσωπικού) έχει ήδη συρρικνωθεί, από περίπου ένα εκατομμύριο το 2009, σε 768.000- και προβλέπεται να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, λόγω του αναμενόμενου κύματος συνταξιοδοτήσεων, που θα ξεπεράσουν τις 30.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το 2015, η εκτίμηση είναι πως οι υπάλληλοι θα είναι 695.000. Το σύνολο του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, σε σχέση με το 2009, θα έχει μειωθεί κατά 273.000 ως το 2015. Άρα η μείωση της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση ως το τέλος του 2015, ξεπερνά τον αριθμό των 150.000. Γι’ αυτό και είχα πει πως κάθε συζήτηση περί απολύσεων 150.000 υπαλλήλων, είναι περιττή και αβάσιμη» υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.

Η παραπάνω συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλα κενά στη στελέχωσή του, τα οποία πρόκειται να διευρυνθούν, προσέθεσε ο υπουργός και υπογράμμισε πως στο παραπάνω πλαίσιο, όχι μόνο θα χρειαστεί να πληρωθούν οι ανάγκες υπηρεσιών που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη, (ιδίως στα ΚΕΠ και τον ΕΟΠΥΥ), αλλά και «όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας, τόσο πιο γρήγορα οι υπάλληλοι που θα μπουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας θα απεγκλωβιστούν απ’ αυτό και θα αποκατασταθεί η πρόσκαιρη μισθολογική τους υποβάθμιση».

«Δεν έχω απολύσει ούτε έναν δημόσιο υπάλληλο, ούτε πρόκειται να βάλω υπογραφή στην απόλυση έστω και ενός δημοσίου υπαλλήλου. […] Δεν προβλέπεται με τη δική μου υπογραφή απόλυση, αλλά διαθεσιμότητα, την οποία ακολουθεί μετάταξη, προσωρινή μεταφορά, μετακίνηση. […] Γιατί λοιπόν τόση χαρά, τόσο πάθος, τόσος αγώνας να αποδείξουν την πιο ακραία εκδοχή της τρόικας;» αναρωτήθηκε ο υπουργός, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης