Χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup (η οποία ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας) διατηρεί η πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup διατηρεί η πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της ΕυρωζώνηςΤο κλίμα μετά τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση παραμένει βαρύ, ενώ όπως έγινε γνωστό ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλιξη, πάντως, που για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές αντιμετωπίζεται θετικά. Ζητούμενο για τους Ευρωπαίους παραμένει το ζήτημα της εμπιστοσύνης, το κατά πόσο δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει άμεσα τα προτεινόμενα μέτρα.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί λύση «σε μια δύσκολη κατάσταση». Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ τόνισε πως «οι διαφορές με την Ελλάδα παραμένουν μεγάλες», ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του Πέτερ Καζίμιρ εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει σήμερα αποτέλεσμα για την Ελλάδα».

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Θέμα εμπιστοσύνης έθεσαν εκ νέου αρκετοί υπουργοί Οικονομικών, εστιάζοντας στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεωνΟ υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια ανέφερε ότι «μέρα με την ημέρα η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δυσχεραίνεται» και ο Βέλγος ομόλογός του Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ είπε ότι το ελληνικό ζήτημα περνάνει από τους πολιτικούς, οι οποίοι «μπορούν να κάνουν θαύματα». Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικουλίνα, υπογράμμισε την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί πραγματικά η Ελλάδα, ενώ ο Ιταλός ομολογός του Πιέρ Κάρλο Παντοάν τόνισε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί το πραγματικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι «σαφέστατα το Grexit έχει βγει από το τραπέζι».

Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, έκανε λόγο για μια δύσκολη συνεδρίαση, που πολύ δύσκολα θα οδηγηθεί σε συμφωνία.

Ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας

Ο ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας

Ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου

Ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας

Ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου