Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ασύλου και Μετανάστευσης πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι της υπηρεσίας Ασύλου, που χαρακτηρίζουν ως άδικες και στοχευμένες τις απολύσεις 17 συναδέλφων τους.
Για το θέμα αυτό, είχαν συνάντηση χθες Δευτέρα με τον υπουργό Νότη Μηταράκη. Ο υπουργός, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, αποπειράθηκε για πρώτη φορά να εξηγήσει τους λόγους των απολύσεων, παρουσιάζοντας ως «κώλυμα» την μη ανανέωση των 17 συμβάσεων εργασίας, εξαιτίας των «αρνητικών εισηγήσεων από συγκεκριμένα τμήματα της Υπηρεσίας Ασύλου», τις οποίες όπως είπε ο υπουργός, δεν μπορεί να παρακάμψει.
Ωστόσο, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι όψει των τεράστιων προκλήσεων στο προσφυγικό, «δεν περισσεύει κανείς», και δήλωσε ότι προτίθεται να συζητήσει το ζήτημα της ανανέωσης, αφού πρώτα βρεθεί μέσω της ΑΔΕΔΥ η κατάλληλη «νομική φόρμουλα», χωρίς όμως να δεσμευθεί για την επίλυση του θέματος.
Αναλυτικά όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι Ασύλου σε ενημέρωσή τους προς τα μέσα ενημέρωσης:
Τη Δευτέρα 04 Μαΐου εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου συναντήθηκαν με τον Υπουργό, παρουσία εκπροσώπων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των άδικων και στοχευμένων απολύσεων των 17 συναδέλφων και συναδελφισσών μας. Ο Υπουργός κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, εν όψει των τεράστιων προκλήσεων στο προσφυγικό και των ελλείψεων που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Ασύλου τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά. Πρόκειται για την πάγια θέση του Σωματείου, που εκφράστηκε εξαρχής: όλες οι συμβάσεις θα πρέπει να ανανεώνονται, κανένας/καμία δεν πρέπει να απολυθεί, κανένας/καμία δεν περισσεύει σε αυτή την Υπηρεσία.
Ο κ. Μηταράκης, αποπειράθηκε για πρώτη φορά –αφού έληξε η πλειονότητα των 17 συμβάσεων εργασίας- να εξηγήσει το λόγο που δεν ανανεώθηκαν οι 17 συνάδελφοι και συναδέλφισσες μας, αναφερόμενος σε αρνητικές εισηγήσεις από συγκεκριμένα τμήματα της Υπηρεσίας Ασύλου, τις οποίες δεν μπορεί να παρακάμψει, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη αλληλογραφίας ανάμεσα στην Υπηρεσία και το Υπουργείο που αφορά το εν λόγω «κώλυμα», το οποίο για ακόμα μια φορά δε μας γνωστοποιήθηκε εγγράφως. Ο Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος μας, αποδέχτηκε τον όρο απόλυση αναφερόμενος σε παλαιότερες μη παρατάσεις συμβάσεων (τον Δεκέμβριο του 2017), και δήλωσε ότι έχει την πολιτική βούληση να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 συναδέλφων/ισσών μας, μη αναλαμβάνοντας ωστόσο την πολιτική ευθύνη να υπογράψει την ανανέωση. Το Σωματείο έχει επανειλημμένα δηλώσει τόσο προφορικά όσο και εγγράφως ότι δεν τίθεται πραγματικό «κώλυμα» για τις ανανεώσεις των συγκεκριμένων συμβάσεων εργασίας. Το ζήτημα έχει ανακύψει από συγκεκριμένα Τμήματα της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία καταφέρθηκαν εναντίον του Σωματείου μετά την ίδρυσή του το 2017 και έχουν στοχοποιήσει συναδέλφους/ισσες εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης και στο παρελθον. Αυτή τη συλλογιστική υιοθέτησε πλήρως ο Υπουργός, δεδομένου ότι αρνιόταν αιτήματα μας για τηλε-διάσκεψη, ότι μας απέκλειε από κάθε συζήτηση σχετικά με το εν λόγω «κώλυμα» και εμφανιζόταν αδιάλλακτος σε προηγούμενη συνάντηση ως προς το ζήτημα των ανανεώσεων, θέτοντας ακόμη και ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να εμποδίσουν την γνωστοποιήση του εν λόγω «εγγράφου».
Μετά από πιέσεις της αντιπροσωπείας, ο Υπουργός δήλωσε ότι προτίθεται να συζητήσει το ζήτημα της ανανέωσης, αφού πρώτα βρεθεί μέσω της ΑΔΕΔΥ η κατάλληλη «νομική φόρμουλα». Κατά τη συνάντηση μας, δε δεσμεύτηκε πολιτικά, επιθυμώντας να αποφύγει τη λήψη απόφασης, δήλωσε εντούτοις ότι προτίθεται να συζητήσει εκ νέου το ζήτημα μετά από τις προτάσεις που θα του καταθέσει η ΑΔΕΔΥ .
Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου συνεχίζει να διεκδικεί την ανανέωση όλων των συμβάσεων εργασίας και την επιστροφή όλων των συναδέλφων /ισσών μας στις θέσεις τους. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα συνεχίσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα για να θωρακίσουμε τόσο τους 17 συναδέλφους και συναδέλφισσες, όσο και κάθε συνάδελφο/ισσά μας απέναντι στην εκδικητική στάση των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων.