Ο «πόλεμος» κυβέρνησης – ΔΝΤ που ανοίγει πλέον μετά την αποκάλυψη της μυστικής συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου και τις απειλές για χρεοκοπία της Ελλάδας, θέτει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις.

Στη συνομιλία γίνονται αναφορές στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων και στο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Βάσει των όσων αναφέρει το Wikileaks, το ΔΝΤ σχεδιάζει να «στριμώξει» το Βερολίνο πως, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε θα αποχωρήσει από την τρόικα.

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», τόνισε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με υπουργούς και συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ εντός της ημέρας θα έχει επικοινωνία με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Επίσης, απέστειλε επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Τα τρία σημεία-φωτιά

  1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο
  2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις του ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα της αναχώρησης της κας. Βελκουλέσκου από την Αθήνα.

Βάσει των όσων αναφέρει η Wikileaks, το ΔΝΤ σχεδιάζει να προειδοποιήσει το Βερολίνο πως, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε θα αποχωρήσει από την τρόικα.

Η «απειλή» είναι διπλή: Πρώτον προς τη Γερμανία για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και δεύτερον προς την Ελλάδα για τη λήψη μέτρων λιτότητας που το ίδιο το ταμείο ζητεί, μεταξύ άλλων αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων.

Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρονται να συμφώνησαν πως είναι αναγκαία μια απειλή οικονομικής καταστροφής, έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές και να υποκύψουν στα μέτρα που εισηγείται το Ταμείο.

Ο φόβος τους ωστόσο είναι έκδηλος για το προσεχές δημοψήφισμα στη Βρετανία, το οποίο ενδεχομένως να παγώσει κάθε είδους αποφάσεων στους κόλπους της ΕΕ. Η προσφυγή των Βρετανών στην κάλπη, εκτιμά το ΔΝΤ και οι αξιωματούχοι του, θα περιπλέξει τα πράγματα, μεταθέτοντας τη «στιγμή της αλήθειας» μετά τη διεξαγωγή του.

«Αυτό θα είναι καταστροφή», αναφέρει η Βελκουλέσκου.

«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται», επιμένει ο Τόμσεν (διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ) στη συνομιλία.

«Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητήσουν έναν μήνα πριν από το Brexit», προσθέτει.

Παράλληλα αναφέρει: «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είσαι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Η WikiLeaks υποστηρίζει ακόμη ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου τόνισε: «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε… υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση… τόσο στην έκπτωση φόρου όσο και στις επικουρικές συντάξεις».

Κατά την εκτίμηση του Τόμσεν, πάντως, οι Έλληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας». Η Βελκουλέσκου ανταπαντά πως «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά, θα το κάνει… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».

Η Βελκουλέσκου έκανε λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», τονίζει.

Το WikiLeaks αναφέρει ότι στη συζήτηση η επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ εξετάζει αν θα πρέπει να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την κρίση.

Κάποια στιγμή, η ίδια εισηγείται μια ασυνήθιστη λύση: να διαχωριστεί το πρόβλημα σε δύο προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους. «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους» διερωτάται η Ντ. Βελκουλέσκου.

Ο επίμαχος διάλογος



Εξηγήσεις από το ΔΝΤ ζητεί η κυβέρνηση

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από τις αποκαλύψεις του Wikileaks για τη μυστική συνομιλία των αξιωματούχων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου σχετικά με τη μέθοδο άσκησης πιέσεων του Ταμείου έναντι της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε δηλώσεις της, έξω από το Μαξίμου η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε:

«Η κυβέρνηση ζητεί εξηγήσεις από το ΔΝΤ σχετικά με το εάν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».


Επιστολή Τσίπρα στην Κριστίν Λαγκάρντ

Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης. Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

«Έπρεπε από καιρό να είχε αναλάβει η ΕΕ τον ρόλο του ΔΝΤ»

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, σημείωσε ότι όπως έχει καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρεί «πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

«Το ΔΝΤ πιάστηκε επ’ αυτοφώρω»

Με άρθρο του, υπό τον τίτλο: «Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Ο νεοφιλελευθερισμός δε δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ», με αφορμή τις αποκαλυπτικές διαρροές του Wikileaks για την προθέσεις του ΔΝΤ, ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον κατηγορεί το Ταμείο ότι συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Μιλά για «νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις» του Ταμείου και τονίζει ότι «το ΔΝΤ πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να συνωμοτεί προκειμένου να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ».

Αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο του Π. Μέισον που φιλοξενείται στο medium.com

Wikileaks: Δική μας η μεταγραφή της συνομιλίας

Τέλος σε φημολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ώρες και που αφορούσε σε υπόνοιες περί ελληνικής εμπλοκής στη διαρροή της συνομιλίας μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ, έβαλε το ίδιο το Wikileaks, το οποίο και είχε από νωρίς σήμερα δημοσιοποιήσει τη διαρροή των σχετικών διαλόγων.

Η διάψευση ήρθε από τον λογαριασμό του Wikileaks στο Twitter ως άμεση απάντηση προς τον οικονομικό συντάκτη της Wall Street Journal Μάρκους Γουόκερ, ο οποίος σε tweet του νωρίτερα σχολίασε πως το ορθογραφικό λάθος στο όνομα της Ντέλια Βελκουλέσκου (“Velkouleskou” αντί για “Velculescu”) υποδεικνύει ότι η μεταγραφή του κειμένου έγινε από κάποια ελληνική υπηρεσία.

Το Wikileaks διαψεύδοντας απάντησε στον δημοσιογράφο ότι: «Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η μεταγραφή και η ορθογραφία (που προέρχεται από τον ελληνικό Τύπο ) είναι δική μας».

«IMF leak: misspelling of Velculescu as “VELKOULESKOU” suggests transcript was written by a Greek service», ήταν το εν λόγω tweet του δημοσιογράφου. “@MMQWalker That would be nice, but the transcript and the spelling (derived from the Greek press) is ours”, ήταν η απάντηση του Wikileaks στον Μάρκους Γουόκερ.

ΔΝΤ: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές»

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ήρθε η πρώτη αντίδραση του ΔΝΤ για τη διαρροή του διαλόγου που είχαν Τόμσεν-Βελκουλέσκου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και είδε το φως της δημοσιότητας μέσω WikiLeaks.

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις», ήταν το πρώτο σχόλιο εκπροσώπου του Ταμείου από την Ουάσινκτον.

«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, πιστεύουμε, ότι χρειάζεται μια βιώσιμη λύση όσον αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – μια λύση που να βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηριζόμενης από ένα σετ μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους της από τους Ευρωπαίους εταίρους», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.