Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τα κριτήρια των συνενώσεων με τρόπο «που αποδεικνύει ολοφάνερες σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι, μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, θα αντιμετωπίσει άμεσα τα πιο κραυγαλέα προβλήματα συνενώσεων και θα φέρει νέα πρόταση «συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης βιώσιμης, λειτουργικής και αναπτυξιακής». 

Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «για άλλη μία φορά, λέει ένα ακόμα ”όχι” στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος».

«Το πρόβλημά της δεν είναι ότι υπάρχει για αυτήν ένα στραβό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και αρνητικό παρόν που δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Και ο κατήφορος, όταν τον κατεβαίνεις χωρίς φρένα, έχει και τα όριά του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι εκτίθεται «με τις κραυγαλέες και αναπόδεικτες ανακρίβειές του».

«Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη μεταρρύθμιση αυτή πολύ πιο κουτσουρουμένη, πιο στρεβλή και πολύ πιο μικροκομματική, χωρίς χρήματα» απάντησε ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανάγκη μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται με τον «Καλλικράτη», που διατηρεί και αναπαράγει τις παθογένειες του «Καποδίστρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα, είπε ότι από την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του «Καλλικράτη» δεν θα δοθεί ούτε το ένα δέκατο και πρόσθεσε ότι «δέσμευση της ΝΔ είναι να κάνει στην πραγματικότητα και με υγιείς και βιώσιμους όρους αυτό που σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει στα χαρτιά και προωθεί με στρεβλό τρόπο».

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε για τα κριτήρια των συνενώσεων, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα, κομματικές σκοπιμότητες και δογματισμό».

«Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που έχει μπερδέψει την κομματική ιδιοτέλεια και την υστεροβουλία, με το δημόσιο συμφέρον» κατέληξε ο κ. Σαμαράς. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι 325 δήμοι με τις 13 περιφέρειες πέρα από τη συμβολή τους σημαίνουν και μια βαθιά ισορροπία του πολιτικού συστήματος. 

«Ο Καλλικράτης συνιστά και μια ριζική ανατροπή της άσκησης εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας» τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της διαφάνειας, του ελέγχου και της χρηστής διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχουν μέτρα διαφάνειας και ελέγχου που δεν τα έχουμε ενσωματώσει. Ό,τι θα μπορούσε να κάνει ένας νόμος σε αυτό το μέτωπο, το έχουμε κάνει. Σε τίποτα απολύτως ο ”Καλλικράτης” δεν θα θυμίζει το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας και σπατάλης. Χωρίς προληπτικό έλεγχο από τη δικαιοσύνη, ούτε ένα ευρώ δεν θα μπορεί να ξοδεύεται, ούτε μία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ θα γίνεται, ούτε ένα δάνειο θα συνάπτεται, χωρίς να διασφαλίζεται ότι ο δήμος δεν θα οδηγείται σε υπερχρέωση».

Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Ραγκούσης στο θέμα εξασφάλισης των πόρων, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την εμμονή κάποιων και έωλη την κριτική τους για ελλιπή χρηματοδότηση του «Καλλικράτη».

«Για πρώτη φορά εξασφαλίζονται βιώσιμα έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτοί οι πόροι, αν ήταν σήμερα σε εφαρμογή ο ”Καλλικράτης”, θα ήταν της τάξεως των 4 δισ. 600 εκατ. ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα ήταν 3 δισ. 50 εκατ. ευρώ, περίπου 1,5 δισ. λιγότερα, ενώ για το 2011 θα είναι 5 δισ.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης