Η Τρίτη 12 Ιουνίου ίσως να αποδειχθεί μία από τις σημαντικότερες ημέρες της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. Αργότερα, προς το τέλος της ημέρας, αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού, στο οποίο θα αναφερθεί στην επερχόμενη μονογράφηση της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων για το ονοματολογικό. 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό πως το δεύτερο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα καθυστερήσει λόγω μιας αιφνιδιαστικής παρέμβασης του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει άγνωστο.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα μόνα επίσημα στοιχεία τα οποία είχε στη διάθεσή του ο δημοσιογραφικός κόσμος ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά το βράδυ της Δευτέρας, σε τηλεοπτικό σταθμό, οι οποίες αποκρυπτογραφούνται ως εξής:

1) Ο Ζόραν Ζάεφ επέλεξε ένα από τα δύο ονόματα τα οποία ήταν στο τραπέζι. 
2) Το όνομα αυτό, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι το «Βόρεια Μακεδονία».
3) Η συμφωνία προβλέπει erga omnes (έναντι όλων), αλλά με οδικό χάρτη και χρονική ρήτρα.
4) Δεν είναι ολοκληρωμένη συμφωνία αλλά πλαίσιο συμφωνίας με μεταβατικό χαρακτήρα. 
5) Η συμφωνία-πλαίσιο πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή της πΓΔΜ άμεσα και πάντως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου.
6) Η συμφωνία-πλαίσιο είναι δυνατόν να μην έρθει στην Ελληνική Βουλή για επικύρωση τώρα, αλλά όταν συμπληρωθεί ο οδικός χάρτης.
7) Η Ελλάδα θα δώσει πράσινο φως για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ε.Ε. και με χρονικό ορίζοντα το 2025.
8) Η Ελλάδα θα δώσει πράσινο φως για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά με σεβασμό στις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τον οδικό χάρτη και τη χρονική ρήτρα.
9) Η χρονική ρήτρα προσδιορίζεται σε 16 – 18 μήνες, δηλαδή το χρονικό περιθώριο για την εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα απαλείφουν τον αλυτρωτισμό από το προοίμιο του συντάγματος της πΓΔΜ και από τα ειδικά επ’ αυτού άρθρα. 
10) Η γλώσσα της γείτονος θα ονομάζεται «Μακεδονική», σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ του 1977, αλλά θα περιγράφεται ρητώς ως σλαβική. 
11) Η ονομασία της Εκκλησίας της πΓΔΜ θα επανέλθει σε αυτήν με την οποία ιδρύθηκε επί Άννας Κομνηνής, δηλαδή ως «Αρχιεπισκοπή Αχριδών» έπειτα και από την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Κινητικότητα μετά το δεύτερο τηλεφώνημα

Αμέσως μετά το δεύτερο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο προσδιορίζεται χρονικά για το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει διάγγελμα, το οποίο χρονικά προσδιορίζεται για τις πρώτες βραδινές ώρες. 

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ήδη από την Τρίτη το πρωί έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Την Τρίτη το πρωί ωστόσο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ μιας ονομασίας η οποία θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», αλλά και πως δεν προτίθεται να άρει την εμπιστοσύνη του και τη στήριξή του προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπα. Προσδιόρισε, δε, τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών μέσα στο 2019. 

Ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο, προχώρησε ακόμη ένα βήμα επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων. 

Καλά πληροφορημένοι δημοσιογραφικοί κύκλοι θεωρούν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γίνει παραλήπτης κι άλλων αιτημάτων για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ενδεχομένως, δε, αυτό να είναι και το περιεχόμενο της συζήτησης που, έπειτα από δικό του αίτημα, θέλει να έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το Κίνημα Αλλαγής και οι συντελεστές του θα ζητήσουν σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.