Τη διαβεβαίωση πως τα κριτήρια υλοποίησης της εργασιακής εφεδρείας θα είναι «απολύτως διαφανή και αντικειμενικά», έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Χρήστου Ζώη (ΝΔ).

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσε «πολυγλωσσία, σύγχυση και αριθμολαγνεία» στις κατά καιρούς εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών για τον αριθμό των εργαζομένων που θα τεθούν σε εφεδρεία («για εβδομήντα χιλιάδες μίλησε ο Θ. Πάγκαλος, γι’ αυτούς που προσελήφθησαν μετά το 2004 ο Μ. Καρχιμάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά) και αναρωτήθηκε «τι θα δουν τα μάτια μας τις επόμενες μέρες».

«Απευθύνω έκκληση προς την Νέα Δημοκρατία, να μην εκμεταλλεύεται την αγωνία των ανθρώπων αυτών για μικροκομματικούς λόγους. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή για τη χώρα μας, την κάθε ενέργεια την κάνουμε αναγκαστικά και δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αντιπολίτευσης με σκοπό την ψηφοθηρία» απάντησε ο κ. Ρόβλιας.

«Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, μιλάμε για 30.000 εφεδρείες. Θα σας επαναλάβω τη δήλωση Μόσιαλου, ότι «ο θεσμός θα εφαρμοστεί με στόχο, έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σ’ αυτήν 30.000 με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διάφανων κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Πού εμπίπτει τότε η δήλωση του υπουργού, του κ. Ρέππα, στα «Νέα», για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με την κατάργηση οργανικών θέσεων; Υπαινίσσεται απολύσεις πλέον;» επανήλθε ο Χρ. Ζώης. «Τι ήθελε να πει ο κ. Καρχιμάκης, μιλώντας για τους «μετά το 2004»; Μήπως τους συμβασιούχους των προηγούμενων ετών που μονιμοποιήσαμε; Εσείς δεν μας εγκαλούσατε και γιατί δεν μονιμοποιήσαμε τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους στους οποίους δώσαμε την δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης;»

«Το σημαντικότερο ωστόσο, δεν είναι να μας πείτε πόσοι θα είναι οι έφεδροι», συνέχισε ο κ. Ζώης. «Το θέμα είναι με ποια κριτήρια θα μπουν στην εφεδρεία. Το ΑΣΕΠ δεν έχει καμία ανάμειξη στη διαδικασία, αλλά έρχεται μετά, να πάρει τον κατάλογο των πλεοναζόντων και να τους κατατάξει σε πίνακα απ’ όπου μπορεί να απορροφηθούν. Πρέπει να βρείτε το κουράγιο και να πείτε πως πρόκειται για απολύσεις και να μας πείτε με σαφήνεια τα κριτήρια που θα οδηγήσουν κάποιον να θεωρηθεί ως πλεονάζων. Να μην μείνει κανένα παράθυρο εισαγωγής του ρουσφετιού ανοικτό».

«Θέλω και κρατώ χαμηλούς τόνους. Αλλιώς, θα μπορούσα να τους ανεβάσω, μιλώντας για την καταρράκωση του ΑΣΕΠ επί ΝΔ» απάντησε ο Ντίνος Ρόβλιας. «Η εφεδρεία δεν είναι απόλυση. Αν θέλετε να την κάνετε απόλυση να το πείτε καθαρά. Δεν έχω έτοιμο το νομοσχέδιο, αλλά δεσμευόμαστε πως θα λειτουργήσουν απολύτως αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια. Ο καθένας μπορεί να γράφει και να λέει ό,τι θέλει. Ας μην τα ασπαζόμαστε, τουλάχιστον εμείς οι κοινοβουλευτικοί», συμπλήρωσε

«Ό,τι κάνουμε, δεν το κάνουμε για λόγους σαδισμού. Δεν χαιρόμαστε να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις. Αλλά θα τις υλοποιήσουμε με τον καλύτερο και σωστότερο, δικαιότερο τρόπο. Αυτό σας το εγγυώμαι» κατέληξε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.