Τη συντήρηση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, παρά τα όσα περιγράφει το Μνημόνιο, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας, κ. Ι. Βρούτσης. Παράλληλα, ο Υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, επεσήμανε πως οι αλλαγές στα εργασιακά δε θα «αγγίξουν» το 85% των μισθωτών. «Μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα θα υποστούν μειώσεις και αυτό πάνω από τα 16 χρόνια», δήλωσε.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Βρούτσης εξήγησε πως εισάγεται ο μηχανισμός που θέτει ένα δίχτυ προστασίας ως κατώτατος μισθός για όλους και από κει και πέρα θα μπορούν να χτίσουν με συλλογικές διαπραγματεύσεις ελεύθερα, πάνω από αυτό το μισθό, οι κοινωνικοί εταίροι. «Είμαστε σ’ ένα μεταβατικό στάδιο και απαιτείται η ωριμότητα για την οποία έχω εμπιστοσύνη και θα βρούμε τον βηματισμό μας», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «την ωριμότητα αυτή την είδαμε στην πράξη όταν υπογράφηκαν οι μεγάλες κλαδικές συμβάσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων, εμπόρων και των εργαζόμενων στα ιδιωτικά νοσοκομεία πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό».
Κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Βρούτσης «έκλεισε» το θέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα υπάρξουν στην Ελλάδα ειδικές οικονομικές ζώνες. Με βρίσκει αντίθετο κάτι τέτοιο και προσωπικά ως προς την πολιτική μου πρόταση».
Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε εξάλλου ότι αμέσως μετά τα μέτρα, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα αναβαθμίζεται ο ρόλος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) η σημασία και η αποτελεσματικότητά του και θα θωρακίζει νομικά τους επιθεωρητές που εργάζονται εκεί.
Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την πίστη του πως από το 2013, έτος κατά το οποίο τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε μια προσέγγιση δημοσιονομικού πλεονάσματος σε πρωτογενές επίπεδο 1% που βάζει την Οικονομία σε άλλη τροχιά θα επέλθει η προσδοκώμενη ανάπτυξη που θα αναχαιτίσει την ανεργία.
Διαβάστε επίσης: «Δεν μας διέψευσε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012, 14:20