Η Αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, σε συνεργασία με τον 4ο ειδικό ανακριτή προχωρά στην απαγόρευση πώλησης ή μεταβίβασης των ακινήτων ή των κτημάτων του Χρήστου Καραβέλα σε Εκάλη, Αντίπαρο, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχοβα και Μύκονο.

Μάλιστα θα σταλούν σχετικές επιστολές στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία. Παράλληλα δεσμεύονται 200.000 ευρώ που είχε ο Χρήστος Καραβέλας στη Eurobank, αλλά και στην Marfin σε θυρίδες.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανάλογες ενέργειες για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών λογαριασμών άλλων επτά κατηγορουμένων στην υπόθεση, ακόμη κι αν τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν ήδη μεταβιβαστεί στα παιδιά τους.

Η «ακίνητη» εμμονή του Χρήστου Καραβέλα

Ο Χρήστος Καραβέλας, στέλεχος της Siemens και αρμόδιος, ως φαίνεται, για τα λαδώματα από το 1990 έως το 1997, επί δύο, επί της ουσίας, κυβερνήσεων, αυτήν του Κ. Μητσοτάκη και εκείνη του Α. Παπανδρέου, διέφυγε στο εξωτερικό και διαπραγματεύεται με την Εισαγγελία του Μονάχου, προκειμένου να εκδικαστεί στη Γερμανία η υπόθεσή του.

Μετέφερε πολλά χρήματα στο Μοντεβιντέο της Ουρουγουάης, ενώ μεγάλα ποσά είτε έχουν τοποθετηθεί σε λογαριασμούς των οικείων του, σύζυγο και τέκνα, είτε βρίσκονται σε άλλους λογαριασμούς διάσπαρτους στον κόσμο.

Η ιστορία του, ωστόσο, δεν έγινε γνωστή μόνον τις τελευταίες ημέρες με τη διαφυγή του και την προφυλάκιση της συζύγου του και μίας εκ των θυγατέρων του. Ο Χρήστος Καραβέλας, γνωστός και με το ψευδώνυμο «ο ζημενάκιας», ήταν ήδη δακτυλοδεικτούμενος στο μικρόκοσμο της Αντιπάρου, όπου αγόρασε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι πολυτελείς κατοικίες. Τελικά, το στέλεχος της γερμανικής εταιρίας χρησιμοποίησε τα εναπομείναντα ρέστα του για την Ουρουγουάη. Τα μεγάλα ποσά τα επένδυε σε real estate στις Κυκλάδες και… την Αράχωβα

Βεβαίως, τα λόγια και τα κουτσομπολιά δεν αποτελούν αποδείξεις. Στο υποθηκοφυλακείο, ωστόσο, μπορεί κανείς να εντοπίσει τα αδιάσειστα στοιχεία. Όπερ και εγένετο. Εκεί υπάρχουν δύο μερίδες, όπου είναι δηλωμένη η ακίνητη περιουσία του Χρήστου Καραβέλα, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν και μετά το 2003.

Είναι περίεργο, ωστόσο, ότι στο υποθηκοφυλακείο, ο Χρήστος Καραβέλας είναι καταχωρημένος είτε ως συνταξιούχος είτε ως… χρυσοχόος. Οι κάτοικοι της Αντιπάρου, που γνωρίζουν τα καθέκαστα, εξηγούν. Ο κ. Καραβέλας, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων που απολαμβάνουν οι χρυσοχόοι, δημιούργησε ούτε λίγο, ούτε πολύ, ένα συνοικισμό.

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Στην περίπτωση του Χρήστου Καραβέλα η φράση αυτή ταιριάζει «γάντι». Ήδη από το 2006 μία επιστολή που υπογράφεται από άτομο με το ψευδώνυμο «Ωλίαρος» (το αρχαίο όνομα της Αντιπάρου), ενημερώνει τη δημοσιογράφο Αριστέα Μπουγάτσου σχετικά με την ακίνητη περιουσία στελέχους της Siemens στην Αντίπαρο. Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται πως δεν πρόκειται για τους έτερους Καπαδόκες, Χριστοφοράκο και Μαυρίδη. Σε άλλη μεταγενέστερη επιστολή του, ο «Ωλίαρος» αναφέρει κάποια εταιρία offshore, τη Martha Overseas. Τελικά, ο «Ωλίαρος» αφήνει να εννοηθεί σαφέστατα πως αυτά τα στοιχεία δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

Αντίστοιχες επιστολές φθάνουν στα χέρια και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο «Ωλίαρος» αφήνει να εννοηθεί πως τα στοιχεία παρέμειναν στο δημοσιογραφικό αρχείο και δε δημοσιεύθηκαν.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι κάτοικοι της Αντιπάρου καταγγέλλουν πως ο Χρήστος Καραβέλας κατάφερε να καταπατήσει και τον αιγιαλό. Πρόκειται για την παραλία στη θέση Ακρωτήρι, στην Αντίπαρο πάντα, που φυλάσσεται από φύλακα και σκύλους που δεν επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων.