Την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων προς την Τουρκία που περιλαμβάνουν νότα για τον τουρισμό, ζητήματα που αφορούν τις τραπεζικές συναλλαγές, ζητήματα που αφορούν τις εγγυήσεις σε περίπτωση εξαγωγών ή εισαγωγών, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, «ζήτησε να δοθεί η εντολή από το Συμβούλιο στον Ύπατο Εκπρόσωπο τον κ. Μπορέλ να συντάξει μια εισήγηση, με σειρά οικονομικών κυρώσεων τις οποίες θα υιοθετήσει το Συμβούλιο στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία προβεί σε παραβατικές ενέργειες εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδας».

«Το Συμβούλιο συμφώνησε με αυτή την ελληνική πρόταση και έδωσε τη σχετική εντολή στον κ. Μπορέλ, ο οποίος μάλιστα την ανακοίνωσε αμέσως μετά το Συμβούλιο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ επεσήμανε ότι είπε στους ομολόγους του πως αν υπάρξει ανάγκη θα ζητήσει την σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου μέσα στο καλοκαίρι, φέρνοντάς τους «άρον – άρον από τις διακοπές τους χωρίς να το ξέρουν».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί, εάν θελήσει, να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία. Δεν το εύχομαι, δεν το επιδιώκουμε, απλώς θα πρέπει να είμαστε σαφείς», είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Είπα ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας έχουν τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουν τον ελληνικό χώρο και κατά συνέπεια εάν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο θα ζητήσω την εφαρμογή του άρθρου 42 των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει την αλληλοβοήθεια μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση στο έδαφός της. Είναι το ευρωπαϊκό ανάλογο του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Ένα άρθρο, που στην πραγματικότητα αποδεικνύει με την ύπαρξή του την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», σημείωσε επίσης και πρόσθεσε:

«Για να είμαστε ξεκάθαροι και με τους φίλους μας την οικογένειά μας την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με οποιονδήποτε άλλο, την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση, προειδοποίησα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μέτρα επί τη βάση του 42 εάν δεχτεί επίθεση από οποιονδήποτε. Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση αυτό αφορά την τουρκική παραβατικότητα, γίνεται κατανοητό».

Επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας

«Οι έρευνες σε υφαλοκρηπίδα άλλης χώρας, μάλιστα στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι επιθετικότητα. Είναι πολιτική των κανονιοφόρων. Τώρα, αν οι κανονιοφόροι σε αυτήν την περίπτωση είναι βαμμένες κόκκινες, δεν αλλάζει το γεγονός.

Από εκεί και πέρα όμως η Ελλάδα εάν υπάρξει παραβίαση του εθνικού χώρου, πρέπει να αντιδράσει. Εγώ δεν το λέω ούτε απειλητικά, ούτε κινδυνολογώντας, αυτή είναι η συνταγματική υποχρέωση αυτής της Κυβέρνησης αλλά και κάθε Κυβέρνησης.».

Για το ενδεχόμενο η Τουρκία να τρυπήσει νότια της Κρήτης, ο κ. Δένδιας σημείωσε:

«Είναι προφανές ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο είναι ανύπαρκτο και στην πραγματικότητα αυτό το οποίο εμφανίζει η Τουρκία ως τεμάχια τα οποία ζητά να λάβει άδειες για έρευνες και για γεωτρήσεις του πυθμένα η τουρκική εταιρεία πετρελαίων, είναι κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτό είναι απολύτως φανερό, δεν χρειάζεται κανείς ούτε να ξέρει Δίκαιο της Θάλασσας, αρκεί απλώς να κοιτάξει ένα χάρτη: 6 μίλια από την Κρήτη, 6 μίλια από την Κάρπαθο, 6 μίλια από τη Ρόδο. Όπως τους είπα στο Συμβούλιο μπορεί να κολυμπήσει κανείς μέχρι εκεί, δεν χρειάζεται καν να πάρει βάρκα. Κατά συνέπεια αν η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να τα κάνει αυτά και αυτά να είναι ανεκτά από την Ελλάδα, κάνει λάθος».

«Πρέπει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών η ευρωπαϊκή οικογένειά μας να είναι έτοιμη γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Γι’ αυτό ζητήσαμε, για να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή, να υπάρξει κατάλογος συγκεκριμένων κυρώσεων, «crippling sanctions» ήταν η έκφραση την οποία χρησιμοποίησα, δηλαδή βαρύτατων κυρώσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία. Να υπάρχει αυτός ο κατάλογος, ώστε να είμαστε έτοιμοι και η Τουρκία να ξέρει που πηγαίνει, αλλά και εμείς να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις μας. Σαν Ευρωπαίοι».

«Κωμικό να μας επικρίνει η Τουρκία»

Αναφορικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο κ. Δένδιας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτά τα οποία λέει η Τουρκία, ξέρετε, είναι λίγο κωμικά. Να σας πω ένα παράδειγμα απλό: η Ελλάδα στη Θράκη για ένα πληθυσμό περίπου 150 χιλιάδων ίσως και λιγότερο, έχει γύρω στα 260 τζαμιά. Είναι νομίζω ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν δείκτης τζαμιών στον πλανήτη».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αυτονόητα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα μου επιτρέψετε να πω ότι η τελευταία χώρα από την οποία περιμένουμε να μας κάνει μάθημα για την τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι η γείτονας Τουρκία.

Νομίζω ότι αφού βελτιώσει η Τουρκία το δικό της εσωτερικό φάκελο τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των δικαιωμάτων του Τύπου, μετά αφού τα κάνει αυτά, ας έρθει και ας εξηγήσει και σε εμάς.»