«Η διάσωση της οικονομίας και η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με υπέρβαση των κομματικών γραμμών και με επίδειξη πραγματικής φιλοπατρίας από όλους, αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων» τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Ο πρώην υπουργός εκλαμβάνει ως «ακατανόητη την πιθανή διεξαγωγή εκλογών πριν συμπληρωθούν πέντε μήνες», αποδίδοντας την όποια σχετική πρόταση σε κινήσεις τακτικισμού της κυβέρνησης, στη βάση της διευθέτησης εσωκομματικών ισορροπιών.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα νέας ευρύτερης συνεργασίας χαρακτηρίζει θετική την προηγούμενη εμπειρία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι «θα ήταν ευχής έργο να μην είχε υπάρξει το μαύρο στην ΕΡΤ και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, περίπτωση στην οποία πολλά θα ήταν διαφορετικά σήμερα».

Για τις σχέσεις του με τον κ Σαμαρά λέει ότι έχει διατυπώσει τις διαφορετικές απόψεις του για τον προεκλογικό αγώνα, την ήττα, τη μετέπειτα στάση και τις προοπτικές του κόμματος και ότι δεν υφίσταται προσωπική διαφορά από πλευράς του.

Όσον αφορά στην ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στην αρχηγία του κόμματος θεωρεί ότι πρωτεύον δεν είναι το πρόσωπο αλλά η φυσιογνωμία και ο πολιτικός λόγος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι «ακραίος» ή «σκληροπυρηνικός».

«Η παράταξή μας οφείλει να είναι πολυσυλλεκτική, περιλαμβάνοντας όλο το φάσμα από τη δημοκρατική Δεξιά μέχρι τη Σοσιαλδημοκρατία» προσθέτει.

Σχετικά με τις όποιες διαφορές εκφραστούν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ για τη συμφωνία, ο κ. Δένδιας δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι όργανο του κόμματος και δεν πρέπει να περιορίζεται σε απλές συζητήσεις. «Εάν διαπιστωθεί διαφορά απόψεων, θα πρέπει να καταγραφεί τι επιθυμεί η πλειοψηφία και μάλιστα με μυστική ψηφοφορία» λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δεν αποκλείει την πιθανότητα η συμφωνία με τους εταίρους να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών αναταράξεων, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα μετατοπίσει τη διαχωριστική γραμμή «του αφελούς διαχωρισμού των «μνημονιακών-αντιμνημονιακών» δυνάμεων σε «φιλοευρωπαϊκές – αντιευρωπαϊκές».

Επίσης, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την οριστική έκβαση των συζητήσεων. Για τις μέχρι στιγμής ατελέσφορες διαπραγματεύσεις λέει ότι αντιλαμβάνεται τον φόβο της κυβέρνησης να έρθει αντιμέτωπη με τις προεκλογικές εξαγγελίες της, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι «η έξοδος από το ευρώ θα είναι πραγματική καταστροφή, την οποία θα χρεωθεί».

Στην «απευκταία», όπως τη χαρακτηρίζει, περίπτωση του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων εκτιμά ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να εξετάσει από κοινού το πώς θα καταστεί μικρότερη η βλάβη για την οικονομία, αλλά και τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Για το ενδεχόμενο συμφωνίας, σημειώνει, «οφείλουμε να αποκτήσουμε πλήρη γνώση και βεβαίως, όταν το διακύβευμα είναι η ίδια η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, φρονώ ότι δεν μπορούμε επί της αρχής να καταψηφίσουμε».

Τέλος, σχολιάζοντας την ενημέρωση του πρωθυπουργού στη Βουλή την Παρασκευή, ο κ. Δένδιας εκτιμά ότι «δεν αρκεί» και ότι ο κ. Τσίπρας «πρέπει να αναζητά ευρύτερες συναινέσεις πριν καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις, όπως η μη καταβολή της δόσης και η ομαδοποίησή τους».

Εκτιμά, δε, ότι «βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού», διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά με αντιπολιτευτική διάθεση. Σε ένα ζήτημα για το μέλλον της χώρας «δεν χωρούν κομματικές περιχαρακώσεις» τονίζει.