Τη βούληση της Ελλάδας να προωθήσει ελληνικές επενδύσεις στην Γκάνα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Γκανέζα ομόλογό του Σέρλι Άγιορκορ Μπότσγουεϊ (Shirley Ayorkor Botchwey) στην πρωτεούσα Άκρα, με την οποία ολοκλήρωσε τη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής. Μάλιστα, ανέφερε πως η Ελλάδα προσβλέπει στη διοργάνωση ενός φόρουμ για την προώθηση ελληνικών επενδύσεων στην Γκάνα, τονίζοντας παράλληλα την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη επιχειρηματικά στη χώρα αυτή, όπως του Ομίλου Μυτιληναίου. Γενικότερα, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για επενδύσεις στην Αφρική, σημειώνοντας: «Η Αφρική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομικά ήπειρος, η ταχύτερα αναπτυσσόμενα πληθυσμιακά στον κόσμο. Επομένως, χρειάζεται επενδύσεις για να προχωρήσει μπροστά».
I am always advocating during the #FAC of the EU that the Mediterranean & the Atlantic is not a border. It’s a bridge. So, we have to invest in Africa (statement following my meeting with MFA & Regional Integration of #Ghana @AyorkorBotchwey. https://t.co/FU2qUmVDkB) pic.twitter.com/sB52E0lgbJ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 12, 2023
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που η Γκάνα είναι σταθερά δεσμευμένη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας υπογράψει την UNCLOS το 1983. Ιδιαίτερα στάθηκε στη «σταθερή δέσμευση» της Γκάνας για τη δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της ειρήνης. Μάλιστα, δήλωσε την ευαρέσκεια του που η Γκάνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2022 – 2023, αλλά και ότι υποστηρίζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε ευχαριστίες για την υποστήριξή της Γκάνας στην προσπάθειά της Ελλάδας να εκλεγεί ως μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται το 2024, αλλά η έγκαιρη δέσμευση από μια τόσο σημαντική χώρα όπως η Γκάνα, μέλος της Αφρικανικής Ένωσης και της οικονομικής κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα, πρόσθεσε.
Εστιάζοντας έτι περαιτέρω στις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ικανοποιημένος που τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεννόησης για τις πολιτικές διαβουλεύσεις και τόνισε πως προσβλέπει στην υπογραφή τρίων επιπλέον μνημονίων όταν οι υπηρεσίες των δύο χωρών είναι έτοιμες να το πράξουν.
Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Γκάνα για την ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων στον κόσμο, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά πως τα μισά από τα σιτηρά που εξάγει η Ουκρανία μεταφέρονται με πλοία ελληνικών συμφερόντων. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε πως για την Ελλάδα, η ασφάλεια γύρω από τις θαλάσσιες οδούς και τους ωκεανούς του κόσμου είναι υψίστης σημασίας.
Μάλιστα, προσκάλεσε την Γκάνα να συμμετάσχει ενεργά στην 9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό, που θα διοργανώσει η Ελλάδα το 2024, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίσκεψή του στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου, όπου ξεκίνησε τη σημερινή επίσκεψή του στην Γκάνα, τη δεύτερη περίπου σε ένα χρόνο, καθώς η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021. «Είχα τη μεγάλη χαρά, λίγο πριν έρθω στο υπουργείο, να επισκεφθώ το σχολείο του Αγίου Νικολάου, το οποίο χρηματοδοτείται από ελληνικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται επίσης στη Γκάνα» είπε και δεσμεύθηκε να επισκεφτεί ξανά την Γκάνα.
Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στην ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών και Περιφερειακής Ολοκλήρωσης της Γκάνας, να επισκεφτεί την Αθήνα το συντομότερο δυνατό.
Σημειώνεται πως η Γκάνα ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στη Δυτική Αφρική, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη από την Ακτή του Ελεφαντοστού και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στην Γκαμπόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ