Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα με την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών, είναι μια ομάδα με διαφορετικές τάσεις, και με τις εθνικές πολιτικές πάντα υπάρχουν διαφοροποιήσεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, ερωτηθείσα στο πλαίσιο του Olympia forum, αν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη και την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών. Εγώ πάντα ενημερώνω την παράταξή μου για όποια κρίσιμη απόφαση υπάρχει. Όταν λειτουργεί κανείς στα ίδια ιδεολογικά πλαίσια και πλαίσια αρχών, δεν μπορεί να κάνει λάθος, πρόσθεσε.
Ειδικότερα για την παράταξη είπε, ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ώστε «να ορίσουμε εμείς την πολιτική ατζέντα» και αυτό πρέπει να δουλευτεί το επόμενο διάστημα, να μην αντιδρούμε στις εξελίξεις. Πρέπει να ορίσουμε την πολιτική ατζέντα, γιατί με τη διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων που έχουμε, χάνουμε τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα θέλαμε να θωρακίσουν τη χώρα μας για τα ενδεχόμενα απόνερα των κρίσεων.
Για τις επόμενες εκλογές σημείωσε ότι «η παράταξή μας θα προσπαθήσει να αυξήσει τις δυνάμεις της, είναι σημαντικό για τη χώρα μας να υπάρχουν επιλογές και για να γίνει αυτό, πρέπει προγραμματικά να οριστούν οι σύγχρονες πολιτικές μας».
Η κ. Καϊλή αναφέρθηκε στην πρόσφατη ερώτησή της προς την Επιτροπή, με την οποία ζήτησε τη στήριξη της FRONTEX.
«Η FRONTEX, αν και έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, δέχεται πολιτικές πιέσεις – ωστόσο είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός φύλαξης των συνόρων και πρέπει να στηριχθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στον Ερντογάν, είπε, ότι εργαλειοποιεί το προσφυγικό, και για το εσωτερικό του, λόγω προεκλογικής περιόδου, και για να αυξήσει τις απαιτήσεις του έναντι της ΕΕ, αλλά τα στοιχεία που προβάλλει σε παγκόσμια fora καταρρίπτονται και «στο ΕΚ έχουμε αναπτύξει σημαντικές συμμαχίες και μιλάμε με μια φωνή για όσα πρέπει να κάνει η Τουρκία».
Δεν συμφέρει σε κανέναν η ένταση με την Τουρκία να κλιμακωθεί, πρόσθεσε, ούτε να προχωρήσουμε κατά τη γνώμη μου σε κυρώσεις, γιατί εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις πιέσεις στα δικά μας σύνορα. Εκτίμησε πάντως ότι η χώρα μας είναι ισχυρή με τη θωράκιση της αεροπορίαw μας και τις διεθνείς συμμαχίες. Εξέφρασε δε την ελπίδα «να περάσει η προεκλογική περίοδος χωρίς να έχουμε κάποιο επεισόδιο».
Με αφορμή την παιδοφιλία και την υπόθεση της δωδεκάχρονης η κ. Καϊλή η οποία έχει θέσει το θέμα της ηλικίας των χρηστών στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είπε ότι υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες μόνον ενήλικες, ώστε να εντοπίσουμε εύκολα τέτοια δίκτυα. Υπάρχουν νομοθεσίες που προβλέπουν ότι δεν μπορεί ένας ενήλικας να επικοινωνεί με ανήλικο σε οποιαδήποτε ψηφιακή πλατφόρμα – και αυτό γίνεται με την τεχνολογία, σημείωσε.
Στο νομοθετικό πεδίο τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων ποινών, «πραγματικά ισόβια» όπως είπε, αλλά ζήτησε και πρόληψη, κυρίως στην οικογένεια και στο σχολείο. Να έχει την ευθύνη και το δικαίωμα ο δάσκαλος να μπορεί να παρεμβαίνει σε μια ανεξάρτητη αρχή που θα έχει τη δυνατότητα να δράσει. Χρειαζόμαστε μεγάλη ενίσχυση από ψυχολόγους στα σχολεία και ανά περιοχή. «Περιμένω αυτή η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».
Η ίδια τόνισε ότι κινούμαστε με μια μεγάλη ομάδα ευρωβουλευτών με συγκεκριμένες προτάσεις και απαιτούμε να υπάρξει νομοθεσία σε επίπεδο Ευρώπης.