Για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή προκαλώντας αύξηση στις προσφυγικές ροές, καθώς επίσης και τις εντάσεις και τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή τόνισε: «Όπου υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις υπάρχουν πρόσφυγες, αυτό είναι κάτι παραπάνω από κανόνας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε αυξημένες ροές και πολύ μεγάλη πίεση από την άποψη των ροών στον Έβρο. Η κοινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει και για τον Έβρο ότι η Τουρκία πρέπει να παίρνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα, γι’ αυτό άλλωστε δίνονται τόσα χρήματα στην Τουρκία». Ακόμη, ο κ. Βίτσας, εξέφρασε την ανησυχία «να αξιοποιηθεί το προσφυγικό ως πίεση προς την Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν υπάρχει καμία διεθνής νομιμοποιητική βάση και καμία ηθική βάση να χρησιμοποιείς ανθρώπους που βρίσκονται σε μία τρομερά δύσκολη κατάσταση, όπως είναι οι πρόσφυγες, ως μέσο πίεσης σε μία άλλη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το βασικό ζήτημα είναι τι κάνουμε σχετικά με την κατάσταση και πώς γενικά την αντιμετωπίζουμε και τη διαχειριζόμαστε. Ένα κομμάτι αφορά τις σχέσεις που έχουμε με την ΕΕ, τις οποίες θα πρέπει να ενδυναμώσουμε. Κι από την άλλη πλευρά να έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας και με την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω για τους πρόσφυγες τη λέξη “αντιμετωπίζω”. Όταν κάποιος πρόσφυγας έρθει στην Ελλάδα και αφού εξεταστεί η αίτηση ασύλου του πρέπει να τον περιθάλψουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Έχουμε διαχειριστεί και με επιτυχία το γεγονός ότι στην Ελλάδα πέρασαν 1.000.000 πρόσφυγες, έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία τις μεγάλες συγκεντρώσεις της Ειδομένης και του Πειραιά μετά το κλείσιμο των συνόρων. Θα διαχειριστούμε κι αυτό. Η κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη και στη Σάμο δεν είναι καλή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι και κακή».

Στη συνέχεια, ο υπουργός, αναφερόμενος στους τρόπους για τη βελτίωση των συνθηκών, επισήμανε ότι «τους ευάλωτους και τα ασυνόδευτα ανήλικα τους μεταφέρουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Συγχρόνως, πρέπει να ολοκληρώνουμε με ταχύτητα τις διαδικασίες ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερος κόσμος που κάνει τις εξετάσεις και πολύ περισσότερος κόσμος που κάνει μετάφραση, καθώς οι διερμηνείς είναι το κύριο θέμα μας αυτήν τη στιγμή, ώστε να αποσυμπιεστούν τα νησιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε σε συζήτηση με την EASO, ήδη προχωράμε σε ανανεώσεις συμβάσεων με προσωπικό του υπουργείου, εντάσσουμε, και περιμένουμε τον οριστικό πίνακα του ΑΣΕΠ για τους νέους 200 μόνιμους και κάνουμε καινούρια προκήρυξη για άλλους 200 στην Υπηρεσία Ασύλου. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε οι επιτροπές προσφύγων να γίνου 20» κατέληξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης