H έναρξη της φάσης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων συνιστά την αρχή μιας κρίσιμης καμπής στο Κυπριακό και δεν έχουμε την πολυτέλεια νέας αποτυχίας, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος, ωστόσο, είπε πως με αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε την όποια λύση, αλλά αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, πρέπει να φαίνεται και να καταγράφεται ξεκάθαρα ότι η ευθύνη βαραίνει την τουρκική πλευρά και όχι τη δική μας.

Σε δηλώσεις του, για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «σε περίπτωση αδιεξόδου με δική μας ευθύνη ή συνυπευθυνότητα, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τη λύση του Κυπριακού όπως την επιδιώκαμε μέχρι σήμερα», προσθέτοντας η ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αρχίσει από μηδενική βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πώς, λοιπόν, μπορούμε να σμικρύνουμε το χάσμα που διευρύνθηκε με την αποπεράτωση του σταδίου της διαδικασίας διερεύνησης; Σίγουρα όχι με διαπραγμάτευση του Κυπριακού από την αρχή. Αυτό ήδη δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε, τόσο με την κοινή διακήρυξη όσο και με τη διαδικασία διερεύνησης. Αν δεν διδαχθήκαμε από αυτή την εμπειρία και συνεχίσουμε με τη λογική της απόρριψης των βασικών συγκλίσεων, θα μπούμε σε νέες αχρείαστες περιπέτειες με κινδύνους ορατούς με γυμνό μάτι: Να οδηγηθούμε σε ατέρμονη και αντιπαραγωγική διαπραγμάτευση που με τη σειρά της θα οδηγούσε σε εκφυλισμό και τελική κατάρρευση της διαδικασίας», είπε.

Ανέφερε πως «αν συμβεί αυτό, θα αρχίσουν και πάλι να γίνονται από καλοθελητές δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την επιδιωκόμενη λύση και ο πρώτος στόχος θα είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους από παράνομη σε μη αναγνωρισμένη οντότητα», για να προσθέσει πως «θα προωθηθούν με νέα ένταση το απευθείας εμπόριο, η νομιμοποίηση πτήσεων μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου, η εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διάφορα άλλα προς αυτή την κατεύθυνση».

Συνέχισε λέγοντας ότι «με τη σειρά της, η υπό τις περιστάσεις δίκαιη και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ενεργό βοήθεια του ΟΗΕ και γενικότερα του διεθνούς παράγοντα, ιδιαίτερα δε του συνόλου των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», συμπληρώνοντας πως “είναι μέσα από αυτό το πρίσμα που αντικρίζουμε την επικείμενη επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στο νησί, η οποία καταδεικνύει το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ρόλος της δικής μας πλευράς», ανέφερε, «είναι να πολιτευόμαστε κατά τρόπο που να στρέφει αυτό το ενδιαφέρον προς την ορθή κατεύθυνση. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και οφείλουμε να αναζητούμε από κοινού τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καθήκοντως τη μεγαλύτερη ευθύνη να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ενότητας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη σειρά μας, έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες την εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση λύσης του Κυπριακού βασισμένης σε αρχές», είπε ο κ. Κυπριανού.

Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι “με το διάλογο στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου μπορούμε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ελάχιστες κοινές θέσεις, έτσι που να ενισχύσουμε τη θέση της πλευράς μας”, ενώ πρόσθεσε πως το κόμμα του δηλώνει πανέτοιμο και ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για λύση του Κυπριακού, η οποία παραμένει για εμάς ύψιστη προτεραιότητα.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης