Σε πολύ υψηλά ποσοστά και στην τρίτη θέση ως προς την πρόθεση ψήφου σε εθνικές εκλογές (διότι αυτό έχει σημασία) εξακολουθούν να βρίσκονται οι Οικολόγοι – Πράσινοι και στην 5η ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία που διεξήχθη από τη zougla.gr και έληξε τα μεσάνυκτα της Τετάρτης 13 Μαΐου.

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 8.924 αναγνώστες της zougla.gr.

Ωστόσο, και πέρα από την πρόθεση ψήφου, το ενδιαφέρον που προκύπτει από αυτήν την ανοικτή ψηφοφορία, αφορά πρωτίστως στα ανακλαστικά της κοινής γνώμης ως προς την αιφνιδιαστική διακοπή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου με απόφαση του πρωθυπουργού, καθώς και στην καταγραφή των αντιδράσεων των πολιτών έναντι της επίσης αιφνιδιαστικής παραίτησης του Χρίστου Βερελή από το βουλευτικό του αξίωμα.

Παραίτηση Βερελή

Το 59% των ψηφισάντων στη διαδικτυακή αυτή διαδικασία φρονεί πως ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε την παραίτησή του διότι φοβήθηκε ενδεχόμενη εμπλοκή του ονόματός του σε πολιτικό σκάνδαλο.

Το 21% πιστεύει πως οδηγήθηκε στην ενέργεια αυτή, διότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει αυτήν την περίοδο στην πολιτική ζωή και στον ευτελισμό της αξιοπιστίας της πολιτικής και το 11% καταθέτει την άποψη πως ο κ. Βερελής παραιτήθηκε για κάποιον άλλο λόγο. 9% των ψηφισάντων δήλωσε «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ».

Είναι προφανές πως τα παραπάνω αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με τουλάχιστον δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν, από τη Δευτέρα που μας πέρασε έως και σήμερα, το φως της δημοσιότητας και που παρουσίαζαν πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δικαίωνε τον κ. Βερελή, χαρακτηρίζοντας την ενέργειά του ως θαρραλέα πολιτική πράξη που στοχεύει στην κάθαρση του πολιτικού βίου.

Από τη στάθμιση των ψήφων συγκριτικά με το κόμμα που ψήφισαν οι χρήστες – ψηφοφόροι στις εκλογές του 2007, προκύπτει πως οι περισσότεροι που εκτιμούν πως ο κ. Βερελής παραιτήθηκε για καθαρά ιδεολογικούς λόγους, διαμαρτυρόμενος για τη σήψη στον πολιτικό βίο της χώρας, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε ποσοστό της τάξης του 34%. Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων είναι ξεκάθαρα περισσότερο καχύποπτοι.

Διακοπή της Κοινοβουλευτικής Συνόδου

Σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά διαμορφώθηκε η αρνητική γνώμη που έχουν σχηματίσει οι πολίτες για τα κίνητρα του πρωθυπουργού που τον οδήγησαν στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής. Το 81% εκείνων που συμμετείχαν στην ανοικτή ψηφοφορία δηλώνει πως η Βουλή έκλεισε λόγω σκοπιμοτήτων και μόνον το 12% δικαιολογεί την πρωθυπουργική ενέργεια. Το 7% δήλωσε «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ».

Αν μελετήσει κανείς τη σταθμισμένη αναλογία των ψηφοφόρων που δικαιολογούν την ενέργεια Καραμανλή και εκείνων που βλέπουν σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση του Μαξίμου, αντιλαμβάνεται πως ο πρωθυπουργός δεν έχει πείσει ούτε καν τους ψηφοφόρους του, αφού το 65% εκείνων που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία το 2007, υποστηρίζει πως ο κ. Καραμανλής έδρασε λόγω σκοπιμοτήτων.

Πρόθεση ψήφου

Στο ερώτημα τι θα ψήφιζαν οι χρήστες – ψηφοφόροι αν οι εθνικές εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, οι πολίτες που έλαβαν μέρος στην ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία δίνουν και πάλι ένα εξαιρετικό ποσοστό στους Οικολόγους – Πράσινους, ενώ εκτοξεύουν τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στις 10,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ΚΚΕ παραμένει σταθερό σε σχέση με προηγούμενες ανοικτές ψηφοφορίες από τη zougla.gr, ενώ κάμψη παρατηρείται στο ΣΥΡΙΖΑ και ανοδική τάση στο ΛΑΟΣ.

Σχετική άνοδος παρατηρείται και στο κόμμα ΔΡΑΣΗ των Μάνου – Κοντογιαννόπουλου και Γιάννη Μπουτάρη, συγκριτικά με την προηγούμενη ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία.

Επισημαίνεται πως παρατηρείται μία ενσωμάτωση των εθνικών εκλογών στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας των ευρωεκλογών. Παρατηρώντας προηγούμενα αποτελέσματα από ανοικτές ψηφοφορίες και συγκεκριμένα των αμέσως δύο προηγούμενων, συνάγεται το συμπέρασμα πως οι πολίτες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές σχεδόν όπως θα ψήφιζαν σε βουλευτικές, πάντα με αναφορά στάθμισης τις εκλογές του 2007.

Αυτή η λεπτομέρεια έχει τη δική της σημασία ως προς τα ποσοστά των Οικολόγων – Πράσινων, αλλά και ως προς τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Να σημειωθεί πως αυτή η τάση ανιχνεύεται κατά την παρούσα χρονική στιγμή και ενδεχομένως να αλλάξει ποιοτικά εντός του επομένου χρονικού διαστήματος. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συσπειρώσεις στα δύο μεγάλα κόμματα, που επιβεβαιώνουν τις παραπάνω εκτιμήσεις.

 

Ζητάμε συγγνώμη διότι από τεχνικό λάθος και για λίγη ώρα παρουσιάστηκαν πίνακες με αποτελέσματα της ανοικτής ψηφοφορίας που ανέφεραν πως πρόκειται για ευρωεκλογές. Ενώ,  όπως έγινε αντιληπτό, η ανοικτή ψηφοφορία αφορούσε την πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές.

(Πρώτη καταχώρηση 14 Μαίου 2009, 21:04)