Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) για την μετάβασή του στο Ιράν και έδωσε εντολή για κατάρτιση νέου σχεδίου πτήσης που δεν περιέλαβε τελικά την Τουρκία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σταρ» σχετικά με το θέμα της πρότασης της Τουρκίας να επιτρέψει την υπέρπτηση μόνο εάν δεχόταν η Ελλάδα ανεφοδιασμό αεροσκάφους στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό).

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε εκτενώς στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων. Τα τουρκικά πλοία θα δρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής». Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι η ΝΑΤΟική δύναμη δρα υπό τη διοίκηση όλων των μελών και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματικός ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης. «Το ΝΑΤΟ ήλθε γιατί η τουρκική ακτοφυλακή βοήθαγε το πέρασμα των προσφύγων στην Ελλάδα» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως τα νατοϊκά πλοία θα κάνουν επιτήρηση και παρακολούθηση και θα ειδοποιούν τα αντίστοιχες αρμόδιες αρχές. Εξασφαλίζεται η αρμοδιότητα του ελληνικού ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης), πρόσθεσε.

Με ευθύνη της νατοϊκής δύναμης θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι βγαίνουν από τα παράλια, ανέφερε και παρατήρησε ότι με την παρουσία του ΝΑΤΟ δεν θα λήξει η τουρκική προκλητικότητα αλλά θα διαπιστωθεί από τρίτο μάτι η παραβατικότητα της έναντι των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Επίσης σχολίασε ότι η Τουρκία θέλει την παρουσία του ΝΑΤΟ γιατί υπάρχουν 22 ρωσικά πλοία στο Αιγαίο.

Τέλος αναφερόμενος στο πρόσφατο δυστύχημα στην Κίναρο ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι η απώλεια των 3 αξιωματικών είναι θέμα για το οποίο θρήνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελλάδα. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκπαιδεύονται όπως μάχονται. Το λειτούργημα τους έχει και απώλειες, ανέφερε ο υπουργός.

«Δεν υπήρχε αρνητική εισήγηση του ΓΕΝ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ»

Η νατοϊκή δύναμη θα επιβλέπει τα πέντε σημεία όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης των μεταναστών προερχομένων από την Τουρκία, και θα έχει κόστος εάν δεν ικανοποιεί το αίτημα της αρμάδας και δεν σταματά τις ροές, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην συνέντευξή του.

Επίσης γνωστοποίησε ότι δεν υπήρχε αρνητική εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Το ΓΕΝ ζήτησε τα τουρκικά πλοία να επιχειρούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να εξασφαλιστεί η ευθύνη του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στο χώρο ευθύνης του, και να μην υπάρχει τουρκική διοίκηση στη νατοϊκή δύναμη. Και οι τρεις προϋποθέσεις ικανοποιήθηκαν.

Το ΝΑΤΟ αναγνώρισε τα αντίστοιχο κέντρο των δύο πλευρών, πρόσθεσε, και δεν θα εμπλακεί.
Εξάλλου, ο υπουργός παρατήρησε ότι με βάση τη μέση γραμμή, τα Ίμια βρίσκονται καθαρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και επανέλαβε ότι ο μόνιμος Έλληνας αξιωματικός στην αρμάδα έχει τη δυνατότητα βέτο σε όποιο μέρος των επιχειρήσεων.

«Η Ελλάδα και άλλες χώρες επιδιώκουν η Frontex, που συμμετέχει, να δρα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, κάτι που προετοιμάζει ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η συμφωνία έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», επισήμανε.

Εξάλλου με αφορμή το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα σταματήσουν με τη δράση της νατοϊκής αρμάδας. Θα συνεχιστούν, όπως και θα συνεχιστούν οι ελληνικές αναχαιτίσεις όσο διασφαλίζουμε ασκούμε την εθνική κυριαρχία.
Ο κ. Καμμένος εξήρε τη στάση όλων των κυβερνήσεων στα ελληνοτουρκικά, πλην της κυβέρνησης Σημίτη.
Όσον αφορά την αλλαγή του σχεδίου πτήσης για τη μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, ο κ. Καμμένος παρατήρησε επιπλέον ότι δεν χρειάσθηκε να ανεφοδιαστεί στη Ρόδο, καθώς τα καύσιμα έφθαναν για την απόσταση από την Αίγυπτο στο Ιράν.

Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας στη Συρία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα Ίμια, ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι ο βοσκός έφυγε το 1995 και ότι ο ίδιος και ο δήμαρχος της Καλύμνου έδωσαν μάχη για να επιστρέψει. Όταν αρχίζει η μάχη της τσιπούρας, εκεί βρίσκεται το λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, είπε χαρακτηριστικά. Οι πράξεις εθνικής κυριαρχίας δείχνουν οικονομική ζωή στην περιοχή, σχολίασε.

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε την εποχή Σημίτη θλιβερή για τα εθνικά θέματα, και διεμήνυσε ότι «ενωμένοι δεν θα κάνουμε πίσω». Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Υπενθύμισε ότι επί γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίσθηκε ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα ελληνικά σύνορα.

Για το δυστύχημα στην Κίναρο

Αν τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία θα υπάρξει απάντηση, κατέστησε σαφές ο κ. Καμμένος, με αφορμή ερωτήσεις σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος στην Κίναρο όπου τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Όσον αφορά στο θέμα των αιτίων του δυστυχήματος, ο κ. Καμμένος σημείωσε τα εξής:

– Στην περιοχή διεξαγωγής της άσκησης δεν υπήρχαν ξένα πλοία

– Τα ελικόπτερα αυτού του τύπου – το 1981 – δεν επιδέχονται παρεμβολών στα όργανά τους, ωστόσο παρέπεμψε στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Το υπουργείο θα επανεξετάσει το θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου στα Ίμια για να μάθουν οι συγγενείς την αλήθεια, τόνισε, και το ίδιο θα γίνει και με τους συγγενείς των θυμάτων του πρόσφατου δυστυχήματος.

Ο κ. Καμμένος απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε περίπτωση διεξαγωγής επιχειρήσεων στη Λιβύη. «Το θέμα των διευκολύνσεων στη βάση του ΝΑΤΟ το επεξεργαζόμαστε και ενεργούμε αναλόγως», είπε.