Με το βλέμμα στο υπόμνημα της τρόικα, η οποία πιέζει πλέον ασφυκτικά για περικοπές σε μισθούς, επικουρικές συντάξεις, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θα συνεχιστούν οι συσκέψεις των υπουργών της κυβέρνησης και θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Σε καθεστώς ωμού εκβιασμού, με τους Βόλφανγκ Σόιμπλε να προειδοποιεί ότι, αν δεν ληφθούν τα νέα μέτρα, τότε το δάνειο θα «παγώσει» και τον Γερμανό Φόλκερ Κάουντερ, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), να θεωρεί αυτονόητη την εγκατάσταση ξένου κυβερνήτη στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν βάζει κόκκινες γραμμές και μελετά το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την «ευελιξία» στους μισθούς, εν όψει του νέου δανείου, ύψους 130 δισ. ευρώ.
Για να ξεκλειδώσει το δάνειο-μαμούθ οι δανειστές με την επιστολή που έχει ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2012 και που έχουν ήδη στα χέρια τους Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης απαιτούν επιτακτικά μειώσεις σε όλα τα επίπεδα.
Τι περιλαμβάνουν οι νέες «εντολές»
– Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25 % τον Ιούνιο με αναδρομική ισχύ από την αρχή του 2012.
– Μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω καταργήσεων οργανισμών. Αυστηρότερο δηλαδή σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5» με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015.
Επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πολυνομοσχεδίου είναι να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου απαιτείται και συμβολαιογράφος, να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις στους μηχανικούς που συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές τιμές», να αρθούν με νέα νομοθεσία οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα, όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ., να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών σε εφημερίδες.
– Μείωση των επικουρικών συντάξεων και δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης. Να υιοθετηθεί επί της ουσίας η νομοθεσία που θα προβλέπει ενιαίο ταμείο, νέο σύστημα εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2014.
– Άρση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών στις τράπεζες. Οι δανειστές ζητούν μείωση μισθών και περικοπές προσωπικού στις τράπεζες και μάλιστα να παρουσιασθεί σχέδιο για την Αγροτική έως τον Μάρτιο.
– Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, γεγονός που αποτρέπει την κρατικοποίησή τους.
– Κατάργηση των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία που δίνουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλούν σε δόσεις.
– Την κατάργηση κάθε είδους ρυθμίσεων που παρέχουν φορολογική αμνηστία (όπως π.χ. περαίωση).
– Πώληση δυο – τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κ.λπ.) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου.
– Την καθιέρωση σε ετήσια βάση ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη φορολογική διοίκηση.
– Την εκδίκαση όλων των εκκρεμών δικών για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.
Μείωση δαπανών αντί «ψαλιδιού» σε 13ο-14ο μισθό
Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη έγινε ευρεία συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους υπουργούς 10σέλιδο κείμενο γενικών αρχών αναφορικά με αυτές.
Στη διάρκειά της, συζητήθηκαν οι τρόποι αντίκρουσης των απαιτήσεων της τρόικα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, μετά και την κάθετη άρνηση των κοινωνικών εταίρων.
Στη σύσκεψη ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι «είναι μεγάλη η πίεση του χρόνου και αυτήν την περίοδο κρίνεται η χρηματοδότηση της χώρας», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η νέα δανειακή σύμβαση συνδέονται απολύτως μεταξύ τους – «όλα είναι αλληλένδετα», είπε.
Ο Πρωθυπουργός φέρεται να συνέστησε στους υπουργούς που μετείχαν στη σύσκεψη να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα, ακόμη και μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος