Αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πλέον καλείται να προχωρήσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του υπουργείου, το ζητούμενο πλέον είναι η επίτευξη ποιοτικών και όχι ποσοτικών στόχων αναφορικά με την εξυγίανση της λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα. Η «ενεργοποίηση ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας», ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2015 και θα δημιουργήσει μια «εσωτερική αγορά εργασίας» και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου που θα συνδέει την επίδοση του δημοσίου υπαλλήλου με την αμοιβή και τη θέση εργασίας του είναι δύο από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Παράλληλα, προωθείται η απόλυση επιπλέον 2.000 δημοσίων υπαλλήλων (πέραν των 11.400 που πρέπει να έχουν φύγει μέχρι τα τέλη του 2014).

Σημαντικό test για τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρείται η νέου τύπου αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (30 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2014), βάσει της οποίας από τον Μάρτιο του 2015 θα καθορίζεται ο βαθμός, ο μισθός ακόμα και η θέση απασχόλησης των δημοσίων υπαλλήλων. Όλα αυτά προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο πατάει στον ισχύοντα Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και καθορίζει μεταξύ άλλων α) το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015 και β) τη διετή δοκιμαστική περίοδο για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο στο Δημόσιο πριν τη μονιμοποίησή του.

Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση (Ιούνιος 2013) είχε φέρει τον κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2013-Μάρτιος 2014 και την απομάκρυνση αρχικά 5.000 υπαλλήλων από διάφορους τομείς του Δημόσιου Τομέα.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα κυβέρνηση, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014, 18:03