«Η συζήτηση αυτές τις μέρες ήταν αποκαλυπτική, όχι μόνο για το πραγματικό περιεχόμενο, για το αντικείμενο του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως για τους δρόμους που ανοίγει» ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, η οποία κατήγγειλε τις «ομοφοβικές, αποκρουστικές και αποτρόπαιες απόψεις που έχουν ακουστεί» όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος περί ισότητας στον γάμο παραπλανά. Γιατί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί να αποσπαστεί από την αναγνώριση της κοινής γονικής τους ευθύνης. Αυτόματα ισχύουν οι διατάξεις για την κοινή τεκνοθεσία. Όμως η ρύθμιση της κοινής τεκνοθεσίας δεν έρχεται σε κοινωνικό κενό» είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, που κατήγγειλε ότι ο νόμος τροφοδοτεί την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας. «Από τη στιγμή που αντικειμενικά ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν μπορεί, έχει από κοινού συμβολή στη διαμόρφωση της νέας ζωής, το νομοσχέδιο γενικεύει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» είπε η κ. Δάγκα.

«Στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης, αναγνωρίζετε στην πράξη την εμπορική παρένθετη μητρότητα, με ακραία μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών που ισχύει στην Ουκρανία, στις ΗΠΑ, στο Καναδά, για να νομιμοποιήσετε αυτή την απαράδεκτη εμπορευματοποίηση ισχυρίζεστε ότι η παρένθετη μητρότητα είναι μια αλτρουιστική πράξη» είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ και αναρωτήθηκε: «Όμως για ποιον αλτρουισμό μπορούμε να μιλάμε, όταν παγκόσμια, μόνο το 2% των περιπτώσεων παρένθετης κύησης ήταν αλτρουιστική πράξη. Οι υπόλοιπες ήταν με ανταλλάγματα. Όταν τα μεγαθήρια της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναμένουν να εκτοξευτεί ο τζίρος τους, που μόνο το 2022 ήταν 14 δισ. δολάρια».

Και τις προηγούμενες ημέρες, στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, το ΚΚΕ έχει καταγγείλει ότι υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα, και ότι βήμα-βήμα ανοίγει ο δρόμος για γονεϊκότητα, ουδέτερη ως προς το φύλο. Έτσι όμως ανοίγει και ο δρόμος για να καταργηθούν και μια σειρά δικαιώματα, π.χ. προστασίας της μητρότητας, στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης.