«Η φοροδιαφυγή είναι το μέγα σκάνδαλο», τόνισε κατά την ομιλία του χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στην Αθήνα, με τίτλο «Paradise Papers: Οι φορολογικοί παράδεισοι ενάντια στους φορολογούμενους πολίτες», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Δίπλα στην Ελλάδα που υπερφορολογείται, υπάρχει και η Ελλάδα που φοροδιαφεύγει προκλητικά. Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτό τον διπλό στόχο. Βιώσιμη δίκαιη ανάπτυξη και περιορισμός της κρατικής σπατάλης και νοικοκύρεμα των δαπανών όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να καταπολεμήσουμε συστηματικά την φοροδιαφυγή, ειδικά των ρετιρέ» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, ενώ παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Δεν είναι τυχαίο», είπε, «ότι σε κάθε λίστα φοροδιαφυγής από τις γνωστές, υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα της ΝΔ ή σημαντικών επιχειρηματιών που στηρίζουν με τα μπούνια (τη) ΝΔ. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που αυτή η φοροδιαφυγή θίγει το 99,99% της κοινωνίας άρα και των ψηφοφόρων της ΝΔ, μπορούμε γύρω από αυτό το θέμα να δημιουργήσουμε μια ευρεία συμμαχία μέσα στην ελληνική κοινωνία, η οποία να στοχεύσει και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Συνεχίζοντας ανέφερε πως σύμφωνα με «πολύ συντηρητικές», όπως είπε, εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, «οι απώλειες των φορολογικών εσόδων ετησίως από την φοροδιαφυγή των υπερπλουσίων, είτε είναι πολυεθνικές είτε είναι πρόσωπα, είναι από 4% έως και 10% των συλλογικών φορολογικών εσόδων παγκοσμίως». Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία έρευνας και μελέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα φορολογικά έσοδα που χάνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ από την φοροδιαφυγή είναι από 50 δισεκ. έως 70 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο. Αυτά τα (διαφυγόντα) έσοδα τα πληρώνει με την υπερφορολόγηση το 99,99% των κοινωνιών, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – όλοι εκτός από αυτούς που χρησιμοποιούν αυτά τα παράθυρα. Την πληρώνει και το κοινωνικό κράτος με συρρίκνωση των δαπανών για την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση την προστασία του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.
«Τα χρόνια της κρίσης, ακόμη και οι νεοφιλελεύθεροι ομολογούν ότι αυξήθηκαν επικίνδυνα οι ανισότητες και ότι το κομμάτι των πολύ πλούσιων είχε μια εντυπωσιακή αύξηση εισοδημάτων» συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης και εκτίμησε πως η φοροδιαφυγή οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν νόμιμοι ή νομιμοφανείς τρόποι, τεχνικές με τις οποίες μπορεί κανείς να κρύβει τα κέρδη του ή το μαύρο χρήμα και να το παρκάρει κάπου, χωρίς να φαίνεται ποιος είναι ο πραγματικός κάτοχος αυτών των χρημάτων, αξιοποιώντας αστείους ή μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές. «Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται με την βοήθεια τραπεζών, λογιστικών και δικηγορικών εταιρειών και οδηγεί στο να μην φορολογούνται τα κέρδη εκεί που παράγονται αλλά να κρύβονται πίσω από εικονικές συναλλαγές. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή που οδηγεί σε κατάρρευση τις κοινωνίες;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε:
«Η απάντηση είναι ότι οι τεχνικές υπάρχουν. Λείπει η πολιτική βούληση γιατί οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις κυριαρχούν και στην Ευρώπη και πλανητικά και γιατί πολλοί που έχουν συμφέρον γιατί είναι μπλεγμένοι μέχρι το λαιμό σε αυτές τις διαδικασίες, κρατούν τα κλειδιά σε πάρα πολλές κυβερνήσεις. Απαιτείται ευρωπαϊκή και διεθνής συνεργασία. Πρέπει να καταρτιστεί λίστα φορολογικών παραδείσων, υποχρέωση των εταιρειών από ένα μέγεθος και πάνω να δημοσιοποιούν τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων και να φορολογούνται τα κέρδη εκεί που παράγονται, κάτι που απαιτεί φορολογική εναρμόνιση. Να φύγουμε από τη λογική της Ευρώπης α-λα-καρτ, με ένα νόμισμα αλλά δεκαεννέα διαφορετικά φορολογικά συστήματα. Γιατί μέσα από τις τρύπες αυτής της απουσίας εναρμόνισης μπορούν με νομιμοφανείς ή και νόμιμες, σε πάρα πολλά εισαγωγικά διαδικασίες, να φοροδιαφεύγουν κέρδη και κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων. Για να αποδώσει αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να υπάρξει και ένα δραστικό πλέγμα αυστηρότατων κυρώσεων για τους παραβάτες» ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης και τόνισε ότι στην Ελλάδα «παρ’ όλη την έλλειψη διεθνούς νομοθεσίας και μόνο από τις γνωστές λίστες που ήρθαν στην κατοχή μας, τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Μπόγιαρνς, οδήγησαν μερικές χιλιάδες συμπολιτών μας που αντιπροσωπεύουν όχι την Ελλάδα που φορολογείται αλλά την Ελλάδα που φοροδιαφεύγει να κάνουν στον τελευταίο χρόνο, διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις και καταλογίστηκαν 600 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό που συζητιέται να δοθεί για την ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων, περίπου όσα δόθηκαν πέρυσι για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι τεράστιο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα».
Αντίστοιχα στο Ευρωκοινοβούλιο, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς πέτυχε την έγκριση ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο με το οποίο ζητά από τα κράτη μέλη την λήψη μέτρων για την προστασία των whistleblowers (σ.σ. των καταμηνυτών ατασθαλιών), «των μαρτύρων δηλαδή δημοσίου συμφέροντος» είπε ο κ. Παπαδημούλης και τόνισε ότι «έγινε προσπάθεια αυτό το ψήφισμα να αποδυναμωθεί από τους βουλευτές της ευρύτερης δεξιάς και δυστυχώς οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ήταν από αυτούς που υπερψήφισαν όλες τις τροπολογίες για την αποδυνάμωση της προστασίας των whistleblowers».
Στο θέμα της επαρκούς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers.
Όταν η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου κατέληξε σε σχέδιο ψηφίσματος, έγινε ένα μίνι πραξικόπημα, είπε χαρακτηριστικά, κι ενώ είχε υπάρξει συμφωνία στο αρχικό κείμενο, εμφανίστηκε το βράδυ μια σειρά από τροπολογίες που αλλοίωναν ουσιαστικά το περιεχόμενό του. Ορισμένες από τις τροπολογίες που έφερε το Λαϊκό Κόμμα, ζητούσαν να μην συμπεριληφθούν στη λίστα των μη συνεργαζόμενων κρατών, κράτη με χαμηλή ή μηδενική φορολογία, να μην επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που δεν συνεργάζονται και στο θέμα της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα των εταιρειών.
«Στην περίπτωση του σκανδάλου της Novartis, εάν προστατεύονταν οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα ξέραμε τίποτε για το σκάνδαλο γιατί εκεί υπάρχουν τρεις μάρτυρες, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι της εταιρείας», τόνισε ο κ. Κούλογλου και σημείωσε ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, μπόρεσε να κερδίσει τις ψηφοφορίες με τη συμμαχία σοσιαλδημοκρατών πρασίνων και ορισμένων φιλελεύθερων ευρωβουλευτών.
«Οι φορολογικοί παράδεισοι κοστίζουν τουλάχιστον 100 δισεκ. ευρώ σε απώλειες φορολογικών εσόδων για τις φτωχές χώρες» είπε ο κ. Κούλογλου και πρόσθεσε ότι δεν βρίσκονται μόνο σε εξωτικές χώρες αλλά και μέσα στην Ευρώπη, όπου, όπως είπε, υπάρχουν τέσσερις φορολογικοί παράδεισοι: η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία.
«Κατά την έρευνα που κάναμε, υπήρξαν μαρτυρίες συγκλονιστικές. Για παράδειγμα υπήρχε ένα κτίριο στην πόλη του Παναμά το οποίο ήταν γιαπί αλλά στο οποίο είχαν δηλωθεί 500 έδρες off-shore εταιρειών», είπε ο κ. Κούλογλου.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους τρόπους που χρησιμοποιούνται για την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή λέγοντας ότι γίνονται μέσω μεταφοράς κεφαλαίων μεταξύ θυγατρικών και μητρικών επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, μέσω τραπεζών και μεγάλων λογιστικών εταιρειών.
Καταλήγοντας ο κ. Κούλογλου ανήγγειλε ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθεσία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νομοθεσία πρωτοπόρα, την οποία να διαφημίσουμε στο εξωτερικό που θα αναβαθμίσει την εικόνα μας και στο Ευρωκοινοβούλιο, και να αποτελέσει οδηγό και για τις νομοθεσίες των άλλων χωρών της ΕΕ».
Πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή δράση, διαφορετικά θα έχουμε την καταστροφή των παραγωγικών δομών, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική της νομιμοποίησης της φοροαποφυγής ενώ τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει ένα σαφέστατο πολιτικό μέτωπο και πολιτική καταδίκη αυτών που προσπαθούν να ιδεολογικοποιήσουν την φοροαποφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους».
Πηγή: ΑΜΠΕ