Είναι σαφώς ενοχλημένος ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Λινός, από την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της άρνησης του διαδόχου του, κ. Γ. Σανιδά, να αποστείλει το φάκελο Βατοπεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Λινός μίλησε στη «zougla.gr» για την περίφημη εγκύκλιο που εξέδωσε ο ίδιος το 2003 και την οποία επικαλείται τώρα ο κ. Σανιδάς ως βασικό επιχείρημα που τεκμηριώνει την απόφασή του να μην αποστείλει στη Βουλή, ως όφειλε, τη δικογραφία για την υπόθεση Βατοπεδίου. Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξηγεί πως η έκδοση της εγκυκλίου είχε σαν σκοπό να ενημερώσει τους εισαγγελείς για την αλλαγή του άρθρου 83 παράγραφος 1 του Κανονισμού της Βουλής με απόφαση του Κοινοβουλίου 6573/4060/26.06.2003(ΦΕΚ Α161).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε, επειδή ο τότε πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, εξέφραζε έντονα παράπονα πως η Βουλή γίνεται αποδέκτης μεγάλου αριθμού ανόητων, φαιδρών και αστήρικτων μηνύσεων και καταγγελιών για πολιτικά πρόσωπα, προτείνοντας να υπάρχει κάποιο τυπικό και όχι ουσιαστικό «φίλτρο». Η Βουλή όρισε με απόφασή της πως η διαβίβαση δικογραφιών θα γινόταν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Λινός μας κατέστησε σαφές πως η εγκύκλιός του δεν αναφερόταν σε έλεγχο και αξιολόγηση στοιχείων, αλλά μόνο στην τυπική εξέταση των δεδομένων αναφορικά με τη σοβαρότητά τους και την τυπική τεκμηρίωσή τους. Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας επισήμανε επίσης πως πέραν του κ. Απόστολου Κακλαμάνη και η κυρία Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ως πρόεδρος της Βουλής, είχε και αυτή εκφράσει πλειστάκις παράπονα σχετικά με την αποστολή αστήρικτων και φαιδρών μηνύσεων στη Βουλή κατά πολιτικών προσώπων.

«Εγώ έστειλα όλες τις υποθέσεις στη Βουλή»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Λινός είναι σαφής και δηλώνει επί λέξει: «Εγώ έστειλα όλες τις υποθέσεις στη Βουλή χωρίς καμία εξαίρεση». Η επιμονή του κ. Λινού σε αυτήν τη διατύπωση προκαλεί εύγλωττα ερωτήματα δεδομένου ότι ο διάδοχός του, κ. Σανιδάς, έπραξε ακριβώς το αντίθετο. «Παρερμηνεύουν σκοπίμως και από όλες τις πλευρές και το γράμμα και το πνεύμα της εγκυκλίου μου», επανέρχεται ο κ. Λινός, αφήνοντας να εννοηθεί πως πίσω από τα σχόλια και τις εκτιμήσεις που κατατέθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κρύβονται δεύτερες σκέψεις εκείνων που σχολιάζουν την εγκύκλιο του 2003.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα από τις δηλώσεις του κ. Λινού είναι πως η επίκληση της εγκυκλίου από τον κ. Σανιδά, επί της ουσίας αποτελεί άλλοθι, ώστε να μη μεταβιβαστεί στη Βουλή ο «φάκελος Βατοπεδίου».

Νομικοί κύκλοι έφθασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν την ενέργεια του κ. Σανιδά ως «πραξικόπημα στους κόλπους της Δικαιοσύνης». Επιεικέστερες εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για παράβαση καθήκοντος. Ο κ. Λινός αποφεύγει τέτοιες προσεγγίσεις και περιορίζεται στο να εξηγεί πως η εγκύκλιος που ο ίδιος εξέδωσε δε νομιμοποιεί κανέναν να αρνείται την αποστολή υπόθεσης στη Βουλή που αφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και στα άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος που αφορούν στην άρση ασυλίας βουλευτών. Πόσω δε μάλλον, συμπληρώνουμε εμείς, να αξιολογεί τα στοιχεία στα οποία έχουν καταλήξει εισαγγελείς που ερευνούν υποθέσεις, όπως στην παρούσα υπόθεση Βατοπεδίου, όπου δύο φορές, τέσσερις εισαγγελείς, από τον Οκτώβριο του 2008 έως και το Μάρτιο του 2009, ζήτησαν αμέσως (την πρώτη φορά) και εμμέσως (τη δεύτερη) την αποστολή του φακέλου στη Βουλή, αφού «σκόνταψαν» σε ονόματα πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεώτερες δηλώσεις Λινού

Η δικογραφία για τη Μονή Βατοπεδίου μπορεί να φθάσει στη Βουλή, διότι στη συνέχεια την υπόθεση θα αναλάβει ο τακτικός ανακριτής, δήλωσε στο ρ/σ Real FM ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός

Όπως ανέφερε ο κ. Λινός «ο τακτικός ανακριτής επανεκτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, μπορεί να το στείλει αυτός απευθείας στη Βουλή κι όχι δια του εισαγγελέως. Διότι και η εγκύκλιος η δική μου απευθύνεται μόνο στους εισαγγελικούς λειτουργούς, για τους οποίους και μόνο υπάρχει ιεραρχική εξάρτηση, δηλαδή ο ανώτερος καλύπτει τις ενέργειες του κατωτέρου».

Σύμφωνα με τον κ. Λινό, «στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνη αρμόδια να κρίνει αν συντρέχουν στοιχεία για την ενοχή ή όχι υπουργών είναι η Βουλή… Το Σύνταγμα έτσι λέει, ότι πρέπει να το διαβιβάσει στη Βουλή. Στο διάστημα της τριετούς θητείας μου έχω διαβιβάσει δεκάδες και μερικές αφορούν και νυν υπουργούς. Ε, δεν κινήθηκε τίποτα εναντίον τους».

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε και πάλι ότι επί τρία χρόνια που ασκούσε τα καθήκοντά του διαβίβασε όλες τις σχετικές αιτήσεις και αναφορές στη Βουλή, ακόμα και αυτές που αφορούσαν ασήμαντα θέματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης