Για έντονους φόβους των αγορών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το ενδεχόμενο νίκης του ριζοσπαστικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα κάνει λόγο το δίκτυο CNBC τονίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το μέγεθος της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει το συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο αντιτίθεται στη λιτότητα».

Η αρθρογράφος Holly Ellyatt σε κείμενο με τίτλο «Πρέπει οι αγορές να φοβούνται το ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ;» επισημαίνει ότι σύμφωνα με την Tina Fordham, επικεφαλής πολιτική αναλύτρια στη CITI, «οι ανησυχίες σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερβολικές», συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους 18 μήνες και θα είναι πιθανώς το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά θα συναντήσει πιθανώς δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης. Πρέπει να είμαστε σαφείς ότι το 2015 δεν είναι 2012 (όταν υπήρχε η φημολογία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ). Η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο σταθερή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο σταθερή από το 2012, μετά από τα διάφορα σχέδια διάσωσης συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ και την υλοποίηση σκληρών μέτρων περικοπής δαπανών από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οι περικοπές δαπανών, ωστόσο, αποδείχθηκαν μη δημοφιλείς στον ελληνικό λαό και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου, βασιζόμενη σε μια πλατφόρμα κατά της λιτότητας, του αποφέρει ψηφοφόρους».

Σύμφωνα με την Tina Fordham, «η σημαντικότερη συνέπεια μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του σχεδίου διάσωσης, μπαίνοντας έτσι σε πορεία σύγκρουσης με τους διεθνείς δανειστές της χώρας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ) και θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και την παροχή περαιτέρω βοήθειας. Επιπρόσθετα, εκφράζονται ανησυχίες ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, εάν το κόμμα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και ακυρώσει τις συμφωνίες διάσωσης. Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, δεν επιχειρεί να κατευνάσει ούτε την ευρωζώνη, ούτε την ελληνική καθεστηκυία τάξη. Ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του κόμματος, ο Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε την Τρίτη στους Financial Times ότι προτεραιότητα του κόμματος είναι να αντιμετωπίσει τους πανίσχυρους επιχειρηματίες οι οποίοι θεωρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως έντονα διαπλεκόμενοι με την πολιτική ελίτ».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «οι ολιγάρχες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας. Θα αποτελέσουν προτεραιότητα στην ανάληψη δράσης», προσθέτοντας επίσης – σύμφωνα με το δημοσίευμα – ότι θα διερευνηθούν οι επιχειρήσεις όπου δραστηριοποιούνται οι ολιγάρχες, όπως τα ΜΜΕ, οι κρατικές προμήθειες και τα ακίνητα».

Ο Gabriel Sterne, επικεφαλής του τομέα μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην Oxford Economics, υποστήριξε σε σημείωμά του την Τρίτη – σύμφωνα με το δημοσίευμα – ότι «μια ανάλυση διαφόρων δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αποφασιστικής νίκης», προσθέτοντας ότι «το ερώτημα δεν είναι εάν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές της 25ς Ιανουαρίου, αλλά το “πώς”. Η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετή για να του διασφαλίσει μια διαχειρίσιμη πλειοψηφία» και «το 36% στις εκλογές αποτελεί το κατά προσέγγιση όριο για τον σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης κατά της λιτότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μοιάζει εφικτό, σύμφωνα με τις 20 τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ ξεπερνάει το 40% στις τελευταίες πέντε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Sterne υπογράμμισε, επίσης, ότι «ακόμη κι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ προσυπέγραφε τις προϋποθέσεις για την συνέχιση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, θα ήταν δύσκολη η υλοποίησή τους, καθώς αποδείχθηκε εξαιρετικά δυσχερής και για τους αποφασισμένους κεντροδεξιούς πολιτικούς».

Τέλος, ο κ. Sterne τόνισε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να εφαρμόσει κατάλληλα το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στο χείλος του γκρεμού. Η κυβέρνηση θα μπορούσε τότε ίσως να πέσει, μπορεί και πιο νωρίς και θα υπήρχε επιστροφή σε μια κυβέρνηση που θα ήταν ευνοϊκή στην εφαρμογή του προγράμματος. Θα μπορούσε, επίσης, ίσως η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη μολονότι αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης