To έργο- σύμβολο της ελευθερίας των Πάμπλο Νερούδα- Μίκη Θεοδωράκη, με τους αυθεντικούς ερμηνευτές του, Μαρία Φαραντούρη και Πέτρο Πανδή, το θρυλικό «Canto General», παρουσιάζεται στις 17 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 21:00 το βράδυ. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ιστορικό σημείο συνάντησης και σύμπραξης της «μεγάλης ποίησης» του Π. Νερούδα- όπως ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης χαρακτηρίζει το έργο του Χιλιανού ποιητή- με την πάντα παθιασμένη μουσική του παγκοσμίου βεληνεκούς Έλληνα συνθέτη.
Τη συνέντευξη Τύπου- που δόθηκε σήμερα, Τρίτη- άνοιξε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος, ο οποίος τόνισε ότι το «Canto General» είναι ένα έργο με διαχρονική αξία και πολλές διαστάσεις` κοινωνικές, ιστορικές, καλλιτεχνικές και ηθικές, ενώ διέπεται από μια διαχρονική επικαιρότητα. «Το Μέγαρο Μουσικής συνεχίζει και ίσως αυτή η συναυλία με τη συμβολική δύναμη, να την έχουμε ανάγκη τώρα περισσότερο», δήλωσε ο ίδιος. Ο κ. Μάνος στάθηκε επίσης, στην καλλιτεχνική και κοινωνική επιθετικότητα, που πρέπει, όπως είπε, να χαρακτηρίζει το Μέγαρο αυτήν την περίοδο.
Toν λόγο στη συνέχεια πήρε η Μαρία Φαραντούρη, επί δεκαετίες δημιουργικός συνοδοιπόρος του Μ. Θεοδωράκη, η οποία έκανε λόγο για ένα «έργο με διαχρονική αλήθεια, ποιότητα, ιστορία και δυναμική. Ένα έργο που παρότι συνδέεται με την ιστορία της λατινικής Αμερικής, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού».
O αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός ο οποίος και θα διευθύνει την 15μελή ορχήστρα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμή αυτή, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να ευχαριστήσει το Μίκη Θεοδωράκη γιατί με αυτό τον έργο τον έκανε, όπως είπε, να αγαπήσει περισσότερο τη μουσική.
Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε και πήρε τελευταίος το λόγο. «To Canto είναι ένα καθαρά λαϊκό έργο και έχει έναν συμβολισμό: ενώνει δύο λαούς», τόνισε ο μεγάλος συνθέτης σχετικά με το έργο που χαρακτήρισε «όαση απ’ όλα μου τα έργα». Αφού ευχαρίστησε τον κ. Μάνο για την «ανέλπιστη», όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία να παρουσιάσει όλο το συμφωνικό του έργο, εξέφρασε την άποψη ότι «έχουμε αφήσει την τέχνη, την ασπίδα του ελληνικού λαού. Δε γίνεται επανάσταση χωρίς πολιτισμό».
Στη συνέχεια, «ταξίδεψε» τους παρευρισκομένους σε άλλες γωνιές του κόσμου, διηγούμενος ανέκδοτες ιστορίες από τη γνωριμία, τη συνεργασία και τη σχέση του με τον τότε διωκόμενο Π. Νερούδα (που δεν κατάφερε να ακούσει παρά μία και μόνο φορά τη σύνθεση του Θεοδωράκη, σε ένα στούντιο των Παρισίων), τις επισκέψεις του στη Χιλή, την αποδοχή που γνώρισε το «Canto General» στη Λατινική Αμερική, τον Δικτάτορα Πινοσέτ και την πολιτική κατάσταση στη Χιλή της εποχής, τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, αλλά και τον προσωπικό του φίλο, τέως πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν. Διηγήθηκε επίσης, την απολαυστική ιστορία της γνωριμίας του με την Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, στη χώρα των Βάσκων, ενώ μίλησε και για την σημερινή κοινωνική, οικονομική, πολιτική και καλλιτεχνική κατάσταση της χώρας, προσδίδοντας σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης έναν μοναδικά αισιόδοξο και εύθυμο τόνο, αστειευόμενος με κάθε ευκαιρία.
Μάλιστα, η κα. Φαραντούρη χρειάστηκε να του υπενθυμίσει ότι έχει ήδη φθάσει η ώρα για πρόβα και πρέπει να διακόψουν, με τον ίδιο να απαντά απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «τα σοβαρά προβλήματα της υγείας μου είναι γνωστά και εμφανή. Θα μπορούσα παρόλα αυτά να σας μιλάω ως το βράδυ. Σας λυπάμαι όμως, γιατί βλέπω την ωχρή όψη σας», σκορπίζοντας το γέλιο σε όλη την αίθουσα.
*Η zougla.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της συναυλίας.
Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας
Εικονοληψία: Παναγιώτης Σαγκούρης