Οι πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με τους όρους με βάση τους οποίους θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση των δανείων προς την Αθήνα, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός «κούνησε το δάχτυλο» στο ΔΝΤ για ακόμη μία καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχοι των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΔΝΤ, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα ως προς το πώς μπορεί να εμφανίσει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Το ΔΝΤ είχε πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία της Ελλάδας από ό,τι οι Βρυξέλλες και αμφισβητεί ότι οι προτάσεις του Τσίπρα θα είναι βιώσιμες, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.
Η καθυστέρηση έρχεται να προστεθεί στα διογκούμενα προβλήματα της Ελλάδας, καθώς η αποτυχία της Ευρώπης να συγκρατήσει τη ροή των προσφύγων απειλεί να εγκλωβίσει χιλιάδες μετανάστες στη χώρα, προκαλώντας πιθανώς μια ανθρωπιστική κρίση.
Προκειμένου να απελευθερώσει περισσότερη βοήθεια από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να συμφωνήσουν σε δημοσιονομικές, φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα πετύχουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μια ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων που εκπροσωπούν τους θεσμούς στη Φρανκφούρτη την Κυριακή έληξε χωρίς να επέλθει συναίνεση, σύμφωνα με άλλη πηγή του Bloomberg.
«Η διαφορά μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πόση εμπιστοσύνη έχει η κάθε πλευρά στους Έλληνες και στην ικανότητά τους να συγκεντρώσουν και να αποταμιεύσουν» τονίζει ο αναλυτής της Eurasia Group, Mujtaba Rahman. «Τελικά, πιστεύουμε ότι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να έλθουν πιο κοντά στη θέση του ΔΝΤ» προσθέτει.