«Οι πελάτες του ξενοδόχου Κώστα Δημητροκάλη έχουν αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να του θέτουν ένα ερώτημα, το οποίο δεν είχε ακούσει εδώ και πολλά χρόνια: Αν υπάρχουν ασφαλή χρηματοκιβώτια στο ξενοδοχείο του για να βάλουν τα χρήματά τους…» Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg, καταδεικνύοντας την ανησυχία που ισχυρίζεται ότι επικρατεί στους επισκέπτες της χώρας για το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος.

«Οι πελάτες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς σε περίπτωση που συμβεί κάτι» δηλώνει ο κ. Δημητροκάλης, ο οποίος διευθύνει την αλυσίδα KD Hotels από έξι ξενοδοχειακές μονάδες στη Σαντορίνη. Και προσθέτει ότι οι ξένοι επισκέπτες πλέον έρχονται με περισσότερα χρήματα επάνω τους, αφού δεν θέλουν να νοιώθουν εξαρτημένοι από τις τράπεζες, με την απειλή των capital controls να επικρεμάται πάνω από την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Δημητροκάλης τηλεφωνικά στο ειδησογραφικό πρακτορείο, ο φόβος του είναι μήπως η τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα αποτρέψει, την τελευταία στιγμή, τους τουρίστες και δεν επιλέξουν άλλο τόπο για τις διακοπές τους. Αυτό το άγχος δεν είναι μόνο του συγκεκριμένου επιχειρηματία, αλλά απηχεί τις ανησυχίες του συνόλου της τουριστικής βιομηχανίας που εν μέσω καλοκαιριού δέχεται πρώτη τις επιπτώσεις του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους.

Όπως αναφέρει το άρθρο, το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της, ενδέχεται να αποτρέψει κάποιους τουρίστες να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο των φετινών διακοπών τους – καίτοι, στην αρχή της χρονιάς να είχαν αποφασίσει διαφορετικά.

Με τον τουρισμό να εισφέρει το 17% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, μια οποιαδήποτε επιβράδυνση αυτό το καλοκαίρι -ή πτώση- θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους tour operators της Ευρώπης σημειώνει πως υπήρξαν σποραδικές ερωτήσεις τουριστών για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το γραφείο Thomas Cook, επίσης, αναφέρει πως υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τη χώρα μας. Και οι δύο εταιρείες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα ταξίδια που έχουν προγραμματίσει εδώ και καιρό.

Πάντως, οι ειδικοί δίνουν συμβουλές στους τουρίστες που αποφασίζουν να έρθουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να αποφύγουν τα μπερδέματα. Τους λένε να έχουν αρκετά χρήματα για τρεις με τέσσερις ημέρες για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Travelex που ειδικεύεται την ανταλλαγή ξένων νομισμάτων σε όλο τον κόσμο.

Η 28χρονη Ελίσαμπεθ Σικλαίρ από τη Νέα Υόρκη είναι μια επισκέπτρια που ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα και σκοπεύει να περάσει λίγες ημέρες στη Σαντορίνη και τη Νάξο. «Κάποιοι άνθρωποι μας είπαν να μην έρθουν, αλλά τους αγνοήσαμε. Προσωπικά δεν πήρα κάποια επιπλέον μέτρα για να κάνω το ταξίδι. Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα» δήλωσε στο πρακτορείο.

Η φίλη της, Λάουρα Νάγκι, προσθέτει: «Αυτοί που μας είπαν να μην έρθουν το έκαναν λόγω της οικονομίας. Εγώ λέω πως τώρα θα είναι όλα πιο φτηνά, καθώς οι άνθρωποι θα είναι περισσότερο απελπισμένοι για τα χρήματά μου».