Αρνητικά σενάρια κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες για την έκβαση του προσεχούς Eurogroup, με κορυφαίους αξιωματούχους να εκτιμούν πως στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου δεν θα βγει λευκός καπνός και η Ελλάδα συνεπώς θα διέλθει σε μια κρίσιμη καμπή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε καμία περαιτέρω συζήτηση επί του χρέους και των μέτρων ελάφρυνσης, σύμφωνα με πληροφορίες του έγκυρου πρακτορείου Bloomberg.
Oι δανειστές δεν είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν στην Ελλάδα οποιαδήποτε ελάφρυνση ή να προβούν σε οποιαδήποτε βελτιωμένη πρόταση από εκείνη που είχε γίνει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η δυνατότητα 15ετούς επέκτασης των δανείων στήριξης. Πέραν αυτής, ουδεμία εναλλακτική υπάρχει. Η εν λόγω εισήγηση εκ μέρους της ευρωπαϊκής «πτέρυγας» των δανειστών κρίθηκε απορριπτέα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διά στόματος του Μπενουά Κερέ διεμήνυσε πως καλό θα ήταν για την ελληνική οικονομία να υπάρξει άμεσα «καθαρότητα» όσον αφορά στις προοπτικές του χρέους.
Με την αναφορά αυτή ο Κερέ άφησε να εννοηθεί πως η ΕΚΤ και ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι δεν είναι πεπεισμένοι ότι η πρόταση για το ελληνικό χρέος είναι αρκετή για να ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι, πάντως, δεν φαίνονται να «συμμερίζονται» την άποψη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, εμμένοντας στη γραμμή που έχουν χαράξει.
Επιθυμούν, μάλιστα, η όποια ουσιαστική συζήτηση να γίνει αργότερα, μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το 2018 και σίγουρα μετά τις εκλογές στη Γερμανία.
Αυτό διότι στο Βερολίνο εκτιμάται πως οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος ενδεχομένως να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την καγκελαρία.
Από τη μεριά του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έδωσε έμφαση στη λέξη «εμπιστοσύνη», συμπληρώνοντας ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της».