Ευρύτατο απολογισμό των όσων έγιναν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ίδιο έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε μία ομιλία με προφανή αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα, αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην απόφαση για το «κούρεμα» του χρέους και υπογράμμισε τη συνεισφορά της κυβέρνησής του στο να καταλήξει η χώρα σε αυτό το θετικό -όπως τόνισε- αποτέλεσμα.

«Ο αγώνας δεν τελείωσε, είμαστε όμως σε έναν δρόμο που μας πάει εκεί που πρέπει» εξήγησε.

Άσκησε κριτική στη Ν.Δ., λέγοντας ότι «μίζερα» στήριξε τελικά την κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού επί δύο χρόνια υπονόμευε κάθε προσπάθεια, και τόνισε ότι σήμερα το δίλημμα για τους λαούς της Ευρώπης είναι «δημοκρατία ή βαρβαρότητα», αναφερόμενος στη μετακίνηση των κέντρων λήψης αποφάσεων από τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια στο «κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα».

«Θα ήθελα να είμαι μεγαλόψυχος και να την ευχαριστήσω για την πατριωτική της στάση, αλλά δυσκολεύομαι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην απόφαση για το «κούρεμα» του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

«Ο αγώνας δεν τελείωσε, είμαστε όμως σε έναν δρόμο που μας πάει εκεί που πρέπει» εξήγησε.

Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε κριτική και στα κόμματα της Αριστεράς, δηλώνοντας απογοητευμένος για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται, λέγοντας ότι όσα ακούει στη Βουλή από τα κόμματα της Αριστεράς τον έκαναν περισσότερο σοσιαλιστή.

«Ό,τι λάθος έγινε το παίρνω επάνω μου»

Στη συνέχεια έκανε ευρύ απολογισμό των όσων πέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άσκησε αυτοκριτική για όσα δεν έγιναν, αλλά και τα λάθη του παρελθόντος.

«Ό,τι λάθος έγινε το παίρνω επάνω μου. Όσες επιτυχίες έγιναν, έγιναν από όλους μας και δεν πρέπει να τις λησμονούμε».

«Αύριο στις εκλογές θα συγκριθούμε με τα άλλα κόμματα. Τολμούμε τη σύγκρουση. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να φέρουμε επανάσταση. Σε δύο χρόνια κάναμε την αρχή και αυτό θα συνεχίσει».

«Με είπανε τρελό»

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», λέγοντας ότι αναφερόταν σε αυτά που χάνονται στη χοάνη της αδιαφάνειας, και σημείωσε ότι μετάνιωσε που δεν επέμεινε στο θέμα του δημοψηφίσματος, ίσως και νωρίτερα.

«Μετανιώνω που δεν ζήτησα αυτό το δημοψήφισμα νωρίτερα, ο λαός έπρεπε να εκφραστεί, όχι μόνο γιατί πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση των τελευταίων ετών, αλλά επειδή θα προχωρήσει με τη στήριξή του.

«Με είπανε τρελό. Αυτοί που με κατηγορούσαν ως υποχείριο ξένων, ρωτούσαν αν ρώτησα Μέρκελ και Σαρκοζί. Εγώ ήθελα να ρωτήσω ελληνικό λαό. Πολλοί είπαν ότι αυτή η απόφαση μου στέρησε πρωθυπουργία. Χαλάλι. Πιστεύω στη δημοκρατία, όχι στις καρέκλες».

Ο κ. Παπανδρέου τελείωσε την ομιλία του φανερά συγκινημένος, λέγοντας ότι θα συνεχίσει τους αγώνες για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από άλλο μετερίζι. «Θα είμαι δίπλα σε όποιον υποψήφιο εκλεγεί» τόνισε.

Της ομιλίας του κ. Παπανδρέου προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή Χάνες Σβόμποντα, του γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα και του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Μιχάλη Καρχιμάκη.

Χειροκροτούμενος από τα στελέχη του οργάνου, ο κ. Παπανδρέου με «σπασμένη» φωνή ευχαρίστησε όλους και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται πιο κοντά με τους συντρόφους του, «για να μείνει η πατρίδα όρθια». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, «αν δουλέψουμε όλοι μαζί».

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος