του Φώτη Τριάρχη
Τρόπους να αναπνεύσει από την «ασφυξία» που προκαλεί η ΕΚΤ στην Ελλάδα, την οποία εξαιρεί από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), αναζητεί η κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα η απόφαση της ΕΚΤ, ωστόσο η ανησυχία σε υπουργούς εξακολουθεί να υφίσταται έντονη μέσα σ’ ένα καθεστώς εντεινόμενων πιέσεων από τους πιστωτές. Υπό την βαριά σκιά των ανακοινώσεων του Μάριο Ντράγκι από τη Λευκωσία, όπου συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΚΤ και απέρριψε το ελληνικό αίτημα να αυξηθεί το όριο για την έκδοση ελληνικών γραμματίων, συναντώνται στις 09.30 το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Ο πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στην Κύπρο, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα αποφάσισε η ΕΚΤ.
Κλειστή η κάνουλα της ΕΚΤ για την Αθήνα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια στόματος Ντράγκι, ενώ ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Ποσοτικής Χαλάρωσης» (QΕ) για πολλές χώρες, με ποσό που ισοδυναμεί με 60 δις/μήνα, εξαίρεσε τα ελληνικά ομόλογα. Ειρωνεία της τύχης; Τη Δευτέρα που θα ξεκινήσουν οι πρώτες αγορές ομολόγων, το Eurogroup θα ξεσκονίζει το πακέτο μέτρων Βαρουφάκη.
Προειδοποιήσεις Ρέγκλινγκ και Σουλτς για τη ρευστότητα
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, διαμηνύει ότι ανησυχεί για την κατάσταση στην Eλλάδα, εκτιμώντας ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιδεινώνονται.
«Λιώνει» το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ
Σε συνέντευξή του στην γερμανική «Handelsblatt» ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι τα νέα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση απειλούν να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα και ίσως οδηγήσουν τον προϋπολογισμό και πάλι σε έλλειμμα.
«Η Ελλάδα αναμενόταν να καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα, εξαιρούμενης της πληρωμής των τόκων, αλλά αυτό εξανεμίζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές για πλεόνασμα 4,5% αλλά ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ άφησαν τον περασμένο μήνα να εννοηθεί ότι μπορεί να δεχτούν μια αστοχία από την πλευρά της Ελλάδας.
«Μπορεί να προκύψει ακόμη και έλλειμμα φέτος λόγω της σχεδιαζόμενης αύξησης των κυβερνητικών δαπανών και των φορολογικών εσόδων που συρρικνώνονται» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι Έλληνες θα πληρώσουν σύντομα τους φόρους που οφείλουν.
Economist: Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ξεχάσει προεκλογικές δεσμεύσεις
Την ασφυκτική πίεση χρόνου και άδειων ταμείων επισημαίνει και ο Economist σε άρθρο του για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ξεχάσει αρκετές από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Απαριθμεί τρία σοβαρά προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα οποία είναι:
- Οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων που κάνει τις τράπεζες να στρέφονται στον ELA
- Η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω μη επίτευξης οριστικής συμφωνίας με τους εταίρους και
- Η υποχώρηση των δημόσιων εσόδων και μάλιστα σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε, από τη μεριά του, ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα είχε όχι μόνο οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη.
«Ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη νομισματική Ένωση θα είχε για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέπειες και στην εξωτερική πολιτική της. Θα ήταν μια τεράστια απώλεια γοήτρου» σημείωσε.
Σ’ ένα τέτοιο κλίμα, η κυβέρνηση φέρνει σήμερα προς ψήφιση το πρώτο της νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που περιλαμβάνει μέτρα ανακούφισης για ομάδες πληθυσμού, οι οποίες αντιμετωπίζουν ακραία φαινόμενα φτώχειας.