Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η λειτουργία του νέου ταμείου που θα αναλάβει να τρέξει την εκποίηση δημόσιας περιουσίας βρίσκονται στην κορυφή των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων αποτελούν προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν βάζουμε κάποια προθεσμία για το πότε πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Για μας προτεραιότητα είναι να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η ολοκλήρωση εξαρτάται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου οι ελληνικές αρχές έχουν μια περιεκτική πρόταση. Παράλληλα, πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και να βρεθούν τα μέτρα με τα οποία θα προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 – 2018» τόνισε σε συνέντευξή του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, τη βιωσιμότητά του και τους όρους που θέτει το ΔΝΤ για τον τρόπο διαχείρισής του προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε:

«Το συμπέρασμα είναι πως το χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό, αλλά όταν κάποιος κοιτάξει το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, την περίοδο χάριτος, τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τότε το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο. Είναι βασικά χαμηλότερο από το κόστος της Ιταλίας και της Πορτογαλίας -επιχείρημα που έχει δεχθεί το ΔΝΤ στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Υπάρχει πρόβλημα με τις επενδύσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τις ανησυχίες του για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και το κατά πόσο τελικά μπορεί αυτό να προσελκύσει ξένες επενδύσεις με αφορμή την υπόθεση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Οι επενδύσεις χρειάζονται ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά στο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η πρώτη προϋπόθεση για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

»Συγχρόνως, υπάρχει η ανάγκη για ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Για να ανακάμψει η Ελλάδα, χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριους επενδυτές αλλά και από το εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία αν προχωρούμε προς την ανάκαμψη, και πρέπει να γίνει πολύ ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές ότι πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:
Ντομπρόφσκις: «Η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου στον σωστό δρόμο», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015, 12:25

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης