Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη το πρωί της Κυριακής ήταν αναμενόμενη από την ελληνική πλευρά, η οποία την χαρακτήρισε ιδιωτική, αφού «η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα και ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί όποιο μέρος θέλει» ήταν η απάντηση της κας. Αριστοτελίας Πελώνη προς τους δημοσιογράφους.
Αυτό όμως που περίμενε να δει η ελληνική πλευρά ήταν η στάση του Τούρκου υπουργού, ο οποίος, συνοδευόμενος από δεκάδες δημοσιογράφους και την τουρκική αντιπροσωπεία στη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, επισκέφτηκε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ» και γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα.
Επισκέφτηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι. Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ανέβασε ένα προκλητικό tweet στο οποίο κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» ενώ μίλησε επίσης για «τουρκικά γυμνάσια», αναφερόμενος στο μειονοτικό Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ.
Άμεση και αυστηρή ήταν η απάντηση που έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η απάντηση του ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου:
«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
»Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.
»Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.
»Η Ελλάδα θα επιθυμούσε τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης, την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».
Συνάντηση Μητσοτάκη-Τσαβούσογλου
Το απόγευμα της Κυριακής ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος και παρέθεσε δείπνο στον Τούρκο υπουργό στο εστιατόριο «Διόνυσος» της Ακρόπολης σε καλό κλίμα.
Σήμερα στις 10:15 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν αναμένονται κοινές δηλώσεις, ενώ πιθανότατα να συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Στις 11:00 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για προγραμματισμένες συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια. Εδώ μπορούν να τεθούν όλα όσα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κάθε πλευράς, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία. Στις 13:15 αναμένεται να γίνουν δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ χωρίς να δοθεί δυνατότητα για ερωτήσεις στους δημοσιογράφους.