Σκληρό είναι το μπρα ντε φερ τρόικας – κυβέρνησης, με το τριμερές κλιμάκιο να στέλνει σαφές μήνυμα για την τήρηση των συμφωνηθέντων, ζητώντας να γίνουν άμεσα χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο. Παράλληλα, εκφράζουν τη διαφωνία τους σε κάθε προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου για συμφωνία σχετικά με τη μείωση φόρων.
Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας αναβλήθηκε για την Κυριακή ή τη Δευτέρα.
«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν τελειώνουμε την Κυριακή» ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών περιγράφοντας τον βαθμό προόδου ύστερα και από τις χθεσινές επαφές των εκπροσώπων των πιστωτών με την ηγεσία του υπουργείου.
H συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας διήρκεσε δυόμισι ώρες και σ’ αυτήν ήταν παρόντες ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, «περνά» από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων.
Οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έχουν και μια τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την προσεχή Κυριακή, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε στο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και για τις μέχρι τώρα επαφές που διεξάγονται με τους πιστωτές.
Όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το τεχνικό κλιμάκιο περίμενε οργανογράμματα για όλα τα υπουργεία και όχι μόνο για τις κεντρικές υπηρεσίες, όπως έχει μέχρι στιγμής κάνει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θέλει επίσης, σύμφωνα με τα «Νέα», έναν προγραμματισμό για το πρόγραμμα κινητικότητας και τις απολύσεις, με συγκεκριμένα κριτήρια, έως το τέλος του 2014, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. «Δεν περιμένει να γίνουν τώρα απολύσεις, αλλά να καθοριστεί το πρόγραμμα» τονίζει. Για όλα αυτά έχουν ζητηθεί στοιχεία από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και, μέχρι να δοθούν, υπάρχει εκκρεμότητα, διευκρίνιζε το ίδιο στέλεχος.
Η τρόικα δεν έχει καθορίσει τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να απολυθούν, ενώ το Μνημόνιο αναφέρει ασαφώς ότι από τους 25.000 εργαζομένους που θα οδηγηθούν σε κινητικότητα, αρκετοί είναι εκείνοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι υπάρχουν περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι που θα οδηγηθούν σε απόλυση, καλύπτοντας τη σχετική μνημονιακή απαίτηση. Προς το παρόν, όμως, έχουν τεθεί σε αργία μόνο 884.
Οι απολύσεις είναι το μείζον ζήτημα, κατά τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν είναι το μόνο που βρίσκεται στον «αέρα» στον συγκεκριμένο γύρο διαπραγμάτευσης.
Φρένο στα «κόκκινα δάνεια»
Νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις χαρακτηρίστηκαν γενναιόδωρες χθες από τους «τροϊκανούς», οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στις τράπεζες και στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους. Σε συνάντηση που είχε χθες το βράδυ η τρόικα με εκπροσώπους των τραπεζών αναφέρθηκε από τους τελευταίους ότι το κόστος της ρύθμισης για τις τράπεζες θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ.
Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση όλων των εμπλεκομένων (τρόικα, Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), για να αναζητηθεί λύση.
Στα άλλα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι περιλαμβάνονται το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 23%, καθώς και το ζήτημα της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα.
Στις χθεσινές συζητήσεις στο τραπέζι έπεσε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, με τους επικεφαλής της τρόικας να απαντούν ομόφωνα «όχι», θεωρώντας ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού. Επεσήμαναν ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα, όμως έχει οδηγήσει σε (έστω περιορισμένη) αύξησή τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των δανειστών δήλωσαν πως, ακόμη και εάν υπήρχαν δημοσιονομικά περιθώρια, θα ήταν προτιμότερο να γίνουν κινήσεις ενίσχυσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού. Επίσης, «όχι» λέει – επί του παρόντος – η τρόικα και στη μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη