Το κατ’ αρχήν ραντεβού για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα πριν από το Πάσχα ακυρώνεται.
Όπως έχει καταστεί σαφές, λόγω και των πασχαλινών εορτών, η άφιξη των θεσμών θα γίνει μετά την 24η Απριλίου και τη σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ έως τότε θα συνεχιστεί η δουλειά εξ αποστάσεως σε τεχνικό επίπεδο για τη σύνταξη του επικαιροποιημένου μνημονίου, με στόχο να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement).
Ο δρόμος παραμένει μακρύς και, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι όλα βαίνουν καλώς, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά ακόμη δισεπίλυτα θέματα, όπως ο τρόπος περικοπής των συντάξεων, προκειμένου να εξασφαλιστούν 1,8 δις ευρώ.
Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα χρονικά συμπίπτει με την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων από την Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από το 3%.
Στο πλαίσιο αυτό, επικρατεί ανησυχία για το πότε και πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς τροχοπέδη για την επίτευξη συμφωνίας αποτελεί και το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες και ανάμεσα στους θεσμούς (σ.σ.: ΔΝΤ – Ε.Ε.) για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.
Ως εκ τούτου, η πλησιέστερη ημερομηνία για την επίτευξη μιας βασικής και ολοκληρωμένης συμφωνίας προσδιορίζεται στις 22 Μαΐου, οπότε και θα διεξαχθεί νέο Eurogroup.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι συνεχείς παρατάσεις για την επίτευξη του deal λειτουργούν αρνητικά για την Ελλάδα και θετικά για εκείνους τους παράγοντες και τις δυνάμεις που επιθυμούν να μην ανοίξει επίσημα το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Εάν το θέμα δεν ανοίξει ούτε τον Μάιο, τότε τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Είναι σαφές πως με τη Γερμανία να έχει ήδη μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, η καγκελαρία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να μπλοκάρει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση υπό τον φόβο διαρροών από το εκλογικό σώμα.
Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα έχει επάρκεια κρατικών πόρων έως και τα τέλη του προσεχούς Ιουνίου, οπότε σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα λύση, είναι προφανές πως η χώρα θα περιέλθει σε άγνωστα μονοπάτια…
Υψηλές επαφές Μέρκελ
Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνάντηση των «σιδηρών κυριών», της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είναι η ελληνική κυβέρνηση.
Πλην της κας Λαγκάρντ, η καγκελάριος της Γερμανίας θα συναντήσει σήμερα τους επικεφαλής τεσσάρων ακόμη διεθνών οικονομικών οργανισμών, προκειμένου να συζητήσει επίκαιρα οικονομικά θέματα, ενώ κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις θα έχει η γερμανική προεδρία των G-20.
H Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει επιπλέον τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Χοσέ Ανχελ Γκουρία, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Ρομπέρτο Αζεβέντο και τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ΙLO Γκάι Ράιντερ.
Η ετήσια άτυπη συνάντηση πραγματοποιείται για ένατη φορά.
Διαβάστε επίσης: