Μετά τη ρητή θέση της ότι θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν θα ισχύσουν οι αλλαγές Γαβρόγλου στις εισαγωγικές, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί 4η Νομική στην Πάτρα, όπως είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η Νίκη Κεραμέως «ξηλώνει» άλλη μια απόφαση ή τουλάχιστον σχέδιο προς εφαρμογή του προηγούμενου υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου: Το να ξεκινά το σχολείο στις 9 το πρωί.
«Δεν θα αλλάξει τίποτα στο ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων και θα ανοίγουν κανονικά στις 8.15 το πρωί», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθαρίζοντας ότι η εξαγγελία για πρώτο κουδούνι στις 9 -κάτι το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις- δεν πρόκειται να προχωρήσει.
«Για να κοιμούνται λίγο παραπάνω»
Ο κ. Γαβρόγλου το προηγούμενο διάστημα είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αλλάξει την ώρα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία. Μάλιστα, για να στηρίξει την απόφασή του αυτή είχε επικαλεστεί την πρακτική άλλων χωρών αλλά και επιστημονικές μελέτες. Σε κάποιες στιγμές για να στηρίξει την πρόθεσή του αυτή, είχε χρησιμοποιήσει και επιχειρήματα του τύπου «θα σταματήσουν οι καβγάδες στα σπίτια».
Ο σχεδιασμός αυτός του κ. Γαβρόγλου είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων με γονείς -κυρίως μικρότερων παιδιών- να βρίσκονται σε απόγνωση και να αναρωτιούνται τι ώρα θα πηγαίνουν στη δουλειά τους αν χρειάζεται να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο στις 9. Όπως και να έχει, κατά δήλωση της κυρίας Κεραμέως, ο σχεδιασμός αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και το σχολικό κουδούνι και αυτό το Σεπτέμβριο θα χτυπάει κανονικά στις 08:15 το πρωί.
Κεραμέως: Δεν θα ιδρυθεί Νομική Πάτρας
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, η κυρία Κεραμέως επανήλθε στο θέμα της Νομικής Πάτρας λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να ιδρυθεί η τετάρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα, γιατί υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι δικηγόροι, η χώρα δεν χρειάζεται άλλους άνεργους δικηγόρους. Είναι αδιανόητο να έχουμε υψηλή νεανική ανεργία και επιχειρήσεις να μη ψάχνουν νέους με ειδικές δεξιότητες και να μην βρίσκουν».
Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί άμεσα», θα προσληφθούν κανονικά οι 4,5 χιλιάδες εκπαιδευτικοί για τα σχολεία ειδικής αγωγής και το σύστημα των εξετάσεων για τα πανεπιστήμια δεν θα αλλάξει για την επομένη χρονιά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στα θρησκευτικά η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «δύο αποφάσεις του ΣτΕ έχουν κρίνει το πρόγραμμα σπουδών για τα θρησκευτικά αντισυνταγματικό. Πρόθεσή μας είναι να συμμορφωθούμε απόλυτα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά παράλληλα στοχεύουμε να κάνουμε το μάθημα πιο ελκυστικό για τους μαθητές… Και δεν είναι μόνο αυτό».