Το lockdown δεν «περπατάει» άλλο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο πρωθυπουργός με τους συμβούλους του κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου την Τρίτη το πρωί μετά τη διαπίστωση πως:

1. Δεν μειώνεται το ιικό φορτίο στην Αττική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας.

3. Αναμένεται να αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ.

4. Το μηνιαίο κόστος του lockdown στη σημερινή του μορφή ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ με την προοπτική τον Μάρτιο να εκτιναχθεί ακόμα και στα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτά τα δεδομένα ορίστηκε ομάδα ειδικών η οποία καλείται εντός μερικών 24ώρων να επεξεργαστεί και να προτείνει «έξυπνες λύσεις» έτσι ώστε να λήξει το αυστηρό lockdown από τη 16η Μαρτίου και να δρομολογηθεί ομαλοποίηση της κατάστασης μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Η σοβαρή νέα παράμετρος που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι το θέμα των μεταλλάξεων. Ως εκ τούτου η υπό σύνθεση task force θα εισηγηθεί μέτρα αντιμετώπισης των νέων μεταλλάξεων προφανώς προσανατολισμένα στην ενίσχυση της ιχνηλάτησης των περιστατικών, αλλά και της σημαντικής εντατικοποίησης των τεστ. Θα χρειαστεί, όπως μαθαίνουμε, και σχολαστικότερη επιτήρηση των κρουσμάτων.

Στόχος η οικονομία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δραματική επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας από το lockdown και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στον τομέα του λιανεμπορίου και άρα όλου του οικονομικού και παραγωγικού ιστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτό (αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς πυρήνες της ελληνικής οικονομίας) επιβάλλουν τη λήψη άμεσων αποφάσεων.

Ως εκ τούτου στο Μαξίμου συζητήθηκε ο τρόπος ενεργοποίησης του λιανεμπορίου από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, ενώ συμφωνήθηκε από όλους τους παριστάμενους στη σύσκεψη πως αποκλείεται ένα νέο lockdown τύπου Μαρτίου 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης