Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του.

Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού αναφέρει τα εξής:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αφορά χειρισμούς της ΕΥΠ, όσον αφορά τη νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση κατόπιν αδείας του αρμοδίου εισαγγελέως) του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Σε αυτό το πλαίσιο σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του.

Παραιτήθηκε και ο διοικητής της ΕΥΠ

Λίγη ώρα αργότερα, υπέβαλε την παραίτησή του και ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτή η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Το παρασκήνιο

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο επιτελικός μηχανισμός του πρωθυπουργού μετά την υποβολή παραίτησης, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή, του άμεσου συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος είναι ως γνωστόν και το νούμερο δυο του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, σάρκα εκ της σαρκός της οικογένειας Μητσοτάκη, ανιψιός του πρωθυπουργού, ήταν μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης ο έμπιστος διαχειριστής όλων των υποθέσεων που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου και γνώριζε όλους τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες του ίδιου του πρωθυπουργού.

Όμως, παράλληλα με τον Γρηγόρη Δημητριάδη υπέβαλε και την παραίτηση του ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων,  ο οποίος είχε απασχολήσει εξαρχής τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, αφού η τοποθέτησή του θεωρήθηκε ως προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ωστόσο δεν υπάκουε σε βασικά χαρακτηριστικά που συνήθως συνοδεύουν το προφίλ ενός υποψήφιου διοικητή των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών. Θεωρήθηκε εξαρχής ότι ανήκει στο άμεσο περιβάλλον του πρωθυπουργού και πως ως εκ τούτου θα εκτελούσε χωρίς δεύτερη κουβέντα τις πρωθυπουργικές εντολές.

Και οι δυο αυτές παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές αμέσως, που σημαίνει ότι στην ουσία ο ίδιος ο πρωθυπουργός προτίμησε να αποπέμψει έναν βασικό του συνεργάτη και μια προσωπική του επιλογή, προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερες εμπλοκές σε μια υπόθεση η οποία εξαρχής παρέπεμπε στον σκοτεινό κόσμο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στη «Ζούγκλα» λίγα λεπτά μετά την αποδοχή των παραιτήσεων πως είναι πολύ πιθανό ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο μέχρι προ ολίγων ωρών διοικητής της ΕΥΠ να βρεθήκαν στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της περίφημης OLAF, η οποία εξαρχής ανέλαβε να διεκπεραιώσει την έρευνα για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, δηλαδή να διαλευκάνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παγιδεύτηκε με το γνωστό λογισμικό παρακολούθησης Predator το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Η OLAF είναι μια υπηρεσία η οποία κινείται εξαιρετικά διακριτικά, χωρίς ωστόσο να αποκρύπτει στοιχεία. Θεωρείται πολύ πιθανό πως η OLAF ενημέρωσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και τους ενδιαφερόμενους για τις λεπτομέρειες της παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Από τα ίδια τα γεγονότα μπορεί κανείς να συμπεράνει με ασφάλεια πως η υπόθεση αυτή «ακούμπησε για τα καλά» το πρωθυπουργικό γραφείο και τον άμεσο πρωθυπουργικό έλεγχο και την, υπό τον άμεσο πρωθυπουργικό έλεγχο, Υπηρεσία Πληροφοριών και άρα τον διοικητή.

Άλλωστε, πολύ καλά πληροφορημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας άφηναν να εννοηθεί την Παρασκευή το πρωί πως η απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντα προσφέρουν τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να διαχειριστεί καλύτερα και ασφαλέστερα ένα σκάνδαλο το οποίο είχε ως επίκεντρο την παγίδευση του τηλεφώνου ενός αρχηγού πολιτικού κόμματος και ταυτόχρονα ευρωβουλευτή. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, πως στην πορεία των πραγμάτων δεν θα αποκαλυφθούν και άλλα στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως να εμπλέκουν ακόμα περισσότερο το πρωθυπουργικό γραφείο σε αυτή την υπόθεση.

Δείτε τι είχε γράψει η «Ζούγκλα» για τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, όταν είχε διοριστεί διοικητής της ΕΥΠ το 2019:

Ξεκίνησε από σεκιουριτάς για να αναρριχηθεί στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι θετικά. Αρκετοί υπουργοί διαθέτουν άριστη γνώση του χαρτοφυλακίου που ανέλαβαν, καθώς είχαν ήδη την ευθύνη του τομέα ως βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλοι οι υφυπουργοί είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενό τους, ενώ είναι σαφές ότι το ακαδημαϊκό επίπεδο των μελών της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται λοιπόν να τιμά την αριστεία, να επενδύει στην εξειδικευμένη γνώση και να έχει τη σοφία (ή την κοινή λογική) να τοποθετήσει τους επαΐοντες σε νευραλγικές-τιμητικές θέσεις που τους αξίζουν και από τις οποίες μπορούν να προσφέρουν στη χώρα. Με μία, όμως, εξαίρεση. Τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα…

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

Οι χρυσές μπίζνες του Γρηγόρη Δημητριάδη μέσα από το Μαξίμου και η σύνδεση με το λογισμικό παρακολούθησης

Στις 3 Ιουνίου, η Εφημερίδα των Συντακτών είχε αναρτήσει το παρακάτω δημοσίευμα σχετικά με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και το λογισμικό Predator:

«Έρευνα των Reporters United που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύπτει ότι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ανηψιός του Κ. Μητσοτάκη που διαφημιζόταν αμέσως μετά τις εκλογές από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως αυτός που θα αναλάμβανε τις «επικίνδυνες αποστολές», μετά την τοποθέτησή του πρόλαβε να ιδρύσει εταιρεία, να αγοράσει άλλη έναντι 1.000 ευρώ και δύο χρόνια μετά να την πουλήσει 166.513 ευρώ, με τον αγοραστή να σχετίζεται μέσω των δικών του δραστηριοτήτων με προμήθειες του Δημοσίου και της ΕΥΠ. 

Της ΕΥΠ την οποία πήρε υπό την εποπτεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο ημέρες μετά τις εκλογές και η οποία προμηθεύτηκε λογισμικό παρακολουθήσεων από μία από αυτές τις εταιρείες…

Μπίζνες μέσα από το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη

Η εφημερίδα παραθέτει αρχικά ένα χρονικό της παρουσίας του Γρ. Δημητριάδη στο προσκήνιο, από την επομένη των τελευταίων εκλογών:

11 Ιουλίου 2019: Τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανηψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη διορίζεται γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού στο Μαξίμου.

11 Δεκεμβρίου 2019: Ο Γρ. Δημητριάδης συστήνει την Eledyn, εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας (όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο παρελθόν είχε εμπλακεί στις εταιρείες του Αρ. Φλώρου και την υπόθεση της Energa). Σημειώνεται ότι η νομοθεσία περί «επιτελικού κράτους» επιβάλλει για γενικούς γραμματείς «αυτοδίκαια αναστολή κάθε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας», αλλά ο κ. Δημητριάδης απαντώντας στο Reporters United αναφέρεται σε «επενδυτικές συναλλαγές» που «δεν προσκρούουν σε κανένα απολύτως ασυμβίβαστο». Τελικά η Eledyn θα πάει σε λύση της εταιρείας δύο χρόνια μετά, την 1η Νοεμβρίου 2011, ωστόσο όσα προηγήθηκαν την συνδέουν με την Intellexa.

10 Ιανουαρίου 2020: Η Eledyn εξαγοράζει έναντι 1.000 ευρώ την επίσης ηλεκτροπαραγωγό Canalis.

26 Μαΐου 2021: H Eledyn πουλάει την Canalis έναντι 166.513 ευρώ στην B&F, εταιρεία ενδυμάτων (!) που εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας Βασίλης Μπιθαράς. Η ανακοίνωση περιγράφει την απόκτηση πλήρους κυριότητας δύο φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 MW το καθένα και την διαχείριση της Canalis αναλαμβάνει ο γιος του, Γιώργος Μπιθαράς.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Γρ. Δημητριάδης εμφανίζεται ενώ είναι ήδη γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού να συστήνει εταιρεία, να αποκτά άλλη εταιρεία, αυτή φαινομενικά τουλάχιστον να πολλαπλασιάζει δραματικά την αξία της, τελικά να την πουλά σε αντίτιμο πάνω από 166 φορές μεγαλύτερο, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η σύνδεση με το λογισμικό των παρακολουθήσεων

Ο αγοραστής, Β. Μπιθαράς, μετά την εξαγορά της Canalis, όπως περιγράφει η εφημερίδα, συνεχίζει να ηγείται της B&F η οποία:

14 Ιουλίου 2021: Εξαγοράζει, επίσης έναντι 1.000 ευρώ, την Ventus. Πωλητής της τελευταίας είναι ο Παναγιώτης Μπίτζιος, αδερφός του Φέλιξ Μπίτζιου που το διάστημα 31 Μαρτίου 2020 ως 23 Ιουνίου 2021 είναι αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής της «διαβόητης» πλέον Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Επίσης ο Β. Μπιθαράς συνδέεται και με την Krikel που πούλησε λογισμικό υποκλοπών στην ΕΥΠ, μέσω του γιου του Γ. Μπιθαρά:

Απρίλιος 2020: Ο Γ. Μπιθαράς κατέχει το 50% της Δελφών Line, ενώ το άλλο 50% κατέχει η Krikel.

Όπως περιγράφει η εφημερίδα, ο Γρ. Δημητριάδης, γ.γ. του πρωθυπουργού, θεσμικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ, πουλάει εταιρεία του στην B&F, όπου εκτελεστικό μέλος ΔΣ και Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών είναι ο Γ. Μπιθαράς, συνέταιρος της Krikel που πούλησε επί ημερών Δημητριάδη λογισμικό υποκλοπών στην ΕΥΠ.

Δεν βλέπουν τίποτε προβληματικό οι εμπλεκόμενοι – Σιωπή Μητσοτάκη

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από το Reporters United για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανηψιού του και «δεν λάβαμε καμία απάντηση». Αντίθετα, γραπτώς απάντησαν οι δύο προαναφερθέντες.

Ο Γρ. Δημητριάδης κάνει λόγο για «ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών με σκοπό να με συνδέσουν με καταστάσεις και πρόσωπα που δεν έχω καμία σχέση, τόσο ως άτομο όσο και ως κυβερνητικό στέλεχος».

Ο Γ. Μπιθαράς υποστηρίζει ότι πρόκειται για «νόμιμες και συνήθεις εμπορικές πράξεις» που «δεν σχετίζονταν με σύστημα υποκλοπών ή κάτι σχετικό», προσθέτοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε καμία απόπειρα συκοφάντησής μας και προσβολής της προσωπικότητάς μας, καθώς και της φήμης των επιχειρήσεών μας και οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα την αντιμετωπίσουμε μέσω της δικαστικής οδού».

Η εφημερίδα ρωτά αν «γνώριζε ο πρωθυπουργός τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γενικού του γραμματέα; Ως αρμόδιος για την ΕΥΠ, γνωρίζει τις σχέσεις του με πρόσωπα που συνδέονται με εταιρείες που εμπορεύονται παράνομα λογισμικά υποκλοπών (Intellexa) ή προμηθεύουν το Δημόσιο (Krikel)»;.

Παραθέτει αμέσως μετά, αυτό που έγραφαν τα Παραπολιτικά λίγο μετά τις εκλογές: Ότι ο κ. Δημητριάδης ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου θα αναλάμβανε τις “επικίνδυνες αποστολές”…».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης