Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και τις αναπαραγωγές διαρροών, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε την αποπομπή του Νίκου Κοτζιά, αφήνοντας στον υπουργό Εξωτερικών τη δυνατότητα να επισημοποιήσει, για λόγους αβρότητας εάν το θέλει, την υποβολή παραίτησής του.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς το πρωί της Τετάρτης είχε ζητήσει από το Μαξίμου να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Ο υπουργός Εξωτερικών ζητούσε επιμόνως κάλυψη από το Μαξίμου για τα όσα του έχει προσάψει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και για τα όσα ειπώθηκαν την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο.
Αναμένεται η επισημοποίηση όλων των παραπάνω στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Τι προηγήθηκε
Εξερχόμενος άρον άρον από την αίθουσα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ήταν εξαιρετικά δύσθυμος. Οι δημοσιογράφοι έπεσαν επάνω του ρωτώντας τι συνέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Νίκος Κοτζιάς ούτε καν κοντοστάθηκε και διέφυγε τον δημοσιογραφικό κλοιό λέγοντας λακωνικά «δεν ξέρω».
Δεν πέρασε ούτε μία ώρα και τα δημοσιογραφικά κινητά τηλέφωνα πήραν… φωτιά. Η διαρροή ήταν σχεδόν η ίδια. Ένα επιλεκτικό κοκτέιλ του έντονου διαλόγου μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Το επιλεκτικό αυτό κοκτέιλ κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των ενημερωτικών ιστοσελίδων, δίνοντας όμως στη δημοσιότητα τη μία πλευρά του δράματος που εξελίχθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη γνωστή αίθουσα της Βουλής.
Λίγο αργότερα ο Νίκος Κοτζιάς κατευθυνόταν προς το Προεδρικό Μέγαρο. Όλοι υπέθεσαν πως στο γραφείο του Προκόπη Παυλόπουλου θα εξελισσόταν άλλη μία φάση της ενδοκυβερνητικής κόντρας, όπως αυτή αποκαλύφθηκε λίγες ώρες πριν στο υπουργικό συμβούλιο. Ήταν σφάλμα. Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν και προγραμματισμένη και είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση του κ. Παυλόπουλου για όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ και για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας επ’ αυτού.
Αργά το βράδυ της Τρίτης κουδούνιζαν και πάλι τα τηλέφωνα στα δημοσιογραφικά γραφεία, για να αναπαραχθεί μία νέα φήμη, η οποία έφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος από τη μη κάλυψη του πρωθυπουργού στη διένεξή του με τον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα, αυτή η φήμη έφθανε και στο σημείο να αναφέρεται σε ενδεχόμενη υποβολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.
Τo zougla.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως το κέντρο επιχειρήσεων των διαρροών βρισκόταν κάπου στο νεοκλασικό μέγαρο στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Ζαλοκώστα.
Το πρωί της Τετάρτης το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης βρισκόταν σε τηλεοπτικό πάνελ ενημερωτικής εκπομπής. Ο έμπειρος πολιτικός ισχυρίστηκε πως, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει, ο Πάνος Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.
Εδώ αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με τον νόμο, κάθε δαπάνη άνω των 25.000 ευρώ από το ταμείο των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να εγκριθεί από τριμελή επιτροπή του ΥΠΕΞ με ειδικό έγγραφο, το οποίο στη συνέχεια καταστρέφεται.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλος της τριμελούς επιτροπής είναι και ο Γιώργος Μητράκος που συνδέεται προσωπικά με τον Νίκο Κοτζιά. Επίσης, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με νέο νόμο τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και η διαχείρισή τους υπόκεινται στον έλεγχο της Βουλής, πάντοτε σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας.
Η αποκάλυψη του Νικήτα Κακλαμάνη, λοιπόν, προκάλεσε νέο θόρυβο και επέτεινε τα σενάρια περί ενδεχόμενης υποβολής παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών λόγω δυσφορίας του από τη στάση που τήρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.
Αποτέλεσμα αυτής της εντεινόμενης φημολογίας ήταν και τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης στους ενημερωτικούς ιστοτόπους.
Το μεσημέρι όμως της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν υπέρ το δέον σαφής, όταν σχολίασε όλες τις παραπάνω διαρροές και πληροφορίες.
Είπε χαρακτηριστικά: «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή οποίος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο. Αυτό δεν θα επηρεάσει διόλου την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ως κεντρικό της στόχο αυτήν τη στιγμή την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης».
Σε ερώτηση για τα όσα γράφονται σήμερα στον Τύπο για δυσφορία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και την «κόντρα» που φέρεται να είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν γνωρίζω εάν δυσφορεί και δεν μπορώ να το πιστέψω, άλλωστε δεν έχει λόγο (να δυσφορεί), η θέση της κυβέρνησης είναι και η δική του (σ.σ.: του υπουργού Εξωτερικών).
Συμπλήρωσε, δε, πως «εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο (υπήρχε δηλαδή δυσφορία), δεν θα είχε λόγο να κάνει διαρροές, θα το είχε επικοινωνήσει στον πρωθυπουργό, με τον οποίο έχει τακτικότατα συνομιλία». «Δεν θα σχολιάσω φαντασιόπληκτες διαρροές» επεσήμανε και πρόσθεσε πως χθες στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση. «Υπάρχει πολιτική διαφωνία, αλλά είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας και κανείς από την κυβέρνηση δεν θα συμπλεύσει με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά για την πτώση της κυβέρνησης» τόνισε.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «ο πρωθυπουργός δεν παρακαλάει κανέναν, δεν έχει φοβηθεί τις πολιτικές εξελίξεις και δεν σύρεται από αυτές, αντιθέτως τις προκαλεί ο ίδιος».
Συγκρατούμε τη φράση «όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το τρένο»…