Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Η «Ημέρα της Καταστροφής» – «Nakba» στα αραβικά-, τιμάται στις 15 Μαΐου σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου ζουν Παλαιστίνιοι, προς ενθύμηση του διωγμού του παλαιστινιακού λαού που συντελέστηκε αρχικά το 1948 και συμπίπτει με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.
Μετά από 67 χρόνια κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, το αίτημα για ειρηνική και δίκαιη επίλυση του προβλήματος παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, με τους ισραηλινούς εποικισμούς και τους διωγμούς κατά των Παλαιστινίων, που πλέον διαβιούν στα εδάφη που αποτελούν μόλις το 22% της ιστορικής τους χώρας, να συνεχίζουν να υφίστανται, αποτελώντας ένα τεράστιο παράδειγμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό την ανοχή της διεθνούς κοινότητας.
Δείτε το βίντεο της Πρεσβείας της Παλαιστίνης για τη σημερινή επέτειο:
Το zougla.gr επισκέφτηκε τον Πρέσβη τους Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Emile Toubassi, ο οποίος μας μετέφερε το μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα μνήμηςΤο zougla.gr επισκέφτηκε τον Πρέσβη τους Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Emile Toubassi, ο οποίος μας μετέφερε το μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα μνήμης αλλά και την αυριανή παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής, με τίτλο «Κρήτη-Παλαιστίνη», όπου ο Κρητικός λυράρης Βασίλης Σκουλάς θα σμίξει σε μια παράσταση-έκπληξη με την παλαιστινιακή ομάδα «Sareyyet Ramallah Dance Company» και τον «Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης» σε παραδοσιακά κρητικά-παλαιστινιακά τραγούδια και συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη.
Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr από τη Ραμάλα της Παλαιστίνης και το συγκρότημα «Sareyyet Ramallah Dance Company» εν δράσει:
«Ζούμε το ρατσισμό και τη δίωξη καθημερινά. Το Ισραήλ σκοτώνει ένα παιδί Παλαιστινίου κάθε τρεις μέρες, βάσει ανεξάρτητων ερευνών. Πρόκειται για σύγχρονες νεοναζιστικές πρακτικές. Εσείς πήγατε και τα διαπιστώσατε»
«Λέγεται δικαίως Ημέρα Καταστροφής, και εσείς οι Έλληνες που έχετε ζήσει Καταστροφές και Κατοχές, μπορείτε να καταλάβετε πολύ καλά. Το 70% του λαού μας είναι πρόσφυγες και πολλοί από αυτούς ζουν ακόμα σε καταυλισμούς. Η κατάσταση παραμένει τραγική και καταπιεστική με πολλούς τρόπους για εμάς, στην ίδια μας τη χώρα που μας έχει απομείνει. Ζούμε το ρατσισμό και τη δίωξη καθημερινά. Το Ισραήλ σκοτώνει ένα παιδί Παλαιστινίου κάθε τρεις μέρες, βάσει ανεξάρτητων ερευνών. Πρόκειται για σύγχρονες νεοναζιστικές πρακτικές. Εσείς πήγατε και τα διαπιστώσατε», εξηγεί ο πρέσβης, αναφερόμενος και στο πρόσφατο οδοιπορικό του zougla.gr στην Παλαιστίνη. «Εγώ είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το Άγιο Φως δεν το λαμβάνω από την πατρίδα μου τα Ιεροσόλυμα, καθώς δεν μου επιτρέπεται η πρόσβαση στο Ναό της Αναστάσεως», προσθέτει.
Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στη Δυτική Όχθη και τη συνέντευξη με στέλεχος της Φατάχ:
Ο πρέσβης αναφέρθηκε και στις διώξεις που υπέστη και η δική του οικογένεια, εκφράζοντας την ελπίδα εξεύρεσης μιας ιστορικής λύσης που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία και για τους δύο λαούς, που θα είναι η επαναφορά στα σύνορα προ του 1967, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης. «Αν και υπάρχουν πολύ ισχυρές δυνάμεις που δεν επιθυμούν τη δίκαιη λύση, η ιστορία έχει δείξει ότι… αυτοκρατορίες καταρρέουν, τα σύνορα μεταβάλλονται», τονίζει χαρακτηριστικά. «Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση είναι ακόμη πιο ακραία. Καλούν τον ισραηλινό λαό να απορρίψει οποιαδήποτε λύση – δεν έχουν διστάσει να ζητήσουν και τη δολοφονία των παλαιστινίων μανάδων για να μην γεννήσουν άλλα… φίδια. Έτσι μας αποκαλούν».
Κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση για αναγνώριση της Παλαιστίνης
«Υπάρχουν 140 χώρες που έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και όχι η Ελλάδα. Μέσω του βήματος του zougla.gr, απευθυνόμαστε προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να γίνει η χώρα σας το 141ο κράτος που μας αναγνωρίζει»
«Υπάρχουν πάρα πολλά που μας συνδέουν, ως λαούς της Μεσογείου και ισχυροί δεσμοί φιλίας. Όμως, υπάρχουν 140 χώρες που έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και όχι η Ελλάδα. Μέσω του βήματος του zougla.gr, απευθυνόμαστε προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να γίνει η χώρα σας το 141ο κράτος που μας αναγνωρίζει. Εσείς είστε η γέφυρα όλων των Αράβων με τον δυτικό κόσμο. Βοηθήστε μας», αναφέρει ο Πρέσβης, πραγματοποιώντας έκκληση για την ανάληψη πρωτοβουλίας από τη χώρα μας.
Η συνέντευξη του Marwan Emile Toubassi στο zougla.gr:
Ο χαιρετισμός του Πρέσβη προς την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής:
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί
Αξιότιμοι Εκπρόσωποι των Ελληνικών Κομμάτων
Αξιότιμοι Εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Αμπάς και ολόκληρου του Παλαιστινιακού λαού.
Πριν από μερικές μέρες γιόρτασε η ανθρωπότητα την 70η επέτειο της νίκης των λαών κατά του φασισμού που είχε διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ο φίλος Ελληνικός λαός είχε υποστεί τα δεινά της κατοχής αγωνιζόμενος για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του προσφέροντας πολλές θυσίες για τις οποίες σήμερα τις θυμόμαστε, επίσης όλους εκείνους τους ήρωες που πέσανε υπό το λάβαρο της ελευθερίας.
Με τον ίδιο τρόπο θυμόμαστε σήμερα την 67η επέτειο της Νάκμπα (καταστροφή του 1948) όπου τα 2/3 του λαού μας εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους για να καταλήξουν πρόσφυγες στη γύρω περιοχή. Ο λαός μας καθ’ όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόταν με διάφορες μορφές για την πραγμάτωση της ελευθερίας του, μία από αυτές είναι η διατήρηση της παράδοσης που υποδηλώνει την εθνική ταυτότητα του λαού μας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Αυτός ο πολιτισμός συναντιέται για πρώτη φορά με τον Ελληνικό πολιτισμό εδώ στην Αθήνα σε ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς με σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών των Ελλήνων και των Παλαιστινίων – Λαοί της Μεσογείου- Λαοί της θάλασσας και οι δύο, και να αναδείξει τους δεσμούς των λαών μας που πηγάζουν από τις κοινές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.
Οι δεσμοί αυτοί που χτυπάνε βαθιά στις ρίζες της ιστορίας και έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσσότερο πάντα θυμόμαστε τον αείμνηστο Γιασέρ Αραφάτ που διάλεξε να μεταβεί από τη Βυρηττό στην Αθήνα μετά την έξοδο των μαχητών της PLO από το Λίβανο το 1982, που εκτός από το πολιτικό μήνυμα της επιλογής αυτής, ήταν μήνυμα φιλίας, και αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας στην στήριξη του δίκαιου αγώνα του λαού μας, που συνεχίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες για την πραγμάτωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του, δικαίωμα αυτοδιάθεσης, δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, και την ίδρυση Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την πραγμάτωση της λύσης των 2 κρατών που είναι η εγγύηση για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή όπου θα μπορουν οι λαοί να ζουνε αρμονικά και με σχέσεις καλής γειτονίας.
Εύχομαι στον φίλο Ελληνικό λαό κάθε επιτυχία, ευημερία και να ξεπεράσει όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ σε στίχο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς « η φύτρα από ένα στάχυ που ξεραίνεται θα ξαναγεμίσει τον κάμπο στάχια» , και να κλείσω με ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το Άξιον Εστί που απολογίζει τα πάθη μιας μακράς δοκιμασίας»: Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα/ Μες στις πέτρες άνθισα και μεγάλωσα/ Των φονιάδων το αίμα με φως ξεπληρώνω/ Μακρινή Μητέρα, Ρόδο μου αμάραντο».