Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα σενάρια, στη Βουλή συζητείται έντονα η περίπτωση επίσπευσης κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη φημολογία, δεν αποκλείεται οι αρμόδιες επιτροπές να εξετάσουν την εκκίνησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ακόμα και μεθαύριο Πέμπτη, με στόχο την κύρωσή της από την Ολομέλεια την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου.
Εάν αυτό συμβεί, θα ανακοινωθεί από τον τον πρωθυπουργό στην αυριανή του ομιλία με την οποία θα κλείσει τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Στην περίπτωση που αυτο συμβεί, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΝΔ θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να μπλοκάρει τη διαδικασία, αφού σε αυτή την περίπτωση διακόπτονται όλες οι εργασίες της Βουλής για δύο ημέρες. Έτσι, η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά και διαρκεί έως τρεις ημέρες.
Τι συμβαίνει πραγματικά
Έως και τις 15:30 το απόγευμα της Τρίτης δεν είχε φτάσει στο ελληνικό ΥΠΕΞ η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ με τα κείμενα της συνταγματικής μεταρρύθμισης υπογεγραμμένα και σφραγισμένα από τις κρατικές αρχές. Εν τω μεταξύ στα Σκόπια είχε δημοσιευτεί στο φύλλο της κυβερνήσεως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ, μαζί με τα επίσημα έγγραφα της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Ο φάκελος έφερε την υπογραφή του προέδρου της Βουλής κυρίου Τζαφέρι, και όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιβάνοφ, ο οποίος είχε ήδη ανακοινώσει πως θεωρεί το επίμαχο ΦΕΚ αντισυνταγματικό.
Αν υποθέσουμε πως μέσα στις επόμενες 24 ώρες φθάσει η ρηματική ανακοίνωση της ΠΓΔΜ στο ελληνικό ΥΠΕΞ, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία: Μελέτη και μετάφραση των κειμένων και αποστολή τους στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εργάσιμη ημέρα, που σημαίνει ότι φθάνουμε στο τέλος της εβδομάδας. Διαμεσολαβεί Σαββατοκύριακο, οπότε στη συντομότερη εκδοχή η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ολομέλεια θα πρέπει λογικά να τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι μέχρι την Τετάρτη τα μεσάνυχτα, κανείς στα υπουργεία ή και στη Βουλή δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τίποτα άλλο, εκτός της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης.