Την εθνική δασική στρατηγική, που προβλέπει μηχανισμούς για την πρόληψη των πυρκαγιών σε δάση και μικτές περιοχές (δάσους-κατοικίας), καθώς και ρεαλιστικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης με την ενίσχυση της απασχόλησης, την κατάρτιση του συνόλου των δασικών χαρτών, εγκύκλιο αποκατάστασης πυρκαγιών και διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, προτίθεται να ανακοινώσει σύντομα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της απογευματινής κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα «Ενημέρωση σχετικά με την Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την ανάλυση των υποκείμενων αιτιών και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα», «η χώρα διαθέτει πλέον για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για την προστασία των δασικών συστημάτων της, η κατάρτιση της οποίας ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια».
«Είμαστε έτοιμοι να την ανακοινώσουμε, ακόμη και την άλλη εβδομάδα» σημείωσε ο αν. υπουργός ΠΕΝ.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, τα μέλη των επιτροπών της Βουλής ενημερώθηκαν για την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής σχετικά με την ανάλυση των αιτίων πυρκαγιών, από τον δρα Γαβριήλ Ξανθόπουλο – αν. ερευνητή στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», παρόντων και των υπολοίπων μελών της επιτροπής (δρα Ιωάννη Μητσόπουλο – δασολόγο, ειδικό Δασικών Πυρκαγιών στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, δρα Γεώργιο Μαλλίνη – αν. καθηγητή του εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωχωρικής Ανάλυσης του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ και Γεώργιο Ευτυχίδη – δασολόγο – συντονιστή Έργων Ε&ΤΑ Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών και Προστασίας Κρίσιμων Υποδομών στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).
Ο κ. Ξανθόπουλος παρουσίασε συνοπτικά τα αίτια στα οποία οι επιστήμονες αποδίδουν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και εστίασε στην πρόταση περί δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης των πυρκαγιών, του Οργανισμού Διαχείρισης Πυρκαγιών (ΟΔΙΠΥ), ο οποίος θα ελέγχει και θα συντονίζει τους φορείς, που εμπλέκονται στο τεχνικό και επιχειρησιακό σκέλος της πρόληψης και κατάσβεσης. Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στην ανάγκη επαναφοράς της δασικής υπηρεσίας στο ενεργό πεδίο διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα. Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης, της ενίσχυσης των πόρων και του προσωπικού και στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, μέσω εθελοντισμού.
Για ανάγκη μείωσης των εμπλεκομένων φορέων στο έργο της διαχείρισης των πυρκαγιών, έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, ζήτησε τόσο την άμεση επαναφορά της δασικής υπηρεσίας στην πρόληψη των πυρκαγιών, όσο και τη σύνταξη άμεσα δασοπυροσβεστικών σχεδίων, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. «Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής είναι εργαλείο που έρχεται να συμπληρώσει την εθνική στρατηγική για τα δάση» σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση.
«Αβελτηρία» και «δραματική καθυστέρηση» χρέωσαν στην κυβέρνηση σχετικά με την αξιοποίηση διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων 226 εκατ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη 2014-2022, πρόγραμμα το οποίο είχε διεκδικήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, οι βουλευτές της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή και Γιώργος Καρασμάνης. «Είναι αδιανόητο να παραμένουν αναξιοποίητοι πολύτιμοι πόροι για τη δασική προστασία» σημείωσαν για να λάβουν απάντηση από τον αν. υπουργό ΠΕΝ, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκρίθηκε δύο χρονιά μετά την εφαρμογή του. «Υποβάλατε ένα αίτημα με τεράστια καθυστέρηση» είπε ο κ. Φάμελλος.
Στην «καθυστέρηση της σύστασης Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών, της οποίας η ίδρυση είχε εξαγγελθεί ως κατεπείγουσα από τον πρωθυπουργό στις 8/8/2018», αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ ο συνάδελφός του Αθανάσιος Δαβάκης, αναρωτήθηκε τι μέτρα μπορεί να ληφθούν για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο.
Στην ερήμωση της υπαίθρου, «που δεν αποτελεί πλέον ασπίδα για τις πυρκαγιές, λόγω του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης», αναζήτησε τα βαθύτερα αίτια των πυρκαγιών ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.